Esenler Mahallesi sakinlerine hizmet veren Cevatpaşa Aile Sağlığı Merkezi, organ bağışı konusunda oluşturduğu farkındalık projeleriyle, son 1 yılda 300'e yakın organ bağışı alarak dikkatleri üzerine çekti. Cevatpaşa Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, 3- 9 Kasım tarihlerindeki Organ Bağışı Haftası'nda da, tüm Türkiye'ye örnek olacak farkındalık projesine imza attı. Aile Sağlığı Merkezi ekibi, organ bağışı sayısını arttırmak için neler yapabileceklerini konuşurken, ortaya 'Organ Bağışına Sen de El Ver' temalı bağış ağacı projesi çıktı. Aile Sağlığı Merkezi'nde hemşire olarak görev yapan ve aynı zamanda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezun olan Çiğdem Yelliler Arslan, merkezin giriş kapısının yanındaki duvara kuru bir ağaç resmi çizdi. Ağacın yanına, 'Organ Bağışına Sen de El Ver' yazısı yazıldı. 

ÇANAKKALE'de bir aile sağlığı merkezi çalışanlarının, farkındalık yaratmak amacıyla hazırladığı örnek projede, duvara çizilen kuru bir ağaç, 'Organ Bağışına Sen de El Ver' temasıyla bağış sayısını arttırdı. Her bağışçının eli bir yaprak olup kuru ağacı yeşertirken, organ nakli bekleyen hastaların umutlarını da yeşertiyor.

Projede, her organ bağışında bulunan kişinin boyanan elini kuru ağacın dallarına basıp, bir yaprak yaparak hem kuru ağacın, hem de bağış bekleyen hastaların umutlarını yeşertmesi amaçlandı. Proje, Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, Çanakkale İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Deniz Ünsal, Çanakkale İl Organ Nakli Koordinatörü Azem Ülkü, Aile Sağlığı Merkezi doktor ve hemşirelerinin katıldığı etkinlik ile başladı. Kuru olan ağaca hayat vermek için boyanan eller dallara basılıp birer yaprak oldu. Geceleri de ışıklandırılarak aydınlatılan 'Bağış Ağacı'nın görselliği, kısa sürede organ bağışı konusunda farkındalık yaratmaya yetti. İlk günde, Aile Sağlığı Merkezi'ne yaklaşık 30'a yakın organ bağışı yapıldı. Cevatpaşa Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli Dr. Engin Korkutan, Çanakkale İl Organ Nakli Koordinatörlüğü'nün başarılı çalışmaları sonucu Çanakkale'nin organ bağışında Türkiye'de ileri sıralarda olduğuna dikkat çekti. Bu konuda bir farkındalık yaratmak istediklerini belirten Korkutan, şöyle dedi:
"Bu, tüm merkez çalışanlarımızın ortak görüşüyle ortaya çıkan bir farkındalık projesiydi. Projemizi özetleyecek olursak, bu amaç yolunda bir araç olabileceğini düşünerek bir bağış ağacı çizdik. 'Organ Bağışına Sen de El Ver' temasıyla da yola çıktık. Kurumuş bir ağacı, her organ bağışçımızın el iziyle yeşertmeye çalışıyoruz. Amacına ulaştığını düşünüyoruz. İlk çizime başladığımız andan itibaren organ bağışında ciddi bir şekilde artışı gözlemledik. Halkımızı organ bağışı için bekliyoruz." 

ÇANAKKALE'de bir aile sağlığı merkezi çalışanlarının, farkındalık yaratmak amacıyla hazırladığı örnek projede, duvara çizilen kuru bir ağaç, 'Organ Bağışına Sen de El Ver' temasıyla bağış sayısını arttırdı. Her bağışçının eli bir yaprak olup kuru ağacı yeşertirken, organ nakli bekleyen hastaların umutlarını da yeşertiyor.

Projenin görseli olan kuru ağacı çizen Aile Sağlığı Merkezi'nde hemşire ve aynı zamanda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan Çiğdem Yelliler Arslan, tüm Aile Sağlığı Merkezi ekibi olarak olgunlaştırdıkları projenin amaçladıkları farkındalığı yarattığını belirterek şunları söyledi: "Bir gün içinde 25-30 civarı organ bağışı aldık. Halkımızdan, projeye desteğin devamını bekliyoruz. Bu yaşam ağacı bir döngü zaten. Ağacı yaparken de o denge ve döngüyü çizmeye çalıştık. Verdikçe gelecektir. Organ bağışı sadece vermek değildir. Belki bir gün sizin de ihtiyacınız olabilir. Kuru bir ağaçla yola çıktığımız bu serüvende, hayat ağacına yavaş yavaş renk katarak, görsellerle can vererek, el vererek ne kadar çok insana ulaşırsak, o kadar çok farkındalık oluştururuz düşüncesiyle başladık. Çok keyifli, renkli ve yaşama dair bir proje oldu."


Kaynak: Haber Merkezi