Havaların soğumasıyla beraber, kış hastalıkları da kapımızı çaldı. 15 yıldır Aynalı Çarşı’da bulunan aktar dükkânının işletmeciliğini yapan Kamuran Burcu, kış aylarının vazgeçilmez çaylarının faydalarını ve bağışık güçlendiren doğal ürünleri anlattı.
 
İbn-i Sina’nın kitaplarından bitkisel ürünleri öğrenerek bu işe başladığını belirten Burcu, koronavirüssüz bir yıl dileğini ileterek, eski hastalıklarımıza geri döndüğümüzü söyledi. Üç yıldır grip, nezle ve farenjit gibi hastalık geçirmediğimizi ifade eden Burcu; bir aydır adaçayı, ıhlamur, hibiskus ve ekinezya gibi çay yapmak için kullanılan bitkileri sattıklarını söyledi. Zencefil ve zerdeçalın önemine dikkat çeken Burcu, bu ürünleri gıda olarak kullanıldığını ve en önemli tedavi yönteminin doktor teşhisi olduğunu söyledi. Havaların değiştiği; gündüzlerin sıcak, akşamların ise soğuk olduğu dönemlerde kimyon tüketilmesinin öneminin altını çizen Burcu, kimyonun düz yutulabildiği gibi salata veya suya da bir tutam eklenebileceğini aktardı.
 
YEŞİL ÇAYIN HİÇBİR ÇAYDA OLMAYAN FAYDALARI
Yeşil çayın önemine dikkat çeken Burcu, “Yeşil çayın hücre yenileyici özelliği var, eğer dokunmuyorsa her gün bir bardak içmeliyiz. Çok ender, bazı insanlarda tansiyon yükseltiyor. Ama çok faydalıdır yeşil çay dışında hiçbir çayın hücre yenileyici özelliği yok. Yeşil çayda böyle bir ürün var, yağ da yakıyor. Özellikle aktif sporcuların hepsi günde bir fincan ya da bir su bardağı yeşil çay tüketir, hayatlarında yeşil çay vardır. Gündüz içemezsek akşam bir fincan içelim ama yatma saatine bırakmayalım biraz uykusuzluk yapabilir. Kahvenin yerine yeşil çay konulabilir. Detoks suyu yapmak için kullanılabilir. Yemeği fazla kaçırdığımız zamanlarda hemen ertesi gün iki yemek kaşığı yeşil çayı demleyip, bir sade maden suyu, bir litre su ile birlikte karışım yapıp 2 gün boyunca bunu içersek fazla kaçırdığımız ürünlerin hepsini vücut tamamen tolere ediyor. Hiçbir şey kalmıyor, o şişlik ve ödem de kalmıyor. Yeşil çay ikiye ayrılıyor; yaprak yeşil çay ve tomurcuk yeşil çay. Üst kısımlarını tomurcukken topluyoruz. Onun içimi daha yumuşak fakat fiyatı çok yüksek. Şu an en çok zammı yeşil çay ve kimyon gördü. Tomurcuk yeşil çay kilosu 300-350 TL iken, normal yaprak yeşil çayın kilosu 270-280 TL arası. O da kalite kalite değişiyor. Kalbur altı alırsanız daha ucuz oluyor. Ama benim tavsiyem yeşil çayda en yeni mahsulü almak. Ondan iki yaprak atın, mis gibi için. Diğer türlü, tozunu, sapını, sapanını alıyoruz hiçbir faydası yok onun. Genelde süzen poşetlerde sapı kullanırlar o yüzden fiyatları uygundur. Bizim sattığımız ürünler gerçek bitkinin kendisi. Adaçayı da güzel bir üründür ancak hamilelerin ve çocukların kullanmaması gerekiyor, onlara dokunuyor” dedi.
 
BAĞIRSAKLARIN DOĞAL ŞİFASI: KİMYON
Kimyonun faydalarından bahseden Burcu, eğer bağırsaklarda çok hareketlilik var ise, “Bir çay kaşığı kimyonun üzerine yeşil sebzenizi yerseniz, böyle bir rahatsızlık yaşamayacaksınız. Yazın Çanakkale denizi çok soğuk oluyor. Denize gitmeden önce bir çay kaşığı kimyonu su ile beraber tüketin, tadı güzeldir kötü değil- o gün öyle bir sorun yaşamayacaksınız. Fark edeceksiniz ki denizin soğukluğundan dolayı midenizde ve bağırsaklarınız gaz sorunu yaşanmayacak.
 
MUCİZEVİ ZENCEFİL VE ZERDEÇAL İKİLİSİ
Zencefil ve zerdeçalı muhteşem ikili olarak tanımlayan Burcu, “Hiçbir yan etkisi olmayan ikili, Allah’ın hikmeti herhalde. Bir yıl kalsa böceklenmiyor, güve yapmıyor. İçinde ne var bilmiyorum. Toprakta yetişen bitkiler. Toprağın altında ne kadar kalırsa o kadar değerli oluyor, aynı mahlep ve salep kökleri gibi. Hepsinin tozu çok faydalı, çayını yapabiliyoruz. Zerdeçal, rengi koyu sarı olan, kaliteli olanları tercih edilmelidir. Hiç üşenmeyin, Çanakkale’de Tarım İl Müdürlüğü bu konuda yardımcı oluyor. Aldıkları yerden numune götürüp test ettirebilirler. Tazeliğine dikkat etmek çok önemli, geçtiğimiz senenin ürünüyse çok etkili olmuyor. Kullanımı çok kolay, şeker hastası değilseniz bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Bal ile tüketmeyi sevmiyorsanız, Bir bardak su kaynarken, içine yarımşar yemek kaşığı atıp, isterseniz limon da ekleyip içebilirsiniz” şeklinde öneri verdi.
 
“HASTALANMADAN ÖNCE KULLANMAYA BAŞLAYALIM”
Doğal ürünlerin kullanımı kolaylaştırmak için kendimize pratik yöntemler bulmamız gerektiğini söyleyen Burcu, “Hastalanmadan önce kullanmaya başlayalım. Nasıl grip olmadan önce aşısını oluyorsak, bu ürünleri de o şekilde, hastalanmadan önce vücut direncimizi artırarak kullanalım” ifadelerini kullandı.
 
BOĞAZ TEMİZLİĞİNİN ÖNEMİ
Korona döneminde çok satılan ve akciğerler için çok faydalı olduğu söylenen çam kozalağı şurubu hakkında konuşan Burcu, “Şurubu yutamıyorsanız, gargara yapın ve tükürün. 1 buçuk aydır farenjit hastalığı çok fazla var. Bademciklerimize, boğazımıza yerleşen bir virüs var, bizi hasta ediyor. Boğazımızı ve genzimizi temiz tutalım. Hiçbir şey olmadı; ada çayını demleyin evinizde, bir bardakta kalsın. Akşam evimize gittiğimizde gargara yapalım. Nasıl ellerimizi temiz tutuyorsak boğazımızı da tutalım, o zaman hastalık ciğerlerimize inmez” ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı.
 
Sevi Gözay UĞURLU