12 Eylül Pazartesi, eğitim-öğretim yılının başlangıcı ve ‘İlköğretim Haftası’ olması dolayısıyla bir dizi etkinlikler gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen korte yürüyüşü saat 09.30’da Truva Atı önünden başladı. Cumhuriyet Meydanında sona eren yürüyüşün ardından çelenk törenine geçildi. İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile devam eden tören, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından sona erdi. Törene, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, MEB Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Tuba Korkmaz İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
 
VALİ FAHRETTİN AKKUTLU İLKOKULUNDA TÖREN
Daha sonra 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı İlköğretim haftası programı kapsamında Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulu’nda tören düzenlendi. Törene; Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan, Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Tuba Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, İl Müdürleri, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Muharrem Şahin, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
 
Saygı duruşu ve ardından istiklal marşı ile başlayan törende şiir okuyan öğrencilerin ardından ilk konuşmayı yapan Vali Fahrettin Akkutlu İlkokulu Müdürü Özge Demir; “İlköğretim haftasının kutlandığı bugünde, çağdaş uygarlık düzeyeninin ancak, bilgi ile mümkün olması bilinciyle, 2021-2023 eğitim öğretime başlıyoruz. İlköğretim haftası eğitimin gerçeklerinin konuşulduğu, ilköğretimin okuma yazmanın öneminin kişiye ve topluma sağladığı yararların anlatıldığı bir haftadır. Kendimize ailemize, çevremize ve ulusumuza insanlığa yararlı olmak okuma yazma öğrenmekle başlar. Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkmak Türk milletinin gayesidir. Bu gayeyi gerçekleştirmede en önemli kılavuzumuz ise bilgi olmalıdır. Bu bilgileri kullanan öğrenciler bilimi ve teknolojiyi kabul etmiş edindiği bilgileri yaşamda karşıladığı problemleri çözmede kullanabilen insanlar olmalıdır. Eğitim kurumları arasında önemli bir yere sahip olan ilköğretim okulları bu bilgilerin temelinin atıldığı kurumlardır. Kişilerin önce kendilerine sonra aile ve çevrelerine yararlı olmaları ancak eğitim ile mümkün olacaktır. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi eğitimli insan sayısı ile ölçülür.  Okula gelmek ve okuldan elde edilen bilgilerden yararlanmak insan hayatında çok önemli bir aşama ve başlangıç tır. Atatürk bir sözünde şöyle diyor; ‘İlk ilham, ana baba kucağından sonra okuldaki öğretmenin dilinden vicdanından eğitiminden alınır’ Yeni bilgiler yeni dostluklar ve güzel günler çağdaş fikirlere kavuşmamız dileğiyle ilköğretim haftamız kutlu olsun saygılarımla arz ederim” dedi. 
 
BU YIL İLK KEZ DERS KİTAPLARININ YANINDA KAYNAK VE YARDIMCI KİTAPLAR
Okul Müdürü ardından konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz; “Bugün yeni bir eğitim öğretim dönemine başlamanın heyecanın içindeyiz, bizle bu heyecanın her yıl yaşamaktan ve sizlerle paylaşmaktan, mutluluk duyuyoruz. Değerli meslektaşlarım bir insana ulaşabilmenin ona dokunabilmenin ne kadar değerli olduğunu sevginin eğitim ve öğretimin ayrılmaz bir parçası olduğunu hepimiz biliyoruz. Sevgi saygı ve hoşgörü ve değerlerimiz özünde sağlam atılmış temeller ile gelecek nesilleri atalarına layık şekilde yetiştireceğimize yürekten inanıyor, sizlere yeni eğitim öğretimin yılında başarılar diliyoruz. Kıymetli anne babalar çocuklarınızın ilk eğitmenleri olarak, eğitimin mihenk taşı olduğunuz söylemek isterim. Bunun bilincinde öğrencilerimize daha faydalı olabilmek için sizleri bu yıl, aile okulu projesinde dahil etmek ve iş birliğimizi güçlendirmek istiyoruz. Her zaman yanımızda olduğunuzu hissederek bize duyduğunuz güven için teşekkür ediyoruz. Geleceğimizin umudu sevgili öğrenciler, bu yıl ilk kez ders kitaplarının yanında kaynak ve yardımcı kitaplarımız siz okullarınıza başlamadan sıralarınızda yerleri aldı. Devletimiz ve bakanlığımızın sağlamış olduğu, olanaklar ile okullarımızda iyileştirmelere gerçekleştirildi. Temel eğitimde 10 bin okul, çevre dostu binokul, temel eğitimde demokrasi bilincini güçlendirme, köy yaşam merkezleri gibi projelerle bizler tüm yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz daha güçlü bir yapı il eğitim öğretim yılına hazırız. Çanakkale’nin kutsal toprağına layık Asım'ın nesli bir gençlik yetiştirmek adına, tüm eğitim öğretim kurumlarımız ile daima yanınızdayız. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm eğitim şehitlerini saygı ve minnetle anıyor. İlköğretim haftasının coşku ve sevinci ile 2022-2023 eğitim öğretim yılının tüm öğretmen öğrenci ve velilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.  Konuşmaların ardından Fahrettin Akkutlu İlkokullu halk oyunları grubu öğrencileri, halk danslarını sergilediler. Törenin sona ermesi ardından protokol öğrenciler ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
VALİ AKTAŞ MESAJ YAYIMLADI
Diğer yandan Vali İlhami Aktaş, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, ifadeleri kullandı; “2022-2023 Eğitim-Öğretim yılına geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız, değerli velilerimiz ve öğretmenlerimizle birlikte girmenin büyük heyecan ve mutluluğunu paylaşıyoruz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu eğitim-öğretim yılında göz bebeğimiz çocuklarımızın çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip, ufku geniş, özgüveni yüksek, millî ve manevi değerlere bağlı bireyler olarak yetiştirilmesi en önemli hedefimizdir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin fırsat eşitliği içinde tüm eğitim öğretim imkanlarından yararlanması için yoğun bir çaba içindeyiz. İlimizde her kademede elde ettiğimiz başarıları çok daha ileriye taşımayı hedefliyor, bu bilinçle çalışmalarımıza azimle devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 2022-2023 eğitim-öğretim yılının velilerimize, öğretmenlerimize, tüm eğitim çalışlarına ve geleceğimizin teminatı evlatlarımıza hayırlı olmasını diliyor, sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu bir yıl olmasını temenni ediyorum.”
 
İbrahim Akın KAZANCI