Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen Sözleşmeli Besicilik Projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Başkan Üzen “Besiciliği teşvik etmek için ESK üzerinden sözleşmeli besicilik projesi hayata geçirildi. ESK ile sözleşmeli besicilik yapan yetiştiriciye karkas ağırlığına göre destek verilecek. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişci tarafından açıklandığı üzere, verim odaklı hayvancılığı geliştirmek ve kırmızı et tedarik zincirini daha da güçlendirmek amacıyla tarafların ortak kazancına dayalı, sektörde örnek bir üretim modeli olan Sözleşmeli Besicilik Projesi hayata geçirilecek. Örnek bir üretim modeli. Yerli ve milli üretim ilkesi ile hayata geçirilecek proje kapsamında planlı üretim ile hem besicimiz hem de Türkiye'miz kazanacak" dedi.
 
Başkan Üzen yaptığı açıklamada Et ve Süt Kurumu ile 5 yıllık sözleşme yapan yetiştiricilere karkas ağırlığı; 201- 250 kg olanlara 2,5 TL/kg, 251 - 300 kg olanlara 3,5 TL/kg, 301 kg ve üzeri olanlara 5 TL/kg destekleme ödemesi yapılacağının belirtildiğini ifade etti. 
 
Üzen şöyle devam etti: "Sözleşmeli Besicilik Projesi ile üreticilere pazar ve fiyat garantisi sunulurken, kırmızı et piyasasının arz talep durumuna göre üreticilerimize erken kesim veya geç kesim primi de verilebileceği açıklandı. ESK tarafından alım ve fiyat garantisi verilen üreticilerimiz, 5 yıllık üretim planlaması yapabilecek. Üretici, kurum ile imzalayacağı besicilik sözleşmesinden hak kaybı yaşamaksızın tek taraflı olarak vazgeçilebilecek. Sürdürülebilir ve planlı üretimi amaçlayan sözleşmeli besicilik uygulamasının ilimize, ülkemize, üreticilerimize ve sektörümüze hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."
 
Haber Merkezi