Kale Grubu’nun 65. kuruluş yıl dönümünün kutlandığı geleneksel Seramik Bayramında, 2022-2026 yılları arasında 230 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıklayan Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Köklerden göklere uzanan üretim yolculuğumuzu, güncel gelişmeler ve trendler doğrultusunda faaliyet alanlarımızı çeşitlendirerek sürdüreceğiz” dedi. Grup, anahtar teslim güneş enerji sistemlerinin yanı sıra enerji depolama sistemleri, yakıt pilleri ve hidrojen enerjisi gibi ileri enerji çözümlerine yönelik yatırım fırsatlarını araştırıyor.
 
25 Temmuz akşamı halk konseriyle başlayan Seramik Bayramı kutlamalarında, 65. Yıl Kaleseramik Toprak ve Sanat Çınarı Sergisi’nin Açılışı, mevlit, geleneksel sünnet töreni ve 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55 ve 65. yıllarını tamamlayan çalışanlar ve bayiler için Kıdem Ödül Töreni düzenlendi.
 
Kale Grubu’nun 65. Yılı onuruna, ressam Mehmet Sinan Kuran’ın öncülüğünde oluşturulan kolektif resim çalışması, Zeynep Bodur Okyay tarafından yapılan son dokunuşla tamamlandı. Mardin’den Isparta’ya, Erzurum’dan Mersin’e kadar 6 bine yakın kişinin hem ‘İyi Bak Dünyana’ perspektifini hem de 65. yıla dair duygularını yansıttığı kolektif resim büyük beğeni topladı.
 
Merhum Dr. (h.c) İbrahim Bodur tarafından 1957 yılında temelleri atılan Kale Grubu, doğduğu topraklar olan Çanakkale’nin Çan ilçesinde, 65. kuruluş yıl dönümü ve geleneksel Seramik Bayramını birlikte kutladı. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törende granit slab hattının temeli atılırken, bunu yeni yatırımların izleyeceği açıklandı.
 
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, dünyada aile şirketlerinin ortalama ömrünün 25 yıl olduğu bir dönemde 65. Yıla erişmenin büyük mutluluk vesilesi olduğunu belirterek, “Rahmetli İbrahim Bodur’un, Çan’ın kuş uçmaz kervan geçmez günlerinde kurduğu hayaller, büyük emekler, büyük çabalar neticesinde; bugün kolları dünyayı saran, binlerce insanın evine ekmek götürmesine vesile olan bir şirketler grubuna dönüştü. Kendisi nereye varmak istediğini ve şirketimizi gelecekte nerede görmek istediğini çok net ortaya koymuştu. Bize düşen de onun çizdiği vizyonu izlemek ve günümüz şartlarına uyumlandırmak oldu.
 
 
Üretim, altyapı, ürün, pazarlama, dağıtım ve insan sermayesi konusunda sürdürülebilir olmak için akıllı yatırımlar yaparak bugünlere geldik. Başarılı bir iş için en tartışmasız unsur, birlikte yol aldığınız insanlardır. Ne mutlu bize ki, aynı yolu yürümekten büyük gurur duyduğumuz, üç kuşaktan çalışanlarımız, iş ortaklarımız, bayilerimiz ve paydaşlarımız oldu. Hepsine şükran borçluyuz…” dedi.
 
ZEYNEP BODUR OKYAY: “ŞEVKİMİZİ KAYBETMİYOR, YENİ YATIRIM FIRSATLARI ARAŞTIRIYORUZ”
 
Kale Grubu’nun DNA’sında sanayicilik kodlanmış bir grup olduğunu dile getiren Zeynep Bodur Okyay, sözlerine şöyle devam etti: “Küresel ve yerel pazardaki tüm zorluklara rağmen yatırım yapma şevkimizi asla kaybetmiyoruz. 2022-2026 döneminde 230 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Yatırım odağımızda yurt dışında büyüme, yeni iş alanları, dijital dönüşüm, inovasyon ve sürdürülebilirlik var. Önümüzdeki yıllarda ana faaliyet alanlarımızı destekleyen ve geliştiren katma değeri yüksek iş alanlarına odaklanacağız. Grubumuzun yapı sektöründe malzeme, izolasyon, proje ve uygulama alanlarındaki tecrübesinden güç alarak, çatı ve arazi tipi anahtar teslim güneş enerji sistem tasarımı ve kurulumu faaliyetlerini yürütmek üzere yeni yatırım fırsatlarını araştırıyoruz. Bunun yanı sıra enerji depolama sistemleri, yakıt pilleri ve hidrojen enerjisi gibi önümüzdeki yıllarda yaygınlaşması beklenen ileri enerji çözümlerine yönelik incelemelerimiz de devam ediyor. Köklerden göklere uzanan üretim yolculuğumuzu, güncel gelişmeler ve trendler doğrultusunda faaliyet alanlarımızı çeşitlendirerek sürdüreceğiz.”
 
GRANİT SLAB YATIRIM HATTININ TEMELİ ATILDI
 
Her 27 Temmuz’da bir yatırımı hayata geçiren ya da bir yatırım müjdesi veren Kale Grubu, 65’inci yılında da yeni bir yatırımın temelini attı. 80x160/160x320 ebatlarda 6 milimetre, 10 milimetre ve 20 milimetrelik Mat/Parlak granit üretimi gerçekleştirilecek yeni üretim hattının temeli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve protokolün katıldığı bir törenle atıldı. Hattın, 32 milyon Euro yatırımla 2022 sonunda üretime başlaması planlanıyor. Granit slab hattı devreye girdiğinde, toplam kapasiteye katkısının 1,5 milyon metrekare, yıllık ciroya katkısının ise ortalama 500 milyon TL olması öngörülüyor. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, dünya standartlarında en son teknoloji makine ve fırınlarla donatılacak hatta, üretimin yüzde 70’inin ihraç edileceğini ve ilk etapta 70 kişiye istihdam sağlanacağını açıkladı.
 
İBRAHİM BODUR’U ANMAK İÇİN TOPRAK VE SANAT ÇINARI SERGİSİ AÇILDI
 
Toplumun gelişmesi için her zaman sanata ve sanatçıya değer veren İbrahim Bodur’u anmak üzere, merhum iş adamıyla 50 yılı aşkın dostluğu olan seramik sanatçısı Mustafa Tunçalp tarafından hayata geçirilen 65. Yıl Toprak ve Sanat Çınarı Sergisi açıldı. Sergide, 1962 yılında Kaleseramik’te başladığı stajla Kale Grubu ile tanışan, 1970 yılından itibaren Kalebodur Sanat Atölyesi'nde birikimlerini gençlere aktaran Tunçalp’in elinden çıkan 75 eser ziyaretçilerle buluştu. Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur, serginin açılışında yaptığı konuşmada, “Rahmetli İbrahim Bodur, sanatı el üstünde tutan bir sanatseverdi. Günümüz çağdaş seramiğinin çok önemli temsilcilerinden ve ülkemizde konusunda en çok eser veren sanatçılarından biri olan Mustafa Tunçalp de bize babamın kıymetli emanetlerinden biri. Kendisini rahmet, özlem ve saygıyla anarken; değerli sanatçı Mustafa Tunçalp’e de dünden bugüne tüm katkıları için teşekkür ediyoruz” dedi. Sanatçı Mustafa Tunçalp de “Dünya çapında üretim yapan Kaleseramik ve onun kurucusu İbrahim Bodur ile başlayan sanat serüvenimin bu en anlamlı son buluşması, Onun anısına saygı ve bu güzide kurumla aramda bitmeyen vefanın bir göstergesi…” diye konuştu.
 
KALE GRUBU ÇALIŞANLARI VE PAYDAŞLARINDAN KOLEKTİF ‘AİLE RESMİ’
 
Seramik Bayramı kutlamalarının en önemli anlarından biri de Kale Grubu’nun 65. Yılı onuruna ressam Mehmet Sinan Kuran’ın öncülüğünde oluşturulan kolektif resim çalışmasının, Zeynep Bodur Okyay tarafından yapılan son dokunuşla tamamlanması oldu. Grubun İstanbul Levent’teki genel merkezinde haziran ayında başlatılan başlayan resim çalışmasına, Mardin’den Isparta’ya, Erzurum’dan Mersin’e kadar Grubun faaliyette bulunduğu şehirlerdeki çalışanlar ve tüm paydaşları da katkı sağladı. 6 bine yakın kişinin hem ‘İyi Bak Dünyana’ perspektifini hem de 65. yıla dair duygularını yansıttığı kolektif resim büyük beğeni topladı.
 
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, “Hiçbir ayrım olmadan herkesin bir olduğu; köklerden göklere, evlerden kalplere uzanan 65. Yıllık yolculuğumuzun ruhunu yansıtan harika bir kolektif resim ortaya çıktı. Tam bir aile resmi oldu” derken, sanatçı Mehmet Sinan Kuran da şu değerlendirmeyi yaptı: “Zeynep Hanım’ın başlattığı bir fikir gelişti ve Türkiye genelinde dev bir projeye dönüştü. Kale ailesinde çalışan her bir kişinin ortak resmi. Meslek hayatımın en muhteşem projesi. Böyle bir şansa sahip olduğum için çok şanslıyım. Bu güzel birliktelikte emeği olan herkese çok teşekkür ederim.”
 
Kale Grubu’nun geleneksel Seramik Bayramı kutlamaları kapsamında ayrıca Çan Terminal’de halk konseri, mevlit, geleneksel sünnet töreni ve 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 ve 65. yıllarını tamamlayan çalışanlar ve bayiler için Kıdem Ödül Töreni düzenlendi.

ARTIK AKLA TÜRKİYE GELECEK!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Seramik ve vitrifiye denilince akla İtalya ve Almanya değil Artık Türkiye gelecek.” dedi.
 
Bakan Varank, Kale 65'inci Yıl Seramik Bayramı ve Granit Slab Fabrikası Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, bazı markaların özel olduğunu, Kale Grubunun da Türkiye'nin yüz akı şirketleri arasında yer aldığını söyledi.
 
HEM MARKA, HEM MALZEME: KALEBODUR
Anadolu'nun neresine giderseniz gidin, seramik karo ve fayans ürünleri için "kalebodur" isminin kullanıldığını belirten Varank, şöyle devam etti:
 
“Benzer şekilde, seramik fayans yapıştırıcısı alırken de 'kalekim' demeniz yeterlidir. Bunun gibi jenerik markalardan bir tane bile çıkarmak büyük bir başarıyken Kale Grubunun böyle en az iki markası var. Ben babamla o İstanbul'da inşaat yaparken çok çalıştım, bu markaların ne olduğunu gayet iyi bilen bir kardeşiniz olarak konuşuyorum. İnanın bu başarı, dünya genelinde bile eşine çok az rastlanır başarılardan bir tanesi. Sadece bu hususu düşündüğünüzde bile Kale Grubunun 65 yıla sığdırdığı başarıların önemini anlıyorsunuz zaten.”
 
TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK, DÜNYADA SAYILI
Bakan Varank, Kale Bodur’un  yerleşkesini anlatan Bakan Varan, “Ülkemizin ilk ve en büyük, dünyanın da sayılı seramik üretim komplekslerinden biri. Toplamda 1250 dönümlük bir alanda, yer karosundan duvar karosuna, granitten vitrifiyeye kadar tam 50 farklı tesis burada faaliyet gösteriyor. 1957'de mütevazi bir tesisle başlayan yolculuk, zaman içinde yapılan vizyoner yatırımlarla 6 bin kişinin çalıştığı devasa bir sanayi bölgesine dönüşmüş durumda. Bugün geldiği nokta itibarıyla yıllık 65 milyon metrekarelik üretim yapan, Avrupa'nın 5'inci, dünyanınsa 17'nci en büyük seramik karo üreticisinden bahsediyoruz."
 
100’DEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT
Grubun yaptığı üretimin 100'den fazla ülkeye de ihraç edildiğini dile getiren Bakan Varank, Türk sanayisi için rol model olabilecek bir büyüme hikayesi gördüklerini belirtti.
 
Bakan Varank, Kale Grubunun farklı sektörlerde faaliyet gösteren 17 firmayla istihdama ve Türkiye'nin ihracatına büyük katkılar sunduğunu vurgulayarak, savunma sanayi alanında yaptıkları işlerden dolayı da grubun kendileri için önemli olduğunu ifade etti.
 
1.5 MİLYON METREKARE ÜRETİM
Granit Slab Fabrikasının temelini attıklarına dikkati çeken Varank, "3 etaplık bir yatırımın ilk aşaması olan bu fabrikaya yaklaşık 550 milyon lira yatırım yapılacak. Devamında gelecek yatırımlarla beraber toplam tutarın 1 milyar liraya ulaşması hedefleniyor. Adından da anlaşılacağı üzere bu tesiste yenilikçi, katma değeri yüksek ve büyük ebatlı granit üretimi yapılacak. Faaliyete geçtiğinde yıllık 1,5 milyon metrekare üretim yapılacak bu fabrikada ilave 70 kişi istihdam edilecek. Çanakkale'ye ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun." dedi.
 
YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİ BAŞIMIZIN TACI
Bakan Mustafa Varank, Türkiye ekonomisine katkıları için Kale Grup yönetimine teşekkür etti.
 
Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının şirketleri yalnız bırakmadığını belirterek şunları söyledi:
 
"Kale Seramiğin 14 yatırımı için 1,6 milyar lira tutarında yatırım teşvik belgesi düzenledik. Yine, Kale Grubu bünyesinde yer alan 3 adet AR-GE merkezini onaylayıp devreye aldık, buralardaki araştırma geliştirme faaliyetleri için ciddi avantajlar sağlıyoruz. Temelini atacağımız bu fabrika yatırımını da teşvik sistemimiz kapsamında destekliyoruz. Helali hoş olsun, yatırımın Çanakkale'ye ve ülkemize yapacağı katkılara baktığınızda tüm bu destekleri sonuna kadar hak ettiğini zaten görebiliyorsunuz. Göreve geldiğimiz günden beri Türkiye sanayisini hak ettiği pozisyona taşımak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. İş insanlarımızla hem sahada hem Bakanlıkta bir araya geliyoruz. Bir taraftan bilmediklerimizi öğrenirken diğer taraftan sanayinin talep ve önerilerine cevap vermeye çalışıyoruz.
 
MİLLİ TEKNOLOJİSİ HAMLESİ
Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türk sanayisini yeniden şekillendiriyor, yerli ve milli teknolojiyi baş tacı ediyoruz. Bu manada seramik sektörü bizim göz bebeklerimizden bir tanesi. İhracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden bir tanesi. Yaklaşık 2 milyar dolarlık işlem hacmi ve 1 milyar doların üzerindeki ihracatıyla Türkiye’nin en önemli endüstrileri arasında yer alıyor. 40 bin doğrudan, 330 bin dolaylı istihdam oluşturuyor."
 
TÜRKİYE HER ÜRÜNÜ ÜRETEBİLECEK KAPASİTEDE
Seramiğin, uzay, askeri uygulamalar, yalıtım malzemeleri, havacılık sektörü, mavi ışık ve kızıl ötesi filtreleme gibi birçok alanda yaygın kullanıma sahip olduğunu dile getiren Varank, İleri Malzemeler Teknoloji Yol Haritası hazırladıklarını ve seramik sektörüne daha büyük bir ivme kazandırma noktasında kararlı olduklarını ifade etti.
 
İleri ve yenilikçi seramiklerin, kompozitlerin ve bunların üretim süreçlerinin geliştirilmesiyle ilgili hedefler de koyduklarını belirten Varank, "Bizim Türkiye olarak herhangi bir teknolojiyi üretemememiz gibi bir husus söz konusu olamaz. Yetkin insan kaynağımız, büyüyen AR-GE ekosistemimiz, girişimcilik kapasitemiz yerli ve milli üretimin şu anda anahtarı konumunda. İşte bu noktada Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı özel sektör artık yakından tanımaya başladı. Biz bu programla tek bir pencereden Türkiye’de üretilmeyen, katma değeri yüksek ürünlerin üretimini destekliyoruz. Geçen ay üretimde yapısal dönüşüm çağrısı sonuçlarını açıkladık. Toplam büyüklüğü 2,7 milyar lira olan 21 projeyi destekleme kararı aldık." diye konuştu.
 
DÜNYANIN EN GÜVENLİ YATIRIM LİMANLARINDAN BİRİ
Birçok kritik ürün ve teknolojiye yönelik yatırımlar yapılacağını dile getiren Varank, destekleri dijital dönüşümde de vereceklerini söyledi.
 
Yatırımcılara Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı takip etmelerini tavsiye eden Varank, "Lütfen başvurmaya çekinmeyin. Seramik sektöründe çok önemli başarılarımız söz konusu ama değişen ve dönüşen dünyada yapmamız gereken başka önemli hususlar da var. Bunlardan bir tanesi yeşil dönüşüm. Yeşil dönüşüm, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik artık ülkelerin ajandalarının ilk sırasında yer alıyor. Avrupa Komisyonunun Temmuz 2021’de açıkladığı uyum paketiyle gündeme gelen Sınırda Karbon Düzenlemesi, Avrupa Birliği tarafından 2026'da uygulamaya konulacak. Seramik sektörünün bu düzenlemeden etkilenecek sektörlerden birisi olması bekleniyor. Biz ihracatımızın önemli bir bölümünü Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Bu dönüşüm seramik sektörü için bir tercih değil zorunluluk." dedi.
 
Bakan Varank, Kovid-19 salgını sonrasında Rusya-Ukrayna Savaşı sebebiyle küresel ekonomide sıkıntılar yaşandığını belirterek şunları kaydetti:
 
HİÇ TEREDDÜT ETMEYİN
"Bu çalkantılı dönemler tabii ki geçecek. O günün kazananları da kararlılıkla yoluna ve yatırım yapmaya devam edenler olacak. Ben her gün sanayicilerle, sektör temsilcileriyle görüşen, konuşan, istişare eden bir arkadaşınız olarak söylüyorum, elbette savaş ortamı, bu konjonktür çok üzücü ama bir taraftan da ciddi fırsatları içinde barındırıyor. Son yaşananlar bize gösterdi ki Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesişim noktası Türkiye, bugün artık yatırımlarda dünyanın en güvenli limanlarından biri konumunda. Türkiye insan kaynağı kapasitesi, planlı sanayi bölgeleri ve ivme kazanan yenilikçilik ekosistemiyle tercih edilen bir ülke konumunda. Bu bağlamda yatırım yapmak isteyip de 'acaba' diyenlere tekrar tekrar sesleniyorum; hiç tereddüt etmeyin. Yatırım yapmak için de kazanmak için de doğru yerde ve doğru zamandasınız."
 
TÜRKİYE AKLA GELECEK
Bugün dünyada seramik sektöründe ilk akla gelen ülkenin İtalya olduğunu ancak bunu Türkiye olarak değiştireceklerini dile getiren Varank, "Burada Avrupalı dostlar var, kusuruma bakmasınlar ama ben bunu söyleyeceğim; bugün dünyada seramik sektöründe ilk akla gelen ülke İtalya'ysa bundan sonra seramikte ilk akla gelen ülke Türkiye olacak. Eğer vitrifiyede bugün dünyada ilk akla gelen ülke Almanya'ysa bundan sonra emin olun ilk akla gelen ülke Türkiye olacak. Biz bunun sinyallerini şimdiden alıyoruz ve sektörümüze, iş insanlarımıza gerçekten güveniyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi Zeynep Bodur Okyay, Bakan Varank'a konuşmasının ardından kitap ve özel olarak tasarlanmış bir seramik hediye etti.