Av yasağının kalkmasıyla beraber balık sezonu başladı. Sardalya fiyatında ciddi bir düşme yaşanacağını öngören Balıkhane esnafı Volkan Kaşıkçı, zamlar nedeniyle vatandaşın balıkhaneden uzaklaştığını ifade etti. Herkesin balığa doyacağını ekleyen Kaşıkçı, “Sezona ekside başladık ama umutluyuz” dedi.
 
Bugün itibariyle kalkan av yasağının ardından, Çanakkale’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık sektöründe hareketlenmeler başladı. 15 Nisan- 1 Eylül tarihleri arasında uygulanan yasağın amacı, denizlerdeki balık popülasyonunu artırma amacı güdüyor. Yaz sezonunda yaşanan fiyat artışının sebeplerinden biri de balık sayısında yaşanan düşme olarak gösterilmişti. Balıkçılar, kötü geçen yaz aylarının ardından, yasağın kalkması ve ruhsatlı balıkçı teknelerinin denize açılmasıyla birlikte umutlu olduklarını ifade etti.
 
SARDALYA 50 TL’YE DÜŞEBİLİR
Yaklaşık olarak 20 yıldır sektörde çalışan Balıkhane esnaflarından Volkan Kaşıkçı, Geçtiğimiz haftalarda 180 TL’yi gören sardalyanın ardından fiyatların düşeceğini umduklarını söyledi. Kaşıkçı: “Böyle devam etmez. Palamudun, lüferin, çinekopun bolluğundan umutluyuz. Bu sezon çok balık olacak gibi görünüyor. Palamudun 3 tanesinin 100 TL civarı satışa çıkabileceğini söyleyebiliriz. Sardalya 50 TL’ye kadar düşer. Lüferde geçtiğimiz sene bolluk yaşamıştık, umarız bu sene de benzeri olur. Onun da maksimum 100-150 TL gibi bir fiyatı olur.” Vatandaşın bu sezon balığa doyacağını ve balık bolluğu yaşanacağını aktaran Kaşıkçı, “Önümüzdeki 3-4 sene içerisinde daha çok balık olacağını tahmin ediyorum. Geçen sene müsilajdan dolayı avlanılmadı ve hayvanlar rahat etti” şeklinde konuştu.
 
ÇOĞU KAYIKÇI ÇIKMAYI DÜŞÜNMÜYOR
Gece 00.00 itibariyle balıkçıların denize açıldığını söyleyen Kaşıkçı, ilk bir hafta bolluğun tezgâhlara yansımayabileceğini aktardı. Balıkçının canını yakan asıl şeyin mazotun pahalılığı olduğunu belirten Kaşıkçı, balık fiyatlarının da mazot fiyatları ile eşdeğer olacak şekilde kaçınılmaz olarak artacağını söyledi. Kaşıkçı, “Vatandaşlar, mazotla ne alakası var diyor ama tekne mazot yakıyor. Bu hayat pahalılığında, teknenin tayfasının ücreti de pahalılaşıyor. Bunların gelirleri de balığın fiyatına eklenen farktan çıkacak. Mazot geçen seneki gibi 7 TL olsa, illa ki balık fiyatları daha düşük olur. Çoğu kayık da çıkmamayı düşünüyor çünkü kurtarmayacak gibi duruyor” dedi.
 
ARTAN KATMA DEĞERLER KAÇINILMAZ OLARAK BALIĞA DA YANSIDI
Geçtiğimiz sene 6 buçuk TL olan balığın koyulduğu köpüğün, bu sene 27 buçuk TL olduğunu ifade eden Kaşıkçı, ”Geçen sene tayfanın aldığı maaş örneğin; 5 bin TL ise, bu sene 8 bin TL olacak. 30 kişilik bir tayfa için bu fiyattan hesaplama yaptığımızda, aradaki farkı görebiliyoruz. Her şey 3’e katlandı. Bunların hepsi balığın fiyatına yansıyor ama yine de vatandaşın balığa doyacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“BU SENE VATANDAŞ BALIKHANEDEN SOĞUDU”
Bu sene av yasağı sezonunu değerlendiren Kaşıkçı, sardalya fiyatında yaşanan artışın beklenen bir gelişme olmadığını kaydederek, “Fiyat artışı zaten bekliyorduk ama en fazla 100 TL olacağını öngörüyorduk. Hepimizi şaşırttı. Normalde 16 tane sardalya kayığı çalışırdı Çanakkale’de bu sene 2 kayık çalıştı. Sayı az olunca talep karşılanmadı. Olmayan şey, normal olarak pahalandı. Bu sene vatandaş balıkhaneden soğudu. Şu an sezona ekside giriyoruz. Sezonda da böyle devam ederse, çoğu esnaf kepenk kapatmak durumunda kalacak. Çünkü dayanılacak güç kalmıyor. Marketteki gibi, raflarda aylarca dursun gibi bir ihtimalimiz yok. Bir gün içinde sattın, sattın. Diğer gün çöpe gidiyor. Sonuç olarak, sezona ekside başladık ama umutluyuz” dedi.
 
Öte yandan yasak öncesi Balıkhane’deki fiyatlar şu şekilde kaydedildi: Sardalye 150,  turna 100,  zargana 80,  çupra ve levrek 170, kültür çupra 130, karides 130, palamut 60 TL.
 
Sevi Gözay UĞURLU