Geçtiğimiz ay düzenlenen yasa ile kiralara yüzde 25 oranında artış yapılabiliyor. Bu da ev sahipleri ile kiracı kavgalarına neden oluyor.
 
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 17.00 sularında komisyon üyeleri ile kameralar karşısına geçerek müjdeli haberi verdi. Erdoğan, “Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara karşı kendi ekonomik programın uyguluyor. Yeni durumun en büyük olumsuz sonuçları kurdaki ve enflasyonda yaşadık. Enflasyon sadece ülkemizde değil gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın sorunudur. Bu anlayışla dünyadaki her gelişmeyi yakında takip ederken, asıl önceliği vatandaşlarımızın sorunlarına verdik. Yüzde 30 oranında bir artış yaptık. Yeni asgari ücret ne 5 bin 500 TL olacak. Bu bir artıştır. Asıl asgari ücret tespitini yılbaşında ele alacağız. Bu artış herkese hayırlı olsun“ dedi.
 
 Asgari ücrete yapılan ikinci zammı fırsat bilen ev sahipleri de beklemeden zam yapma kararı aldı. Temmuz ayı kirasını peşin ödeyen kiracılar, asgari ücrete yapılan zam oranı açıklanmadan ev sahipleri tarafından aranarak kiralara zam yapılması istendi. Yılın ikinci yarısında kira artışı şoku ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, zam oranının açıklanmadan ev sahiplerinin zam yapmasını eleştirdi. Zam yapmak istemeyen kiracıların evde çıkartılması ile tehdit edildiğini belirten vatandaşlar, “Keşke maaşlara zam yapılmasaydı da yeni zamlar da olmasaydı” dedi.   Bu konuda arada kalan mesleklerden biri de emlakçılar. Ev sahiplerinin kendilerini arayarak evlerine yılın ikinci zammı yapmasını istediğini belirten emlakçılar. Kendilerinin de ortada kaldığını söyledi. Bazı kiracıların durumu kabul ettiğini bazı kiracıların ise bunu kabul etmediğini söyledi. Yılın ikinci kira artışını kabul etmeyen kiracılar ile ev sahipleri arasında gerginlik çıktığı ve durumun hiç de iyiye gitmediğini ekledi. Bazı ev sahiplerinin de kiracıları çıkarmak için dava açtığını da aktardı. Emlakçılar, asıl sorunun resmi kira artışının yüzde 25 oranı oluşturduğunu sözlerine ekledi.
 
 
Mustafa SUİÇMEZ