Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak açıklanan TOKİ tarafından yapılacak proje hakkında en çok merak edilen konu taksitlerdeki ödemelerdeki artış olmuştu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, taksit artışları hakkında; 'Biz kirada bir düzenleme yaptık, kira artışı yüzde 25'i geçemez. Dolayısıyla konut kira artışı yüzde 25 ise bizim taksitlerimizdeki artış da yüzde 25'i geçmemelidir ve bir yıl içerisinde borçlu vatandaşlarımıza yüzde 25 artış yaptık" dedi.
 
Geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyet tarihinin, en büyük sosyal konut projesi olarak gösterilen, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının çalışmasını yaptığı, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmış proje kapsamında, alt ve orta gelir grubu konut sahibi olsun diye gerçekleşirken, Fiyatlar 2+1 konutların fiyatı 608 bin TL, 3+1 konut fiyatları ise 850 bin TL olarak açıklanmıştı. Belirlenen toplam bedelin yüzde 10'u yerler tahsis edilip, kuralar çekildikten sonra peşin olarak ödenecek denmişti. Sosyal Konut Projesi olarak anılan projede Çanakkale’de de 1290 konut yapılarak hak sahiplerine teslim edilecek Projesi kapsamında Çanakkale genelinde inşa edilmesi planlanan konutların TOKİ’nin resmi sitesinde yerleri de açıklanmış, Çanakkale merkez 370, Ayvacık ilçesi 188, Biga ilçesi (Karabiga) 104, Ezine ilçesi 388, Gelibolu ilçesi 80, Gökçeada ilçesi Çınarlı Mahallesi 160 adet belirlenmişti. Proje’de en çok merak edilen konu başlığı ödeme konusunda olmuştu. Konutlar sözleşme ardından ödemeye başlanacağı ve yılda iki kez değişecek taksitlerin memur maaşı zammı oranında yapılacağı ibaresi çok tartışılıyordu. Merak edilen konu hakkında Bakan Kurum; ‘’Taksitlerimizdeki artış da yüzde 25'i geçmemelidir’’ dedi.
 
Katıldığı bir TV programında bir süredir projedeki taksitlerin artışlarında yaşanacak olan yükselmeler konuşuluyordu. Bu konu hakkında Kurum "Bunun cevabı yaptıklarımızda aslında. Geçen sene memur maaşına yaklaşık yüzde 80 artış geldi. Biz TOKİ'den ev almış 1 milyon 170 bin vatandaşımıza dedik ki: 'Biz kirada bir düzenleme yaptık, kira artışı yüzde 25'i geçemez. Dolayısıyla konut kira artışı yüzde 25 ise bizim taksitlerimizdeki artış da yüzde 25'i geçmemelidir ve bir yıl içerisinde borçlu vatandaşlarımıza yüzde 25 artış yaptık" dedi.
 
Ayrıca başvurularda gençlerin yöneldiğini ifade eden Kurum, "Gençlerimizin bu projeye güvenini başvuruyla birlikte görüyoruz. 5 milyona yakın başvurunun 1 milyon 714 bini gençlerimiz. Bu önemli bir rakam." sözlerini kullandı. Bakan Kurum "Gençlerimize, '2 bin 280 liradan başlayan taksitle isterseniz ev alabilirsiniz.' diyoruz. Eğer 2 bin 280 lirayı ödeyemiyorsan arsaya başvurabilirsin. 1100 lira, 1200 lira taksitle 10 yıl faizsiz arsa taksiti. Yani bugün ne ödüyorsanız, 10 yıl aynı taksiti ödemeye devam edeceksiniz. Bu çerçevede gençlerimiz, kendi gelirlerine projede hangisi uyuyorsa ona başvurabilirler" ifadelerini kullandı.
 
İbrahim Akın KAZANCI