Yaz aylarının ardından Eylül ayının gelmesiyle kış hazırlıklarına başladı. Bu arada gözünü de etiketlere diken vatandaşlar en ucuz ürünlerle kışa hazırlık yapıyor. Ekonomik gidişat nedeniyle dertli olan esnaf üretim maliyetleri ve girdilerden rahatsız iken vatandaşlarda alım gücünün düşmesinden şikayetçi oluyor.
 
Geçtiğimiz haftalarda bazı ürünlerde kışın yüksek maaliyetler olabileceğine dair açıklamalar yapan, Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz, geçen sezon maliyetlerin 3 kat arttığı bir ortamda üretici satış fiyatlarının iki kat arttığını ifade ederek, “Yüzde 238 artan bir enerji maliyetiyle, yüzde 250 artan bir gübre maliyetiyle bizim bu yıl 50 TL’nin altında domates satmamamız gerekiyor. Bu kadar net ifade ediyorum. Aralık-Nisan arasında dünyada domates yok. Biz 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Kış ayları geldiğinde domates fiyatları yüzünden herkes ayağa kalkacak. Domates fiyatı 50 TL olacak” demişti. Bu nedenle Kış hazırlıkları evde daha dikkat ile yapılmaya başlandı. Masraflarını kışın da en aza indirmek için şimdiden hazırlık yapan vatandaşların gözü ise etiketlerde.
 
Kış Hazırlıklarının Başında vatandaşlar özellikle konserve, salça, erişte ve reçel yapıyor. Özellikle ürünlerin son ay olduğu ve azaldığı bu aylarda yapan vatandaşlar havaların serinlemesi ile korunmasının daha iyi yapılabildiği Eylül ayında bu hazırlıklarına hız verdi. Hazırlıklara ek olarak kışın bazı gıda ürünlerinde fiyatlar artacak diye bazı temel gıda ürünlerinde evlerinde hazır bulundurmaya ve fazla ürünler almaya başladı Bunların başında Zeytinyağı, Un, Şeker, Makarna gibi ürünlerde bu daha fazla alışveriş yapıyor.
 
Sebze ve meyvelerin, yazın son günlerinde düşebilecekleri en uygun fiyattan satışı yapılsa da hem pazarcılar hem vatandaşlar kış aylarında fiyatların çok daha yükseleceğini önlerini göremediklerini ifade ediyor. Bu hafta pazar günü tezgahlarda çeşitlilik devam etti. Patlıcan 8,  şeftali 5, elma 6, erik 10,  domates 7,5,  bamya 50, iri bamya 30,  taze fasulye 15, kırmızı dolmalık biber 15,  iri bamya 30, soğan 10,  biber 10, badalan 25,  patates 10, havuç 10, muz 30, armut 15 TL etiketi ile satıldı. 
 
İbrahim Akın KAZANCI