Çanakkale’de düzenlenen pek çok organizasyonda dış paydaş olarak rol alan Kızılay; 13 Eylül Salı günü 12.00-19.00 saatleri aralığında Cumhuriyet Meydanı’na konuşlanan aracında, bağışçılardan kan topladı. Kızılay Çanakkale Kan Bağış Merkezi çalışanı Dr. Sertaç Giresunlu, gün içinde yaklaşık olarak 35 kişinin kan vermek için başvuru yaptığını söyledi.
 
Meydana kurulan mobil araç hakkında bilgi veren Dr. Sertaç Giresunlu belirli periyotlarda organizasyon daveti aldıklarını ifade ederek, “Biz de bu davetlere kan toplamak adına elimizden geldiği kadar icabet etmeye çalışıyoruz.  Ahilik Haftası kapsamında da bugün (Salı) otobüsümüz Cumhuriyet Meydanında saat 12.00 -19.00 saatleri arasında duruyor ve vatandaşlardan kan bağışlarını kabul ediyoruz” dedi.  Çanakkale Kızılay Kan Verme Merkezi’ne talepte bulunan her vatandaşa ve organizasyona destek vermeye çalıştıklarını söyleyen Dr. Giresunlu, mobil kan verme aracı için haftalık çalışma çizelgesi oluşturulduğunu söyledi.
 
DUYARLILIK YÜKSEK AMA SÜREKLİ OLARAK KANA İHTİYAÇ DUYULUYOR
Kan bağışı toplamak için hem merkezde hem de merkez dışında çalışan saha ekiplerinin düzenli olarak hazır bulunduğunu ifade eden Dr. Giresunlu, “Çeşitli lokasyonlarda farklı zamanlarda bulunarak kan bağışlamak isteyen vatandaşlara ulaşıyoruz. Onun haricinde bu tarz haftalar, günler olduğu zaman da destek vermeye çalışıyoruz. Malum kanla ilgili çok ciddi sorunlarımız var. Geçtiğimiz hafta sonu da Karadenizlilerin bir organizasyonu vardı biz de Esenlerdeydik. Mobil olduğumuz için her taraftan sürekli kan toplamaya çalışıyoruz. Çanakkaleli vatandaşlarımızın kan bağışı konusunda duyarlılığı oldukça iyi ama beklentimiz biraz daha fazla. Çünkü bizim açımızdan değerlendirdiği zaman kan acil bir ihtiyaç değil, sürekli bir ihtiyaç. Çünkü aktif bir şekilde Türkiye’nin her yerinde, Çanakkale’de ameliyatlar oluyor ve buna bağlı olarak da acil ihtiyaçlar oluyor. Dolayısıyla kana ihtiyacımız sabit bir ihtiyaçtır” aktardı.
 
GENÇLERİN DAHA DUYARLI OLMASI GEREKİYOR
Yaş skalası yükseldikçe duyarlılığın arttığını söyleyen Dr. Giresunlu, gençlerden daha fazla destek beklediklerini belirterek şunları kaydetti: “Vatandaşlarımızın duyarlılığı çok fazla ama özellikle gençlerden duyarlı olmaları talebimiz var. Çünkü yeni nesil onlar, yaşlılarla ya da orta yaşlılarla karşılaştırılıyor kan kalitesi ile alakalı ama uzun vadeden onlardan kan alma konusunda yararlanmak istiyoruz.  Bu nedenle gençlerin biraz daha duyarlı olmasını talep ediyoruz.”
 
KAN VERMEK İÇİN SAĞLANMASI GEREKEN ŞARTLAR NEDİR?
Kan bağışçılarının sağlaması gereken şartlar hakkında bilgi veren Dr. Giresunlu, “Kan alınırken bizim için önemli olan vücutta son bir yılda girişimsel bir işlemin olmaması lazım.  Örneğin ameliyat, kolonoskopi, dövme, hacamat gibi o tarz olayların yaşanmış olmasını istemiyoruz. Koronayla alakalı beklenti süremiz ise totalde bir aylık bir süre.  Onun dışında kan veren bir kişi, kanamalı bir hastalığa sahip olmamalı, vücudunuzun sağlıklı olması lazım ve kendinizi iyi hissetmeniz lazım. 18 yaşından büyük ve minimum 50 kilo olmak gerekiyor. Ulusal kan rehberimizin bizim için çizdiği çerçeve neyse buna göre hareket ediyoruz. Kan verecek olan kişi için zaten soruların detaylı olduğu bir form dolduruyoruz. Bağışçımızın doldurduğu formu inceleyip gerekli tahliller yapıldıktan sonra kan bağışını gerçekleştiriyoruz” dedi.
 
 
Sevi Gözay UĞURLU