Dünyanın tamamında yaşanan gıda da yaşanan üretim maliyetlerinin artması, tüketiciyi zorluyor. Bazı tahminlere göre önümüzdeki kış özellikle domatesin 50 liraya ulaşması bekleniyor. Bu beklentileri değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; ‘’Gerekli adımlar atılmazsa, gerekli önlemler alınmazsa, kendi başına bırakılırsa, piyasa kendi kendini regüle edecek olursa da kış aylarında eğer Avrupa'daki bu enerji krizi, doğalgaz krizi de aynı şekilde devam edecek olursa söylenenin daha da üzerlerinde rakamların ortaya çıkacağını düşünüyorum" dedi. 
 
Pandemi ardından Dünya’nın birçok ülkesinde yaşanan gıda enflasyonu, Rusya- Ukrayna arasında yaşanan savaş ile birlikte enerji fiyatlarının artmasından dolayı üretimin düşmesine neden oluyor. Böyle olunca düşen üretim fiyatı arttırıyor. Bu kış enerji krizi yaşayan Avrupa’nın, birçok kalemde gıda üretimini azalmasından dolayı bunun büyük kısmını Türkiye’den alması bekleniyor. Bu piyasa koşullarını değerlendiren, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; Avrupa'daki bu enerji krizi, doğalgaz krizi de aynı şekilde devam edecek olursa söylenen rakamların daha da üzerlerinde rakamların ortaya çıkacağını düşündüğünü söyledi ifade etti.
 
Tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’da yüksek bir artış yaşanan enerji fiyatlarının, üretime olumsuz etkilerinden ötürü üretimi düşürürken, başta domates olmak üzere birçok üründe fiyatların yukarı hareket etmesine sebep olması bekleniyor. Bu tablo karşısında, “Bizim bu ürettiğimiz ürünlerin Avrupa tarafından ciddi şekilde talep göreceği için böyle bir şey öngörülmekte” diyen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, "Doğalgaz krizleri, enerji krizleri baş gösterdiği şu günlerde üretmenin ne kadar önemli olduğunu anlamış bir durumdayız. Belli dedikodular var, kış aylarında sebze fiyatlarının özellikle domates başta olmak üzere sebze fiyatlarının ciddi şekilde artacağı söyleniyor. Bunun sebeplerinin bir tanesi ciddi şekilde bizim bu ürettiğimiz ürünlerin Avrupa tarafından ciddi şekilde talep göreceği için böyle bir şey öngörülmekte. Burada da bu kadar fiyat artışının da mutlaka önüne geçilmesi gerekmekte. Bizim iç piyasada özellikle ve kendi ülkemizde yaşayan insanların üretilen ürünlere o konuşulan rakamlardan değil daha uygun rakamlardan alınabilmesinin önünü açmamız gerekmekte. Ama gerekli adımlar atılmazsa, gerekli önlemler alınmazsa, kendi başına bırakılırsa, piyasa kendi kendini regüle edecek olursa da kış aylarında eğer Avrupa'daki bu enerji krizi, doğalgaz krizi de aynı şekilde devam edecek olursa söylenenin daha da üzerlerinde ben rakamların ortaya çıkacağını düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.
 
Kimseyi kışkırtmak gibi veyahut ta korkutmak gibi bir amacının olmadığını ifade eden Kaya, "Ama bizim şimdiden gerekli önlemlerimizi alaraktan, önümüzde yaşayacağımız sorunları öngörerekten o sorunları yaşamamak için adım ya da adımları atmamızın çok kıymetli olduğunu düşünmekteyim" diye vurguladı.
 
İbrahim Akın KAZANCI