Ukrayna’da savaş dönemindeki ilk İş Forumu olan Türkiye-Ukrayna İş Forumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ile Türk-Ukrayna İşadamları Derneği (TUID) tarafından Lviv’de gerçekleştirildi.
 
TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ukrayna TSO Başkanı Gennadiy Chyzhykov’un açılış konuşmalarını yaptığı İş Forumu’na T.C. Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, Lviv Valisi Maksym Kozytskyy, Türk-Ukrayna İşadamları Derneği Başkanı Burak Pehlivan, Ukrayna’da başarılı projelere imza atan Onur Çetinceviz ve Ukrayna ve Türkiye’den çok sayıda iş insanı katıldı. İş Forumu’na Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S. Kaya Üzen de katıldı. İş Forumu ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Üzen; “TOBB Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında heyet olarak Lviv’e ziyaret gerçekleştirdik ve bu kapsamda düzenlenen Türkiye- Ukrayna İş Forumu’na katılım sağladık. İş Forumu’nda İkili ilişkilerimizi tüm yönleriyle ele alarak, iş birliğimizin daha da genişlemesinin her iki tarafı da güçlendireceği konusunda mutabık kaldık” dedi.
 
Türkiye ve Ukrayna’nın birçok ortak platformda bir araya geldiğini, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün giderek geliştiğini belirten Başkan Üzen, Ukrayna’da yaklaşık 700 Türk firmasının bulunduğunu ve 3,6 milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğunu söyledi. Başkan Üzen, “Türkiye, son 5 yıllık süreçte Ukrayna’ya en fazla yatırım yapan ülke konumunda. Özellikle inşaat konusunda çok başarılıyız. Ukrayna’da toplam değeri 7 milyar doları bulan 200’ü aşkın projede Türk müteahhitlerinin imzası var. Bu da özellikle inşaat malzemeleri üreticileri ve ihracatçıları ile Türk müteahhitleri açısından ciddi bir fırsat anlamına geliyor. Hâlihazırda, bankalarımız Ukrayna’da Avrupa kalitesinde bankacılık hizmeti veriyor. Diğer taraftan, Türk şirketleri Ukrayna’nın Telekom altyapısını daha rekabetçi hale getiriyor, hizmet kalitesini yükseltiyor” dedi.
 
Özellikle küresel gıda güvenliğinin sağlanması için tahıl koridoru kapsamında varılan anlaşmanın sorunsuz yürütülmesi ve tahıl ihracatının artırılması için taraflar olarak ortak çalışmalar, tahıl ihracatı girişiminin iyileştirilmesi, uygulamanın güvenliği konusunda olumlu değerlendirmelerin de gerçekleştirildiğini ifade eden Kaya Üzen: “Ortaklıklar, kararlar, gelecek için görüşler ve iki ülke ilişkilerinde ekonomik, kültürel, iş birliğinin yakın geçmişi ve geleceğine dair görüşmelerde bulunduk. İş Forumu’nun iki ülke için hayırlı olmasını diliyorum” cümlelerini kurdu.