Tüm ısınma sistemlerini kullanan vatandaşlar kaygılı!
BU KIŞ NASIL ISINACAĞIZ?

Kış aylarının kapıyı çalması ve beraberinde ısınma ihtiyacını getirmesi, önemli bir konu olarak varlığını hissettiriyor. Çanakkale’de konutların büyük bir kısmı doğal gaz ile ısınma sistemine geçmişken, soba ile ısınan evler ise hiç de azımsanacak boyutta bulunmuyor. Ancak her iki ısınma sistemini kullanan vatandaşlar da aynı kaygıları taşıyarak, bu sene nasıl ısınacaklarını düşünüyor. 

9 Mart 2006’da Çanakkale’de faaliyete başlayan Aksa Çanakkale Doğal Gaz Dağıtım A.Ş.; şu an Çanakkale Merkez İlçesi’nde, merkeze bağlı Kepez, Güzelyalı ve Dardanos beldelerinde, Bayramiç, Biga ve ona bağlı Gümüşçay beldesinde, Çan, Yenice, Lapseki ve Ezine ‘de doğal gaz dağıtımı yapıyor. Çanakkale’de toplam 12 ilçe ve 11 belde bulunduğu göz önüne alınacak olursa, doğal gaza erişimi olmayan 5 ilçe ve 7 belde, soba kullanarak ısınmaya devam ediyor.

Koç Kantar’ın sahibi Mert Koç kömür fiyatlarının bulunduğumuz yıl içerisinde 4 kere zamlandığını ifade ederek, “Sezona 10 ile başladığımızı varsayarsak, 20-30-40 oldu, 4 katına çıktı. Doğalgaza da yüzde 20 zam geldi, bu kış ne olacak belli değil. Kimisi sobaya geçmek istiyor, hatta öyle müşteriler de geldi. O amaçla gelip kömür fiyatlarını soranlar oluyor. Kömür fiyatlarını duyunca, bu da pahalıymış diyorlar. Fiyatlar, doğalgaza yakınlaştı hatta geçiyor bile. Halk için pek karlı değil artık. 25 kiloluk olanlar 120 lira. Bebek olmayan çocuklu bir ev, 1 ay kullanabilir. Her akşam az miktarlarda yakarak, 1 torba 1 ay götürebilir. Çok fazla müşteri yok açıkçası gelen müşterileri hep tanıyorsunuz. Farklı bir müşteri şöyle oluyor, Güzelyalı-Dardanos tarafından şömine kullanan insanlar oluyor, onlar istiyor. İşler şu an durgun kışın ne olacak biz de bilmiyoruz. Fiyatlar halkın canını yakıyor. 25 kiloluk olanlar, sezona 50-60 TL ile başladı, kışa ne olacağı belli değil” ifadeleriyle olumsuz bir tablo çizdi.

ŞU AN METREKÜP FİYATI 4,08
Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ)’ın dağıtım şirketlerine toptan satış fiyatı; Eylül 2019’da konutlar için doğal gazın standart metreküp fiyatı 1,25 TL idi. Bir sene sonra Eylül 2020’de de aynı fiyat geçerliydi. Mart 2021’de 1,29 TL olan fiyat, Eylül 2021’de 1,49 liraya çıktı. Mart 2022’de 1,86 lira olan standart metreküp doğal gaz fiyatına ardı ardına zamlar geldi. Son olarak Eylül 2022’de 4,08 TL oldu.

FATURALAR 700 TL’Yİ ZORLAYACAK
Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR)’in hazırladığı 2021 Yılı Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Raporu’na göre Türkiye’de konutlarda hane başı ortalama tüketim 943 metreküp olarak gerçekleşti. Hane başı ortalama tüketim 2020 yılında kıyasla 21 metreküp (yüzde 3) azaldı. 2013-2020 yılları arasında hane başı ortalama tüketim 955 metreküp olurken, 2021 yılında tüketim, ilgili dönemdeki ortalamanın 12 metre küp (yüzde 2) altında gerçekleşti. Çanakkale için ortalama doğal gaz tüketimi ise, 896 metreküp olarak aktarıldı. Ancak tabii ki bu sayılar, ortalama olduğu için büyük ve küçük ölçekli konutların verileri baz alınıyor. 896 metreküp, 2+1 ve 70 metrekare bir ev için oldukça fazla bir sayı olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple verileri küçülterek; 2021 yılında hanelerde ortalama tüketimin en fazla Mart ayında gerçekleştiği ve 166 metreküp olduğu verilerinden hareket edilebilmektedir. Tüketimin en fazla 166 metreküp olduğu ve metreküp başı 4,08 TL ödeneceği göz önüne alınacak olursa, bir aylık faturanın 677,38 olacağı öngörülebilir.

DUŞ ALIRKEN BANYODA KUM SAATİ BULUNDURUN UYARISI
Öte yandan, son günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı’nın ‘İşte, Evde, Yolda Enerji Verimliliği’ isimli broşürü tepki topladı. Ev İşlerinde Enerji Verimliliği başlığı altında yer alan, ‘Duş alırken banyoda kum saati bulundurmalı, duş süresi 4 dakikayı geçmemeli’ ve ‘Kışın pişirme sonrası fırın kapağı açık bırakılarak ortamın ısınması sağlanmalı’ gibi maddeler sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılarak, trend haline geldi.

DOĞAL GAZ TÜKETİM DESTEĞİ 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanan doğal gaz desteğinin miktarında ise artışa gidildi. E-Devlet üzerinden başvuru yapılabilen destek tutarı 415-1.150 TL’den 900-2.500 TL’ye çıkartıldı. Başvuruları alınmaya başlanan Doğal Gaz Tüketim Desteği programına, doğal gaz bulunan meskende ikamet eden tüm aboneler, Türk vatandaşı olma şartıyla başvuru yapabiliyor.

Sevi Gözay UĞURLU