'Çokça ses çokça biz' teması ile bu yıl 6.'sı düzenlenen Çanakkale Uluslararası Koro Festivali başladı.İlki 2011 yılında gerçekleştirilen Çanakkale Uluslararası Koro  Festivali Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Belediyesi, Kültür Turizm İl Müdürlüğünün da destekleri ilE bu yıl   bu yıl 6.’sı gerçekleştiriliyor. Yurt içi ve yurt dışından ondan fazla koronun katıldığı festival  önceki gün gerçekleştirilen açılış programı ile başladı. ÇOMÜ İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezinde düzenlenen açılış törenine Vali İlhami Aktaş’ın yanı sıra Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Tahsin Saruhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, ÇOMÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Uğur Türkmen, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü/Müzik Eğitimi Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Mete Gökçe, akademisyenler, yurtiçi ve yurtdışından gelen koro şefleri ve koro severler katıldı.
 
6. Festival
Koronavirüs nedeni ile yaklaşık üç yıldır gerçekleştirilemeyen festival bu yıl  geniş bir katılımla gerçekleştirildi.  Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştirilen ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü/Müzik Eğitimi Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Mete Gökçe  “Bugün yeniden birlikteyiz.  Sağlıklı olmaya ve birlikte olmaya çok ihtiyacımız var.  Türkiye’den ve yurt dışından misafir korolarımızla birlikte yeniden adım atıyoruz.  Koro müziğinin gelişmesini ve yaygınlaşmasını sağlamak için Çanakkale’den hep birlikte  adım atıyoruz.  Çanakkale Uluslararası Koro Festivali 2011 yılından bu yana korumuzun  akademi, toplumsal  ve sosyal güzelliğini birlikte paylaşmak ve daha da geliştirmek üzere  kurgulanmaktadır.  Bu da ülkemizde kendine has modeli ile  6’ıncı organizasyonla sizlerle birlikteyiz.  Çanakkale’nin bir özelliği de kendine has  bir paylaşım örneğine sahiptir.  Festivalde bu yıl korularımız Troya’dan da seslenecek.  22 Temmuz’da Troya Müzesindeyiz.  Bu büyülü ortamda korolarımız  için bir ilk olacak. Bu anlamda Valiliğimize ve Kültür Turizm İl Müdürlüğümüze teşekkür ederim” dedi.
Korolar Mini Performans Sergiledi
Yurt içi ve yurt dışından bir çok koronun ve koristin katıldığı festivalin açılış programında  gerçekleştirilen açılış konuşmasının ardından korolar minik performans sergiledi. 5 gün sürecek olan festivalde çeşitli programlarda daha geniş konserler verecek olan korolar açılışta minik birer gösteri gerçekleştirdiler.  Bulgaristan başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinden de koroların yer aldığı festival, adeta müzik ziyafeti verecek.
 
Mustafa SUİÇMEZ