Tercih döneminde neler yapılacağına dair Psikolojik Danışman ve Rehabilitasyon (PDR) öğretmeni Zeki Dönmez önemli noktaları gazetemize aktardı.
 
Üniversite Tercihleri başladı. Adayların tercih yaparken öncelikle 4 yıllık lisans programlarını incelediğini ve meslek yüksekokullarını ikinci plana attıklarını belirten Zeki Dönmez öğrencilerin bu konuda neler yapması gerektiğini söyledi.Öğrencilerinin üniversitelerinde bir bölümü değil iki bölümü aynı anda okuyabilmelerini amaçladıklarını vurgulayan Psikolojik Danışman ve Rehabilitasyon (PDR) öğretmeni Zeki Dönmez şunları söyledi:’’ Çoğu öğrenci birbiri ile ilişkili meslekleri ön planda tutuyor. Merhaba bazıları Maliye ile ekonomi aynı anda yönetirken bazıları birbirinden uzak disiplinlerde bir şeyler yapmak istiyor. Hukuk öğrencisi içinde olan fotoğrafçılığa el atmak istiyor. Bu normal insan hem mantığına hem heveslerine bazen yöneliyor. Bu bence daha etkili ve güzel ikisini deniyor, insan yanılan bir varlık ondan dolayı bu önemli’’ dedi.
 
Bazı alanlarda daha donanımlı olunmalı diyen Zeki Dönmez; ‘’Bu alandaki kişiler, koca bir fabrikanın içinde sadece makineler ve yapay zekâ ile çalışan kişilerdir. O yüzden kesinlikle yüksek donanımlı olmalılar. Yani mühendislik ve işletmeyi bir arada okumalılar. Biz de üniversitemizi aynı anda iki bölüm okunabilecek şekilde tasarlıyoruz. Buna en büyük örnek de çift anadal yapan öğrencilerimizden ücret almıyoruz. Yazılım mühendisliği, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri içinde bulunan grafik tasarımı, oyun yazılımı, bazı alanlarda gelişmeli’’ şeklinde ifade etti.
 
 
‘’Tercih dönemimde veliler sınırını bilmeli’’ diyen Dönmez; ‘’Anne ve babaların sürekli çocuklara müdahil olmasının ise doğru olmadığını ifade etti. Aileler kendi olmak istedikleri meslekleri çocuklara dayatıyor. Hatta bazen kendilerince iyi ve doğruyu kendileri seçiyor. Bu ne makul ne anlaşılır, burada doğru bir karar yöntemi sadece öneri olabilir.’’ dedi.
 
Sakin kafa ile tercih yapılmalı diyen Dönmez;’’ Stresli dönem bitti bol düşünmeli üniversiteler bölümler hakkında iyi araştırmalar yapılmalı, bu insan hayatında bir kez gerçekleşecek nadir durumlardan birisi, çok fazla gençler kendilerini kaygı içerisinde boğmadan herkssinfikrini alarak bir çok araştırma yaparak gerekli değerlendirmeleri yapmalı’’ dedi.
 
İbrahim Akın KAZANCI