ABD Başkanlık seçimleri sonrası dünyada olduğu gibi Türkiye'de de döviz ve altın piyasasında dalgalanmalar yaşandı. Artışın sürdüğü dolar ve euroya göre yatırımcılar, fiyatların dalgalı bir kur izlediği altındaki durumu dikkatle fiyatlarını takip ediyor. Çanakkaleli kuyumcular şuanki şartlar göz önüne alındığında yatırıma yönelik olarak, dalgalanmalara rağmen dövize oranla yatırımcılar için en güvenilir limanın altın olduğunu kaydetti.

Çanakkale Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Timur Ay, altın fiyatlarındaki yükselişteki etkenlerden birinin ABD seçimlerinde tahmin edilen başkan adayının kazanmamasından kaynaklandığına değinerek, "Bu durma piyasalar doğal olarak bir reaksiyon verdi. Ons bazında kısa süreli bir geriye dönüşü ön plana çıktı. Dolar ve euor bazında yine iç piyaslarda yükselti devam ediyor. Şu gösteriyor ki, altın her zaman bir risk anında çok çabuk sığınışabilecek bir liman gerçeğini ayrıştırmamak gerekiyor. Benim şahsi görüşüm gelecekle ilgili tasarruf sahiplerinin altınla ilişkilerini hiçbir zaman bırakmamaları gerekiyor. Dünyamız üzerindeki konjoktörel yapıda, her heyerdeki ekonomik, siyasi ve sosyolojik gerginlikte altını her zaman en güvenli liman olarak, göz ardı edilmeden bir kenarda tutmak gerekiyor.

HER ZAMAN YUKARIDA OLMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK
İhtiyacı oalanların kardan zarar şeklinde altın bozdurmaya yönlenebileceğini kaydeden Ay, ihtiycı olmayanlar için ise şu tavsiyede bulundu; "Tasarruf amaçlı olarak altında duruluyorsa eğer, hiçbir zaman altından çıkmayı düşünmesinler. Çünkü gelecekle ilgi kaygı ve tasalar devam ettiği sürece altının her zaman yukarıda olma ihtimali çok yüksek."

ALTINDAN VAZGEÇMEMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ
Kuyumcu esnaflarından Atanur Ülker de, ABD seçimlerinin altın piyasasında ciddi değer artışı olduğunu belirterek şunları söyledi; "Heyecanın yatışmasıyla biraz daha temkinli olmak anlamında altının çıkmış olduğu yaklaşık 135 liralık fiyatlandırmadan şu anda 129 seviyelerinde geldi. Bundan sonraki süreçte Amerika'da alınan karaklar, oluşan kabineyle alakalı yeniden fiyatlandırmada ciddi değişiklkler olacaığını düşünüyorum. Yatırım açısından baktığınızda bu tür indi çıktılar, güzel getiri sağlasa da ciddi riskler de oluşturuyor. O yüzden biz yatırımcılara burada, mümkünse eğer daha dikkatli olmalarını, çok acele karar vermemelerini ama yine de son yılların en gözde yatırım aracı altından vazgeçmemelerini tavsiye ediyoruz.


 


Kaynak: Haber Merkezi