Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde şeftali üreticiliği yapan 36 yaşındaki Hanife Kartal, 1 dönüm arazi üzerinde 10 bin fideyle ilk defa topraksız sulu tarımla 30 günde marul yetiştiriyor. Marulları pazarda 7 ile 10 TL’den satıyor. 

Lapseki ilçesinde şeftali üreticiliği yapan evli ve 2 çocuk annesi Hanife Kartal, 7 yıl önce toprakta marul üreticiliğine başladı. Hanife Kartal, 2 ay önce topraksız tarımla marul yetiştirmek için kolları sıvadı. 1 dönüm tarlasında 4 bin fideyle ilk defa Çanakkale’de açık havada topraksız sulu tarımla marul yetiştirmeye başladı. 4 bin fide sayısını 10 bine çıkararak, 30 günde marul üretiyor. Ürettiği bu marulları ise pazarda 7 ile 10 TL arasında satıyor.

‘AMACIM TÜRKİYE GENELİNE PAZARLAMAK’
Marul üretimini daha önce toprakta yaptığını belirten üretici Hanife Kartal, topraksız sulu tarımla birlikte amacının marul üreticiliğini Türkiye geneline yaymak olduğunu belirterek, “Toprakta işçilik çok fazla, yaptığımız araştırmalar sonucunda topraksız sulu tarım yapmaya karar verdik. Beş yıldır bu sistemi araştırıyorduk. Topraklı tarımda maliyet çok fazla oluyor. Topraksız sulu tarımda ise maliyet çok düşük. Özellikle işçilik ve gübre konusunda, yetiştirme süresi de kısalıyor. Toprakta üretilen marul 40 ile 45 gün arasında yetişirken, açık havada topraksız sulu tarımla 30 günde marul yetiştiriyoruz. Şuanda 1 tane marulu 7 ile 10 TL arasında pazarda satıyoruz. Toprakta ürettiğiniz marulda toprağı yeni dikime hazırlarken, topraksız sulu tarımda ise hemen yerine yeni ürünü dikebiliyoruz. Sulu tarımın bir başka avantajı ise ilçemizde kurulan iki pazar var. Biz pazar tezgahına çıkardığımız marullar satılmadığı takdirde tekrar arazimize getiriyor, çıkardığımız yere koyuyoruz. Hiç bir şey olmuyor. Benim amacım genç kadın girişimciliğinden faydalanıp yetiştirdiğim ürünleri tüm Türkiye geneline pazarlamak” dedi.

Lapseki ilçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan ise, Lapseki’nin şeftali, nektarin, kiraz ve bahçe bitkileriyle adından söz ettiren nadir bir ilçe olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bunun yanında sebzecilik alanında 5 bin dekara domates, 2 bin dekara biber ve farklı ürünler yetiştiren bir ilçeyiz. Bu yönden de üreticilerimiz farklı üretim metotlarını denemekteler. Burada bayan bir üreticimiz topraksız bir şekilde tamamen marul yetiştiriliyor. Gelecek teknoloji de, teknoloji de tarımda, tarım da değişen dünya içerisinde yetiştirilen ürünlerle bu dönüşüme ayak uydurmalı ve Lapseki olarak ayak uyduruyoruz. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üreticilerimiz ne gibi bir yenilik yapmak istediklerinde bizlere uğrasınlar, mühendislerimiz üreticilerimize gerekli bilgileri vermeye her zaman hazırlar.”

Mustafa SUİÇMEZ