Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Assos ve Troya tünellerinin yer aldığı Ayvacık-Küçükuyu yolunun ne zaman açılacağını duyurdu.
 
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından ele alınan konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Açıklamalarının bir bölümünde ise Çanakkale’yi yakından ilgilendiren Ayvacık tünellerinden Ekim Ayında açılacağının müjdesini verdi.
 
Ulaştırma projelerinin açılışlarını kesintisiz sürdürdüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kaz Dağları bölgesinde 4,6 milyar liralık bir yatırım bedeliyle inşa ettiğimiz, içinde 5,7 kilometreyi bulan Assos ve Troya tünellerinin de yer aldığı, toplamı 9,6 kilometre olan Ayvacık-Küçükkuyu yolunu açılışa hazır hâle getirdik. Nasıl? Kaz Dağı artık yangınlarla-mangınlarla inşallah anılmasın istiyoruz, işte buralardan araçlar bu tünellerden rahatlıkla geçsin” diyerek, tünellerin Ekim ayında hizmete açılması planlanan projeler arasında yer aldığını duyurdu.
 
50 DAKİKA SÜREN YOLU 5 DAKİKAYA İNDİRECEK
Yapımına 2016 yılında başlanan Ayvacık ile Küçükkuyu ilçelerini birbirine bağlayacak olan Assos ve Troya Tünelleri ile 50 dakika süren yolu 5 dakikada geçilebilecek. Küçükkuyu rampalarındaki mevcut yolun konforsuz ve virajlı olması sebebiyle çok tercih edilmeyen bu güzergâh, yeni bölünmüş yol bin 700 metre çift tüp Assos Tüneli ve 4 bin 17 metre çift tüp Troya Tünelinin trafiğe açılması ile birlikte çok daha fazla tercih edilir hale gelecek. Assos Tüneli - Küçükkuyu arası 12,15 kilometre olan mesafe 2,52 kilometre kısalarak ve 9,63 km'ye düşecek. Yolun bölünmüş olarak trafiğe açılması ile yol sürüş konforu artacak ve 50 dakika olan süre de 5 dakikaya inecek. Bu durum gidiş-geliş olarak çalışan yolda kazaları en düşük seviyeye indirerek can ve mal kaybını önleyecek.
 
KÖPRÜDEN RAKAMLAR VERDİ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nda ayrıca, bu ayın ilk 22 gününde Çanakkale Köprüsü’nün günlük araç ortalamasının 8 binin üzerine çıktığını söyledi.
 
Erdoğan konuşmasında bu konuya ilişkin, “Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki geç işte yaşanan feribot çilesine son vererek altı dakikada ulaşım sağlıyoruz; işte modern olmak bu, medeni olmak bu. Bu ayın ilk 22 gününde Çanakkale Köprüsü’nün günlük araç ortalaması 8 binin üzerine çıktı. Geçmişteki tecrübelerimiz bize, milletimiz bu hizmetin konforuna alıştıkça araç geçiş sayısının her geçen gün artacağına işaret ediyor. Neydi o? Giderdik 24 saat beklerdik, ne olacak? Feribot gelecek, bizi alacak, bizi boşaltacak, ondan sonra tekrar dönecek, 24 saat yine bekle; bugünleri yaşadık” ifadelerini kullandı.
 
Ersan KÜÇÜKKURU