Aracınızda kullanıma bağlı olarak zamanla çeşitli arızalar oluşabilir ya da trafik esnasında yaşanabilecek ufak bir terslik, büyük masraflara yol açan bir kaza haline gelebilir.

Motorlu taşıt sahiplerinin bu gibi olası riskli durumlarda beklenmedik masraflara karşı koruyan kasko sigortası hem aracın hem de araç sahibinin zararlara karşı güvence altına alınmasını sağlar.
Zaman zaman zorunlu trafik sigortası ile karıştırılabilen kasko, motorlu ya da motorsuz fark etmeksizin tüm kara araçları için isteğe bağlı olarak yaptırılabilir. Zorunlu trafik sigortasından farklı olarak kaskoda karşı tarafa verilen zarar değil, kişinin kendi hasarı karşılanır. Böylece tamir masraflarını ortadan kaldırarak bütçenin korunmasına yardımcı olur.

Kasko Neleri Kapsar?
Aracınızın arızalanması, yanması, çalınması veya kaza yapmanız gibi durumlarda kasko teminatı altında masraflarınızı hafifletebilirsiniz. Dilerseniz isteğiniz doğrultusunda bu teminatların kapsamını genişletmek de mümkündür. Sigorta şirketleri tarafından belirlenen kasko teminatlarını inceleyerek ihtiyaçlarınıza yanıt veren alternatifi seçebilirsiniz. Bununla birlikte poliçede aksi belirtilmediği takdirde kaskonuz yalnızca Türkiye’de geçerli olur. Kasko değeri hesaplama ile de TSB tarafından listelenen güncel kasko değerine de bakabilirsiniz.

Hasarsızlık İndirimi Nedir, Nasıl Hesaplanır?
Hasarsızlık indirimi, kasko almak istediğiniz zaman büyük indirimlerden faydalanmanızı sağlayan bir sistemdir. Bu indirimler, aracınızın hasar görmeden geçirdiği yıllara göre hesaplanır. Aynı zamanda hasarsızlık kademeleri de bu hesaplamada dikkate alınır. Kaskoda genellikle poliçeler bir yıllık olarak belirlenir. Bu bir yıl içinde aracın herhangi bir kazaya karışmaması durumunda, sonraki dönemde uygulanmak üzere bir indirim kazanılır. Bu sayede de hasarsız geçen her dönem, daha uygun fiyatlı kasko almanızı sağlar.

Poliçenin fiyatını belirleyen hasarsızlık indiriminden faydalanabilmeniz için bazı şartlar bulunur. Bu indirimden faydalanmak, aracın hasarsız bir dönem geçirmesi kadar poliçenin yenileme zamanına da bağlıdır. Diğer bir deyişle kasko fiyatları için indirim olması poliçenin yenilenmesi gereken zamana kadar aracın herhangi bir hasar almamış olması ve zamanında yenilenmesi gerekir.

Hasarsızlık İndirimi Hangi Durumlarda Bozulmaz?
Hasarsızlık indiriminden faydalanmak için aracın hasar almaması gerekse de bazı durumlarda hasarsızlık bozulmaz. Bütün sigorta şirketlerinde geçerli olan %100 rücu durumu, hasarsızlığı bozmayan durumlardandır. %100 rüculu hasar, sigorta yaptırdığınız aracınızın geçirdiği kazada kusurun tamamen karşı tarafta olmasıdır. Yani bu durumda sigortalı aracın sürücüsünün hiçbir şekilde kusurunun olmaması gerekir.

%100 rüculu hasar durumunda kişi hasarsızlık indirimi almaya devam edebilir. Bununla birlikte sigorta şirketinden hasar tazminatı alma hakkını da kaybetmez. Ancak bu durumda kazaya sebep olan tarafın tespit edilerek sigortalı aracın sürücüsünün hiçbir kusurunun olmadığı resmi bir evrak aracılığıyla belgelenmelidir. %100 rücu dışında hasarsızlığı bozmayan durumlar ise sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir.

Hasarsızlık İndirimi Kaskonun Fiyatını Ne Kadar Düşürür?
Hasarsızlık indirimi sayesinde ödeyeceğiniz ücretler değişir. Bu indirim oranları her şirkette değişkenlik gösterse de genel olarak yakındır. İlk 1 yıllık dönemde hiçbir hasar olmaması durumunda yenileme yaparsanız %30 oranında bir indirim alabilirsiniz. Hasarsız geçen ikinci dönem sonunda %40, üçüncü dönem sonunda %50 ve dördüncü dönem sonunda %60 indirim bir sonraki dönemde geçerli olmak üzere uygulanır. Böylece her geçen yıl kaskonuzdan daha uygun fiyatlı bir şekilde yararlanma imkânı elde edersiniz.

Hasarsızlık indiriminin geçerli olması için indirimi etkileyen durumların da dikkate alınması gerekir. Bu durumlar da sigorta şirketleri arasında farklılık gösterir. Aynı zamanda sonraki dönem için yapacağınız poliçe yenilemesi için prim farklılıklarına da yol açabilir. Dolayısıyla kaskonuzu yaptırırken hasarsızlık indirimini bozmayan durumları öğrenmeniz önemlidir. Bunun yanı sıra indirimi kaybetmemek için yenileme süresinin de geçirilmemesine özen gösterilmelidir.