Ticaret İl Müdürlüğü, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, 8. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliğinden oluşan heyet mehteran takımı eşliğinde Valilik ziyareti gerçekleştirdi. Esnaf temsilcileri burada kendilerini karşılayan Vali İlhami Aktaş’a çiçek takdim etti. Ahilik Haftasını kutlayan Vali Aktaş da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Heyet daha sonra Çanakkale Belediyesini Ziyaret ederek, Başkan Ülgür Gökhan ile bir araya geldi.
 
Ahilik Haftası açılış töreni ise saat 14.000’de Cumhuriyet Meydanında gerçekleşti. Buradaki programa Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Nejat önder, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İYİ Parti Dış Türklerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz, siyasi partilerin temsilcileri sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve üyeleri ile esnafların yanış sıra vatandaşlar katıldı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, 8. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği temsilcileri tarafından Atatürk anıtına çelenklerin sunulması ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan gerçekleştirdi.
 
Bu yıl 27'ncisini kutlanan Ahilik Haftasının aynı zamanda eğitimin başlangıç gününe denk geldiğini hatırlatarak şunları söyledi; “Ahilik temelleri 12'nci yüzyıla dayanan Hacı Bektaşi Veli'nin tavsiyesi ve önerileriyle pirimiz üstadımız Ahi Evran tarafından Anadolu'da Rum ve Ermeni esnaf ve sanaatkarlara karşı Türk esnaf ve sanaatkarların dayanışması için kurulan bir sistemdir. O dönemde siyasi, sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı oluşmuş ve bu şekilde meydana gelmiş bir teşkilatlanmadır. son 2,5 yıldır dünyayı sarsan her ülkeye ekonomik açıdan büyük darbeler vuran salgın hastalık dönemi en çok kendi sermayesiyle esnaf ve sanaatkarlık yapan bizleri etkilemiştir. Bu süreçte ticaret yapan kesim çok zorlanmış, büyük sıkıntılar yaşamıştır. Aylarca iş yerlerimiz kapalı kaldı. Alınan tedbirler ile yine aylarca kısıtlamalar kapsamında faaliyetlerini kısıtlı bir şekilde sürdürmeye çalıştılar. Bu zorlu ve çok sıkıntılı süreçte esnaf ve sanaatkarlar teşkilatları olarak belirli kurallar yetkilerimiz ve saygı çerçevesinde esnaf ve sanaatkarlarımızın sıkıntılarını yaşamış oldukları zorluklarını, isteklerini ve beklentilerini, taleplerini yerelde başta Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanlarımıza, genelde Sayın Milletvekillerimize, üst kuruluşlarımıza, Bakanlıklarımıza, devletin tüm yetkililerine iletmeye çalıştık. Camiamızın sorunlarını anlatabilmek, çözüm bulabilmek için mücadele ettik ve sürekli mücadele ediyoruz.  Pandemi süresi içerisinde devletimiz tarafından esnaf ve sanaatkarlarımıza verilen destek ve katkılardan dolayı devletimize teşekkür ediyoruz.  Salgın hastalığın etkisini azaltmasıyla birlikte gelir kaybı yaşayan birçok zorunlu ödemeleri ileri tarihe uzatılan esnaf ve sanaatkarlarımız dünya ve ülkemizde yaşanılan enerji, doğalgaz, akaryakıt ve gıda ürünlerindeki birçok sektördeki günlük fiyat artışları ve döviz fiyatlarının yüksekliğinden dolayı büyük bir sıkıntıya girmiş bulunmaktadır. İş hacimleri düştü. Olumsuz bir tabloyla karşı karşıya kalındı. Kapanma zorlukları yaşayan esnaf ve sanaatkarlarımızın devletimizden ilave acil tedbirler alınması isteği ve talepleri bulunmaktadır. Bunlar yalnızca Çanakkale esnaf ve sanatkarın değil ülke esnaf ve sanaatkarının, devletimizden beklentileri. Yapılanlara teşekkür ederken bugünki hacimle sıkıntıyı ifade ederken, taleplerimizi saygı kuralları içerisinde arz edeceğiz. Akaryakıtta uygulanan ÖTV ve KDV'nin ticari araç işletmelerinden alınmaması gerek. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışlarından dolayı esnaf işletmelerine yeni bir esnaf tarifesi uygulanmalı. Esnaf ve sanaatkar elektrik ve doğalgazı ödemekle ilgili büyük sıkıntılar yaşıyor”  dedi.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’ da törende bir konuşma gerçekleştirdi. Halkoyunlar gösterilerinin ardından ilin ahisi ödülleri verildi.
Mehteran gösterisi ve ahi ikramı ile program sonra erdi.
Ersan KÜÇÜKKURU