Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği (ÇATOD) Başkanı Nilgün Gökser, 2022 yılında turizmin, Covid-19 salgını öncesi 2019 yılındaki veriler ile benzer şekilde sona ereceğini ve 2023 yılı için daha da umutlu olduklarını aktardı. Geleceğin turizm trendi olan ‘deneyim turizmi’nin günümüzde de etkili olmaya başlamasıyla beraber, Çanakkale’de turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif turizm imkânlarının geliştirilmesine odaklanıldığını ifade eden Gökser; kültür, doğa ve dalış turizmi gibi alanlara ağırlık verildiğini ve kültür turizmi hareketinin sürdürülebilir kılınmasının hedeflendiğini söyledi.
 
2019 yılında başlayan koronavirüsü pandemisi nedeniyle, insanın birebir ön planda olduğu turizm sektörü ciddi anlamda darbe almıştı. Bu sene normalleşmenin de etkisiyle birlikte yaz sezonunda tüm sektörlerde hareketlenmeler yaşandı. Pandemi sonrası ilk turizm sezonunu Çanakkale bazında değerlendiren ÇATOD Başkanı Nilgün Gökser, geçtiğimiz iki yıldır zor durumda turizm için bu seneki rakamların umut verdiğini söyledi. 
 
2022 yaz sezonunda Güney Marmara Bölgesi genelinde geçmişe nazaran artış görüldüğünü söyleyen Gökser, “Çanakkale’deki özellikle Merkez İlçe turizm tesislerinde yerli ve yabancı turist geceleme sayıları genel olarak tesise giriş sayılarına yakındır. Bu durum şehrimize gelen turistlerin büyük çoğunluğunun bir geceden uzun konaklamadığına ve turistlerin, seyahat acentelerinin şehrimizi bir geçiş güzergâhı olarak değerlendirdiklerine işaret etmektedir. Turizm destinasyonlarının geliştirilmesi ve pazarlanması kapsamında yapılacak çalışmalar şehrimize çekilecek yerli ve yabancı turist sayısının ve geceleme sayısının artırılmasına odaklanmıştır ve bu yönde çalışılmaya devam edilmelidir. Turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif turizm imkânlarının geliştirilmesi kapsamında kültür, doğa ve dalış turizmi gibi alanlara odaklanılarak 2018 Troia Yılı ile başlamış olan kültür turizmi hareketinin sürdürülebilir kılınması hedeflenmektedir. Bu bağlamda Sayın Valimiz İlhami Aktaş’ın liderliğinde kamu özel sektör iş birlikleri ile geliştirilen ve hayata geçirilen projeler şehrimiz turizminin geliştirilmesine katkıda bulunmuş ve bulunmaya da devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
 
ŞEHRİN TURİZM POTANSİYELİ
1980 yılından bu yana Dünya Turizm Örgütü tarafından ilan edilen 27 Eylül Dünya Turizm Günü’nü kutlayan Gökser, “Çanakkale, doğal kültürel ve tarihi öğelerin bütünleştiği, dört mevsim turizm potansiyelinin değerlendirilip yıl boyu turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği bir il özelliğindedir. Şehrimiz sahip olduğu kıyı şeridi ve adaları; tarihi, kültürel ve manevi değerleri; biyolojik çeşitliliği Çanakkale Tarihi Alan Başkalığının gerçekleştirdiği büyük bir turizm atlımı olan ‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’ ile güçlü bir turizm potansiyeline sahiptir. Doğal, kültürel ve tarihi öğelerin bütünleştiği Çanakkale, dört mevsim turizm potansiyelinin değerlendirilip yıl boyu turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği bir il özelliğindedir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Troya Antik Kenti başta olmak üzere Assos, Parion, Alexandria Troas gibi antik kentler Çanakkale’de bulunan önemli kültür varlıklarından sadece bazılardır. Gelibolu Mevlevihanesi, Aynalı Çarşı, Çimenlik Kalesi, Kilitbahir Kalesi gibi değerler ilin tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında yer alan diğer unsurlar arasındadır” şeklinde konuştu.
 
‘ÇANAKKALE HER AN GÜZEL’
Çanakkale ekonominde turizmin önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Gökser,”O nedenle tüm paydaşlar olarak şehrimizin tanıtımı için bu bilinçle çalışmaktayız. ‘Çanakkale Her An Güzel’ teması ile kutladığımız Dünya Turizm Günüyle yeniden bir hatırlatma yapmak üzere, Çanakkale’de çektiğimiz fotoğrafları #canakkaleherangüzel #canakkaleisalwaysbeautiful hashtagleri ile paylaşalım ve böylelikle şehrimizde 12 ay turizmin önemini unutmayalım. Bizler ÇATOD olarak şehrimiz ve ülkemiz turizmi için değer katarak çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşünceler ile turizme emek veren tüm sektör paydaşlarımızın ve çalışanların 27 Eylül Dünya Turizm Gününü kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum” sözleriyle açıklamasını sona erdirdi. Sevi Gözay UĞURLU