Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde başlayan 2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı nedeniyle basın açıklamasında bulundu.

Yeni döneme, öğrenci nüfusundaki artışı şehrin karşılayamaması ve nitelikli eğitimin sorgulanması gibi çeşitli sorunlar ile başlanıldığına dikkat çeken Hacımusalar, çözüm süreci için sendikanın davetini üniversite ile paydaşlarına iletti. Hacımusalar, “Sorunların çözümü için üniversite yönetimini mensupları ve paydaşlarıyla birlikte şeffaf, katılımcı, ortak akla dayalı ve akademik-üniversiteler ilkelere uygun süreçleri oluşturmaya davet ediyoruz” dedi.
 
ÇOMÜ’de 50 bine yakın öğrenci ile 4 bin 357 akademik ve idare personel olduğunu hatırlatan Hacımusalar, üniversitenin orta ölçekli bir Avrupa şehri nüfusuna sahip olduğunu ifade etti. ÇOMÜ’de eğitime başlama tarihinin akademik takvimde 3 Ekim olarak göründüğünü aktaran Hacımusalar, “Fakat sonrasında hiçbir açıklama yapılmaksızın çok ani bir karar ile tarih bir hafta ertelendi. ÇOMÜ mensupları ve hatta senato üyeleri bile erteleme kararından web sayfasındaki duyuru ile haberdar oldu. Erteleme kararına öğrencilerin geçen seneden beri devam eden ancak hala çözülemeyen barınma sorununun neden olduğuna ise kuşku yok. Yurtların yetersizliği, ağırlaşan ekonomik koşullar ve yüksek enflasyonun neden olduğu astronomik ev kiraları elbette sorunun bir yanını oluşturuyor. Öte yandan iktidarın çöken üniversite sistemini; sınav barajını kaldırma ve öğrenci afları gibi yöntemlerle boş kalan kontenjanları doldurarak maskeleme ısrarı var olan sorunları daha da ağırlaştırıyor” şeklinde konuştu.
 
NÜFUS ARTIŞI, NİTELİKLİ VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SEKTEYE UĞRATIYOR
Geçtiğimiz yıl üniversitelere kayıt yaptıran öğrenci sayının 690 bin olduğunu ancak 2022 yılında barajın kaldırılması ile bu sayının 850 bine çıktığını söyleyen Hacımusalar, ”Ayrıca afla gelen öğrenciler de göz önüne alındığında üniversiteler üzerindeki nüfus baskısının boyutları açıkça ortaya çıkıyor. Zaten çok sayıda sorunu olduğu bilinen ve git gide gerileyen üniversitelerin iktidarın dayatmaları ile ortaya çıkan bu tablo karşısında artık evrensel düzeyde nitelikli ve bilimsel eğitim-öğretim yapmaları da mümkün görünmüyor. Yükseköğretimin kalitesinden öte öğrenci sayılarının artışından medet uman iktidar, üniversitelere giriş sınav barajını kaldırarak ve öğrenci afları ilan ederek bir türlü çözemediği asıl sorunların üzerini örtüyor ve bu popülist anlayışın; ağırlaşan ekonomik koşullar nedeniyle giderek niteliğini kaybeden sosyal ve üniversiteler yaşamı, öğrencilerin ekonomik koşulları ve barınma sorunlarını göz ardı ettiği, son haftaya kadar hiçbir hazırlık yapmadığı da anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.
 
“GÜNÜ KURTARMA DERDİ”
Geçtiğimiz hafta; kız öğrenci yurtlarına yerleşmek için gelen öğrenciler; odalar hazır olmadığı için dışarıda kalmıştı. Bu soruna işaret eden Hacımusalar, “Hükümetin zafiyetini ve öngörüsüzlüklerini eğitim-öğretime sadece bir hafta kala öğrenci yurt odalarına ek ranzalar koyarak gizlemeye çalışan ilgili yerel yöneticiler de sadece günü kurtarma derdine düşerek öğrencileri sağlıksız ve uygun olmayan koşullarda barınmaya ve yaşamaya zorlamaktadırlar. Görüyoruz ki şu anda iktidarın bulmaya çalıştığı çözümler de geçici makyajlar olup, özellikle de dar gelirli öğrenciler için ne sosyal ne de eğitim ve öğretimsel açıdan bir çözüm sunmamaktadır” dedi.
 
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN DAVET
“Eğitim-Sen olarak yeni eğitim-öğretim yılı başlangıcında mevcut ve olası sorunların etkisini en aza indirmek” istediklerini aktaran Hacımusalar, “Sağlıklı bir üniversiteler işleyişin sağlanması bakımından yerel idareler ve üniversite yönetimine sorumlu davranma ve gerekli tedbirleri alma konusunda çağrımızı iletiyoruz. Üniversitelerde akademik yapının olmazsa olmazı, düşünce ve ifade özgürlüğünün hüküm sürmesidir. Bu nedenle var olan sorunların çözümü için üniversite yönetimini mensupları ve paydaşlarıyla birlikte şeffaf, katılımcı, ortak akla dayalı ve akademik-üniversiteler ilkelere uygun süreçleri oluşturmaya davet ediyoruz” diyerek açıklamasını sona erdirdi.
Sevi Gözay UĞURLU