Türkiye’de lezzeti ile bilinen ürünlerinden Lapseki’ye bağlı Umurbey’de yetişen tescilli şeftalilileri meyve suyu şirketlerine üreticilerin tepkisine rağmen sezon başından bu yana 2 TL’den satılmaya devam ediyor.
 
Lezzetli yapısı ile Türkiye’nin en Lâpseki ilçesine bağlı Umurbey beldesinde yetişen umurbey şeftalisi yetiştiren üreticiler, ürettikleri ürünü dünya genelinde çok sayıda ülkeye gönderiyordu. Hem Türkiye’de hem dünyanın çok sayıda ülkesinde beğenilerek tüketilen bu şeftaliler adeta marka değeri taşır olmuştu. Bundan dolayı yılın başında kalitesi, kokusu ve tadındaki farklılık nedeniyle coğrafi işaret belgesi almıştı. İşaret belgesi ardından daha çok ürün satacağı düşüncesinde olan üretici ise beklentilerine karşılık bulamadı. Büyük bir hayal kırıklığı yaşayan üretici, alıcı bulamayan ürünlerini ne yapacağını şaşırdı.  Alıcı bulunamadığı için sezon boyunca dalında çürüyen şeftalilerin bir kısmını meyve suyu şirketlerine 2 TL’den satıldı. Sezon boyunca meyve suyu şirketlerine 2 TL’den satılan şeftalilerin, büyük tepkilere rağmen bu fiyattan almaya devam ediyor.

Çiftçiler tarafından büyük tepkiler toplamıştı
Bu sene uğradıkları kayıp yüzünden önümüzdeki sene  Umurbey beldesinde bazı iddialara göre, birçok şeftali üreticisinin üretim yapmak istemeyeceği düşünülüyor. Şimdiye kadar büyük emekler harcayan ve maliyeti kat kat artan şeftaliler, resmen hayal kırıklığı yarattı. Bazı çiftçiler de iyi kötü ayıklaması yapmadan hepsini 2 TL’den meyve suyu şirketlerine verdi. Meyve suyu şirketleri alım merkezi önünde adeta kuyruklar oluşuyor ve bu görüntüler çiftçiler tarafından büyük tepkiler toplamıştı.
 
Mustafa SUİÇMEZ