Son dönemde Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de artan elektrikli scotter ve bisiklet kullanımı, başta gençler olmak üzere çok sayıda kişinin önceliği oluyor. Özellikle kısa mesafeden dolayı, Çanakkale’de uzun süredir kullanılan bisiklete geçtiğimiz yıl gelen scotter firması martı ile birlikte elektrikli scooterlerin kullanımı arttı. Çanakkale’nin neredeyse her caddesinde birkaç durağı olan tazıların bu özelliği kullanımı kolaylaştırdığı için beğenilirken, fazla kullanımdan dolayı şarj sıkıntıları, sürekli kilit problemi yaratması gibi sorunları da eleştiriler alıyor. 

Okulların açılması ve pandemi ardından cadde ve sokaklardaki trafiğin artması, Çanakkale de son zamanlarda trafiği kalabalıklaştırdı. Bunları yanında ulaşımın zorlaşması ve toplu taşımanın pahalanması halkı alternatif ulaşım yolları aramaya yöneltti. Çanakkale'de başta gençler olmak üzere birçok kesim tarafından yeni ulaşım aracı olan Tazı elektrikli scooter'lar  ve bisikletler hem beğeni topluyor. Çanakkale halkı bu sorunu Tazıyla (Akıllı Scooter Kiralama Sistemi) gidermeye çalışıyor. Daha çok gençlerin tercih ettiği Tazı havaların da yağmurlu olmadığı açık olduğu bu zamanlarda daha da kullanılıyor. Çanakkale Belediyesi de bu alternatif ulaşım aracından memnun görünüyor. fakat beğenilmesi gibi eleştirildiği konularda var. Tazı sisteminde de onlarca hata var. Bu hataların en çok tepki toplayan sıkıntıları sıralanmak istenirse şu şekilde olur; Şarj sıkıntıları, sürekli kilit problemi yaratması gibi eleştiriler alıyor. Sürekli şarjının bitmesi kullanıcıları zor durumda bırakmaya başladı. Tazı’nın en çok şikayet alan sorunu ise kilit problemleri. İnternet ve sosyal medya üzerinden kilit problemleri yüzünden sürekli tepki alan Tazı Çanakkale'deki kullanıcılarından bu tarz problemler yüzünden eleştiri topluyor 

 BİSİKLET KULLANIMI ARTTI 

Uzun süredir kent genelinde kullanılan Bisiklet, son dönemde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ile daha da arttı. Aracı olanlar, hatta arabalara göre daha az yakıt tüketen motorlar bile yerini bisikletlere çevirdi. Geçtiğimiz yaz aylarında kentte, bisiklet kullanımı yüzde 30 oranında arttığı tahmin ediliyor. Kent ulaşımın bisiklete yatkın olması ve kısa mesafeye bisiklet ile ulaşılmasının kolaylığından dolayı kent merkezinde gencinden yaşlısına kadar her kuşak bisiklet kullanımını sağlıyor. Çoğu vatandaşın bu özelliği en çevreci hem ekonomik olduğu için uzun yıllar kentte yerini koruyacağı düşünülüyor.  

İbrahim Akın KAZANCI