Toplantıda; 2022-2023 akademik yılı öncesi beklentiler, geçmiş dönemlerin özeti ve gelecek projeler hakkında basın mensupları bilgilendirildi. Toplantıya; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Okhan Akdur, Genel Sekreter Ayhan Monus, İletişim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Deniz Yengin, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, Dr. Öğr. Üyesi Tamer Bayrak ve basın mensupları katıldı. 
 
Toplantıda; üniversitenin başarılarının katlanarak büyüdüğünü ve yeni eğitim döneminin başlamasıyla Çanakkale’nin cıvıl cıvıl bir hale bürüneceğini söyleyen Rektör Murat, “Üniversite akademisyenleri ne kadar kaliteli olursa, öğrenciler ne kadar başarılı olursa Çanakkale o kadar marka değeri kazanır” ifadeleriyle konuşmasına başladı.
 
“KONSERVATUAR GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR”
Konservatuarın önem verilen alanlardan biri olduğunu ifade eden Rektör Murat, göreve ilk başladığı yıllarda yalnızca bir müdür ve iki eleman dışında faaliyeti olmadığını söyledi. Şu an idari kadrosunun tamamladığını aktaran Murat, “Konservatuar gümbür gümbür geliyor, çok iddialıyız. Tamam, belki bir İTÜ veya Hacettepe’yi yakalamamız mümkün değil ama ilerleye dönemde hedefimiz bu. Kısa vadede ise, saymış olduğum yerler ile rekabet edebilmemiz zor ama iddia ediyorum, Çanakkale çok hızlı büyüyen bir şehir. Üniversite olarak bizim de şehirle ilgili hedeflerimiz var. Siyasi, bürokrat, iş adamı, sanayici ve ticaret erbabına bahsediyoruz ama bizimki bir görüştür ve üniversitenin amacı da zaten budur. Hedeflediğimiz Çanakkale; turizm, kültür, sanat ve tarım şehri olmalı” dedi.
 
İLETİŞİM FAKÜLTESİNE POZİTİF AYRIMCILIK
Ege ve Akdeniz bölgesi gibi uzun soluklu bir deniz turizminin Çanakkale’de yapılamayacağından bahseden Rektör Murat, “Kültüre, turizm ve sanata önem veriyoruz, bu alanları da geliştireceğiz. En önem verdiğim fakültelerden biri de: İletişim Fakültesi. Kadrolarına bakacak olursak, son zamanlarda tamamen pozitif ayrımcılık yaptık.  Fakülte gerçekten çok zayıf bir pozisyondaydı. Güçlendirdik ve önümüzdeki süreçte, 3-4 kişi daha alacağız ve mükemmel bir fakülte olacağız” ifadelerini kullandı.
 
İSTİHDAM KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNİN YAPILMALI
Kentte; Çanakkale el halısı, Ezine peyniri, Bayramiç beyazı, Bayramiç elması, Bozcaada çavuş üzümü, Geyikli zeytinyağı, Yenice kırmızı biberi, Bayramiç Tahin Helvası, Bayramiç zeytinyağı ve Lapseki şeftalisi olmak üzere 10 coğrafi işaretli ürün bulunduğunu ve coğrafi işaretli ürünlerin, akademisyenlerin katkısıyla alındığını hatırlatan Rektör Murat, tarımsal yapı ile ilgili hedeflerinin büyük olduğunu ekledi. Sahadan geçmeyene unvan verilmemesi gerektiğini savunan Rektör, Çanakkale’nin bu anlamda bir rol model olmasını temenni ederek, şehirde işbirliği yaparak bir model oluşturulması gerektiğini ifade etti. Pandemi nedeniyle çevrimiçi yapılan eğitimlerin, üniversite ile öğrencilerin arasını açtığını ifade eden Murat, üniversitenin ilk kayıtlarının alındığı günde de söylediği, “Bu sene arayı kapatmak için bütün enerjimi öğrencilere harcayacağım” sözlerinin yineledi.
 
ÇOMÜ 30 YAŞINDA
Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı Kurucusu ve Direktörleri Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel, yaklaşık 18 bin lisans öğrencisiyle yaptığı çalışma sonucunda devlet üniversiteleri arasından online eğitimde en başarılı 2. üniversitenin ÇOMÜ olduğunu ileten Rektör Murat, “Genel memnuniyet sıralamalarında çok üst sıralardayız ama bunlar tesadüf değil ve yeterli de değil. Ben ÇOMÜ’nin bir marka olmasını istiyorum ve bu hepimizin başarısı olacak ”Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin 3 Temmuz 1992 yılında kurulduğunu ve tam 30 yaşında olduğunu hatırlatan Rektör Murat, “30 yıl boyunca çok fazla sıkıntı atlatıldı ve artık böyle sıkıntılar olmasını istemiyoruz” diye ekledi.
 
YENİLEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Geleneksel tedavi yöntemleri ile sağlık üreten bir enstitü kurmak istediğini aktaran Rektör Murat, yenilebilir enerji konusunda da üniversitenin çalışmalar yürüteceğini söyledi. Rektör, “Üniversite olarak 3 alanda araştırma yapacağız: Güneş, rüzgâr ve biyokimya. Bütün dünya yenilebilir enerjiye yöneliyor. Balıkesir Üniversitesi ile bu konuda işbirliği içerisindeyiz. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın da destekleri var. Bu işbirliği sonucunda; yenilebilir enerji alanında çalışmak isteyenler bizden belge alarak, dünyanın herhangi bir yerinde çalışabilecek” dedi.
 
BİN KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU YAPILACAK
Şu an gündemde olan öğrencilerin barınma sorunu üzerine konuşan Rektör Murat, konunun valilik ile yapılan koordinasyon toplantısında dile getirildiğini söyledi. Merkez’deki bütün kamu kuruluşlarının misafirhanelerinin öncelikli olarak öğrencilere tahsis edileceğini belirten Murat, 500 kadar öğrencinin sıkıntı çekebileceğini ifade etti. Konuya ilişkin Bakanlık ile istişarede bulunduklarını söyleyen Murat, içerisinde spor kompleksinin de bulunduğu bir yurt planlarının olduğunu ve bin kişilik kapasitesi olacak olan yurdun belediyede ruhsat aşamasında olduğunu anlattı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden kaliteli hocaları bulup getirmeye çalıştıklarını belirten Murat, “Burası tatil yapma yeri değil, benim dinlenmeye gelen bir hocaya ihtiyacım yok, çalışacak olarak ihtiyacım var. Ama ün yaptığı zaman aramızdan ayrılan hocalarımız oluyor” dedi.
 
TÜP BEBEK MERKEZİ YAKINDA AÇILACAK
Söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur; üniversite hastanesinin yakın zamanda önemli bir atılımda bulunacağını söyleyerek, “Şu an 590 yatağıyla beraber hastanemiz, Çanakkale’nin en büyük hastanesi konumunda. 9 katlı bir binadan ve 4 bloktan bahsediyoruz. 2018 yılında, Kepez’den bu hastaneye taşındığımızda 7 kat büyük bir alana aynı personel ile taşınmıştık. Şu an personel eksiğimiz kalmadı ve bütün birimlerimiz açılmış durumda. Tüp bebek ve üreme sağlığı merkezi, özel koşullara sahip olan bir merkezdir ve şu an personel dâhil tüm eksiklikleri tamamlandı. Ruhsat aşamasında yani çok kısa bir süre sonra bu merkezin de açılışını yaptığımızda, tam teşekküllü bir 3. basamak üniversite hastanesine sahip olacağız” diyerek müjdeyi verdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU