Pandemi ardından Dünya'da ve Türkiye'de turizm faaliyetleri bu yıl en çok konuşulan başlıklardan birisi oldu. Pandemi Turizm hakkında bilgiler vererek ülkemiz ve kentimizin  turizmini  değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Gökser; Çanakkale turizminin toparlamaya başladığını belirterek;  “2020 ve 2021 yılları ile karşılaştırdığımızda yılın ilk yarısında şehrimizde ağırladığımız misafirlerimizin sayısının yeniden artış trendine girdiğini söyleyebilirim. Haziran ve Temmuz ayının ilk günlerinde Pandemi öncesine göre daha az sayıda konaklamalar gördük ama Temmuz’un ikinci yarısında yine doluluk oranlarımız arttı.” dedi.
 
Yaz sezonunun son bölümüne yaklaşıldığının altını çizen Gökser ; “Geçtiğimiz Mart ayında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy, 2022'de 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefiyle yola çıktıklarını açıklamıştı.TUİK, 29 Temmuz tarihinde Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. çeyrekte turizm gelirimizi 8.7 milyar dolar olarak açıkladı. İlk çeyrekte de gelirimiz 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Yani yılın ilk yarısında gelirimiz 14.2 milyar dolara ulaşmış oldu. Gelen yabancı turist sayısı 18.4 milyona ulaşmış durumda. Bence yılın geri kalan 6 ayında, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının en yoğun turizm ayları olduğunu da düşünerek 35 milyar dolar hedefine ulaşmamız hatta bu hedefi aşmamız çok da zor görünmüyor.” dedi.
 
''Bu ülkemiz için iyi bir gelir yaratıyor ise bunda kötü olan ne olabilir?”
Türkiye’nin ucuz bir tatil ülkesi haline geldiğitespitlerine ise Gökser, “Bu konuda yapılan tartışmaları artık bir yana koymak gerekiyor. Sizin üretmekte olduğunuz hizmet ne kadar katma değerli ve kaliteli ise o kadar geliriniz olur. Bir turistin İstanbul’da harcadığı para ile Paris ya da Roma’da harcadığı para arasında çok büyük farklar yok. TÜİK rakamlarına göre ikinci çeyrekte geceleme yapan yabancıların ortalama gecelik harcaması 81 dolar olmuş. Eğer İtalya’da tatil yapacaksanız bu rakam 135 dolar, İspanya’da 122 dolar. Bu karşılaştırmadaki ülkeleri diğer parametreleri ile beraber düşünürsek Türkiye’nin turistler için ucuz tatil ülkesi olduğunu söylemek haksızlık olur. Ucuz olması da kötü bir şey mi diye de sorabilirsiniz. Hayır değil hem zengin hem de orta gelir grubuna ait olan yabancı turistleri ülkemizde ağırlayabiliyoruz. Bu ülkemiz için iyi bir gelir yaratıyor ise bunda kötü olan ne olabilir?” dedi.
 
''Turizm en çok etkilenen sektörlerden olur''
 
Koronavirüs vaka artışlarının turizme etkisinin ciddi boyutlarda olacağını ifade eden Gökser  ''Turizmimiz yine çok etkilenir. 2020 ve 2021 yıllarının tekrar geri geleceğini düşünmesem de turizm en çok etkilenen sektörlerden olur. Biz pandemi ile birlikte büyük Beş yıldızlı otellere yönelik misafir taleplerinin yönünü butik konaklama modeline çevirdiğini gördük. Eğer Koronavirüs vakalarındaki artış devam eder ve yeniden kısıtlamalar gelir ise küçük ve butik otellerin bu durumdan en az etkileneceğini büyük otellerin daha fazla etkilene bileceğini düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI