Hürriyet Emlak Endeksi'ne Çanakkale'de gayrimenkul sektörü son yıllarda hareketli bir dönemden geçiyor. 1915 Çanakkale Köprüsü projesi, otoyol ve hızlı tren projesi, ildeki yapılaşma ve kentleşmenin hareketlenmesi, öğrenci sayısında yaşanan artış gibi etkenler Çanakkale'deki konut fiyatlarının hızla yükselmesine sebep oldu. Çanakkale'de satılık konut fiyatları son bir yılda yüzde 27 oranında artış göstererek; metrekare bazında 2 bin TL ortalamasına ulaştı. Kiralık konutlarda ise ortalama metrekare fiyatı son bir yılda yüzde 7 artarak, 9 TL mertebesine ulaştı. İlde amortisman süresi ise 19 yıl olarak açıklandı. Çanakkale'nin son bir ayda fiyatı en çok artan iki ilçesi ise yüzde 5 ile Ayvacık ve yüzde 1,6 ise merkez ilçesi.

Lapseki'de Arazi Fiyatları Yüzde 99 Arttı
Çanakkale'de arazi fiyatları da artışta. Son bir yılda il genelinde yüzde 11 oranında artış yaşandı ve ortalama metrekare fiyatı 27 TL'ye ulaştı. İlçeler incelendiğinde en yüksek artış Lapseki'de göze çarpıyor. İlçede satılık arazilerin metrekare ortalama fiyatı son bir yılda yüzde 99 oranında artışla 52 TL'ye ulaştı. Merkez ilçesinde artış yüzde 87, ortalama fiyat 72 TL olurken, Biga'da ise yıllık artış yüzde 5 ve ortalama fiyat 10 TL oldu. Ayvacık'ta satılık arazilerin ortalama metrekare fiyatı 45 TL olarak göze çarparken, Ezine'de ise 18 TL'ye ulaştı.

İstanbul-İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu gibi dev projeler ile Marmara Denizi otoyollarla çevrilecek. Yapılan plana göre, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir-Savaştepe Otoyolu, Kınalı tarafından TEM'e, Balıkesir'in batısından ise Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'na bağlanacak. 1915 Çanakkale Köprüsü ise Gelibolu ile Lapseki arasında yapılacak. 18 Mart 2017'de yapımının başlaması 1915 Çanakkale Köprüsünün 5 yılda tamamlanması öngörülüyor. Köprüden geçiş süresi viyadük dahil 3 dakika olacak.
 


Kaynak: Haber Merkezi