Türkiye’nin son yıllardaki en büyük kitlesel hak talebi olan Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) mağdurları hak arama mücadelelerinin sonuna geldiler. EYT mağdurlarının deyimiyle, ‘Kırmadan dökmeden sadece haklarının iadesi için’ verdikleri bu mücadele uzun salon toplantıları, meclis, çalıştaylar, siyasi partilerle görüşmeler, milyonları bulan mitingler gibi çalışmaları ardından TBMM gündemine gelecek önümüzdeki günlerde yıl bitmeden yasalaşması bekleniyor. Tüm Türkiye’de EYT dernekleri bir Federasyon altında verdikleri mücadele ile sürecin bu noktaya gelmesinde büyük bir emek verdiler. EYT Çanakkale Şube Başkanı Murat Çağlayan’da Çanakkale’de emeklilikte yaşa takılanlar yüzbinler gibi verdiği emeğin karşılığını almayı bekliyor.  

 Çalışmanın son hali hakkında geçtiğimiz günlerde konuşan Bakan Bilgin, "EYT çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra onu Meclis'e intikal ettiririz" ifadelerini kullanmıştı. Geçtiğimiz hafta katıldığı bir TV programında Cumhurbaşkanı Erdoğan; “EYT hakkında çalışmaların son aşamaya geldiğini biliyorum. Bize sunduklarında gerekli değerlendirmeyi yapacağız” ifadelerine yer verdi. 
 
ÇALIŞMALAR KİMLERİ ETKİLEYECEK 

EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "2022 bitmeden bu konu yasalaşacak ve 2023’ten itibaren hayata geçecek." açıklaması yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin da emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yaptıkları çalışmanın aralık ayında TBMM'ye intikal edeceğini söyledi. EYT ile birlikte stajyer girişinde olanlar içinde bir düzenleme bekleniyor buna göre, stajyerler staja başladığı gün itibarıyla SGK sistemine girmiş olacak ve bu süre emeklilikten sayılabilecek. Yapılacak düzenleme ile uzun dönemli SGK primi borçlanması yapılarak bu sorun ortadan giderilebilecek. 

İbrahim Akın KAZANCI