Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde kendisine ait, mantarlar var ve bunlar bölgedeki insanlar tarafından tüketiliyor. Çanakkale’de de melki adıyla bildiğimiz Yenice, Çan, Bayramiç başta olmak üzere çoğu noktasında toplanan mantarların önümüzdeki günlerde toplanmaya başlanması bekleniyor. 
 
Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde kendisine has mantarlar var. Özellikle Eylül ayının sonuna gelmesi ile birlikte bu mantarların toplanmasına, her bölgede olduğu gibi Çanakkale’de de başlandı. Bölgede melki ismi ile bilinen mantarlar da, Çanakkale’nin Kazdağları başta olmak üzere bir çok bölgesinde çıkıyor. Kazdağında bol oksijeninin yanı sıra, bünyesinde çok sayıda endemik bitki türünü barındıran yerlerden biri durumunda olduğu için sonbahar aylarında yüksek dağlar ve tepeler gibi o da mantar bereketiyle coşuyor. Birçok insan bu arazilerde gezerek mantar topluyor. Özellikle bu sonbahar turuncu, sarı ve yeşil yapraklarıyla döke döke gösterirken, bazı güzellikleri ise arayarak bulmamızı sağlıyor. Bu güzellikleri toplarken dikkat etmemiz gereken noktaları işaret eden Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “ Çam mantarı, kanlıca, melki, çıntar gibi isimlerle anılan mantar türleri, Antalya ve Muğla yörelerinde yoğun bir şekilde toplanıyor. Bölgemizde de Yenice’nin bazı yörelerinde bulunuyor. Ancak geçmiş yıllardaki kadar fazla değil” dedi.    
 
İnsanların mantarlara merakı olduğundan bahseden Prof. Dr. Baytekin, “Mantar toplamak insanımızın en önemli merakları, hobileri arasında yer alıyor. Ancak mantar toplama konusunda bir uzmandan her zaman destek almakta yarar var. Sonbaharda yurdun dört bir tarafından gelen mantar zehirlenmelerine dair haberlere şahit oluyoruz. Bu nedenle, bilenlerle birlikte toplamak, emin olunmadığı durumlarda almamak gerekiyor” dedi.  
 
“ZEHİRLİ MANTARLAR VAR” 
 
En çok melki mantarın tüketildiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Baytekin, “Kazdağları ve Biga Yarımadası, mantar türleri açısından son derece zengin bir bölge. İlk yağmurlarla, meralarda, çayırlıklarda çimen mantarı görülmeye başlar. Ardından çam ve püren kaplı alanlarda kırmızı ve mor melkiler çıkar. Yine biberli adını verdikleri beyaz pırnal melkisi de sıklıkla toplanan mantar türleridir. Kırmızı melkiye benzer bir mantar türü daha vardır. Herhangi bir yeri zedelendiğinde beyazımsı süte benzer bir mayi akar. Son derece tehlikeli ve zehirlidir. Bilmeyenler bu türü de toplamaktadır” dedi.
 
Özellikle emin olunmayan mantarların tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Baytekin, “Mantar zehirlenmesinin kesin bir çaresi bulunmamaktadır. Yenen miktara bağlı olarak ölümle sonuçlanan vakalar çoğunluktadır.  Yakın çevrede mantar veya melki bulma ihtimali bulunmamakla birlikte, gezi veya spor amacıyla gidenlerin, dikkatli olmalarında yarar var” dedi.
 
İbrahim Akın KAZANCI