Proje uygulayıcısı ve ressam Mehmet Ali Doğan, daha önce Ankara’da yapılan Başkent Kültür Yolu Festivali’nde aynı proje ile yer aldıklarını ve 33 sanatçının katılım sağladığını söyledi. Projenin çok beğenilmesiyle beraber Çanakkale’de de aynı uygulamanın yapılmasının istendiğini ifade eden Doğan, şehirdeki projede 12 profesyonel sanatçının yer aldığını aktararak, “Akademisyen ve yüksek lisansını yapan genç arkadaşlarımız var. Herkes kendi tarzında, tavrında ve sanat anlayışı doğrultusunda resimler yapıyorlar. Tabii bizim bu projeyi yapma amacımız, halkla iç içe, özellikle çocukların ve gençlerin görebileceği; varsa sorularına cevap alabileceği bir alan oluşturmaktı. Burada hava şartları da çok önemli” dedi. Ayrıca Doğan, bu projede disiplinlerarası çalışmaların ve daha çok sanatçının yer almasını istediklerini söyledi.
ÇOCUKLARDAN YOĞUN TALEP
Haftaiçinin sakin geçtiğini ancak haftasonu çocuklardan çok yoğun talep aldıklarını belirten Doğan, “Bir yandan da çocuklara resim yaptırıyoruz. Haftasonu çocuklar çok yoğun ilgi gösterdi, sıraya girmek zorunda kaldılar. Bir çocuğun resmi bitirmesi kestirilemiyor, uzun sürebiliyor. Veliler de aralarında bir tartışmaya girince uygulamaya son verdik. Bu da demek ki ilgi var. İlginin varlığını, daha önce de Ankara’da deneyimlemiştik” ifadeleriyle halkın, sanata ilgi duyduğunu belirtti.
 
KÜLTÜREL ALANLARA İHTİYAÇ VAR
Projenin önemini vurgulayan Doğan, ”Olması gereken, gecikmiş bir uygulamadır aslında. Ümit ederim, yerel yönetimler de buna benzer uygulamalar yaparak, halkın sanata olan ilgisini uyarabilirler, diri tutup, geliştirebilirler. Buna ihtiyaç vardır çünkü Avrupa’da bile yerel yönetimlerin desteğiyle oluşturulmuş kültürel alanlar vardır. Biz bütün katılımcı sanatçı arkadaşlar olarak burada olmaktan mutluyuz. Bir güzel tarafı da ressamı, mahrem alanı olan atölyesinden çıkarmak ve dışarıda açık alanda resim yaptırmak hiç kolay değildir. Rüzgâr esiyor, alanı kapatmak durumunda kalıyorsun. Çünkü burada bir üretim süreci var buna rağmen burada çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.
ORTAYA ÇIKAN ESERLER İLE SERGİ AÇILACAK
Yürütülen proje sayesinde ortaya güzel eserler çıktığını ve bu eserlerin değerlendirileceğini ifade eden Doğan, ”Burada Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde kataloglu bir sergi yapılması planlanıyor. Belki bu eserler, bir okulun duvarında, belki devletin koleksiyonunda yer alacak, gelecek kuşaklara bir belge olarak kalacak” dedi. Doğan son olarak, Çanakkale’de olmaktan son derece mutlu olduğunu anlatarak, şehirdeki sanatçılarla güzel bir diyalog geliştirdiklerini aktardı.
 
Sevi Gözay UĞURLU