Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere 5 şehirde çok daha kapsayıcı etkinliklerle yaygınlaştırılacak olan ‘Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ kapsamında Çanakkale’de düzenlenen ‘Troya Kültür Yolu Festivali’ görkemli açılış töreniyle başladı. İlk geceye Anadolu Ateşi dans topluluğu ‘Troya’ gösterisiyle damga vurdu. Muhteşem gösteriyi binlerce kişi hayranlıkla izledi. 
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen; festival, sergi, konser, söyleşi ve atölyelerden oluşan 100’den fazla etkinliği sanatseverlerle buluşturacak olan ve 40’tan fazla mekânda yapılacak etkinliklerde binin üzerinde sanatçının yer alacağı ‘Troya Kültür Yolu Festivali’ Çanakkale’de başladı.
Marşlar eşliğinde ellerde Türk bayraklarıyla ‘Troyalılar Geliyor’ temalı kortejle açılan festival yürüyüşüne Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, , siyasi parti temsilcileri, il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, kamu kurum ve kuruş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Troya Atı'n adevam eden yürüyüşün ardından Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının gösterisi beğeniyle izlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, burada yaptığı kısa konuşmada, “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlediğimiz Troya Kültür Yolu Festivali başta Çanakkale'mize ve Türkiye'mize hayırlı olsun. Festivalimizi başlatıyoruz, tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” cümlelerini kurdu.
 
Daha sonra Troya Kültür Yolu Festivali etkinlikleri kapsamında Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki Hangar’da düzenlenen ‘Bir Hikayem Var’ sergisinin açılışı yapıldı. Tabyalarda kurulan seramik standında ustaların yaptığı toprak ürünlerini inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çocuklar için hazırlanan arkeolojik kazı alanları gezerek, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bakan Ersoy ve beraberindekiler ardından Kale Grubu'nun 65. yıl sergisi ‘Toprakla Şekillenen Bir Ömür’ sergisine geçti. Burada Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay tarafından karşılanan protokol üyeleri, sergi hakkında bilgi aldı. Heyet, aynı alanda ayrıca UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında düzenlenen ‘Yaşayan İnsan Hazineleri’ ödülüne layık görülen ve 2020 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü alan Çanakkale’nin Seramik ustası İsmet Bütün tarafından gerçekleştirilen seramik çalışmasını da ilgiyle izledi.
 
ANADOLU ATEŞİ’NDEN MUHTEŞEM GÖSTERİ
Troya Kültür Yolu Festivali’ ilk akşamı finalini ise Anadolu Ateşi dans topluluğu ‘Troya’ gösterisiyle yaptı. Genel Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı Anadolu Ateşi, binlerce kişinin izlediği gösteride büyük beğeni toplarken adeta hayran bıraktı. Anadolu Hamidiye Tabyası’nda ‘Troya’ gösterisinde tarih dans ile canlandırdı.  Birbirinden güzel figürler eşliğinde gerçekleştirilen dans gösterisini Çanakkaleliler ayakta alkışladı.
Sevi Gözay UĞURLU