Bayramiç Zeytinyağı ve Lapseki Şeftalisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi teslim Edildi
 
Bayramiç İlçesi Ziraat Odası ve Ticaret Borsasının girişimleri ile  yıl başında yapılan çalışmalar kapsamında  Bayramiç ilçesinde yetiştirilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, Meyve deposu Lapseki’den yapılan başvuru ile de Lapseki Şeftalisi Çanakkale’nin  9’uncu ve 10’uncu coğrafi işaret tescilli ürünleri olmuştu.  Önceki günlerde ise  Türk Patent Kurumunda gerçekleştirilen törenle  Çanakkale heyetine  Çanakkale’nin  Coğrafi İşaret Tescilli Ürünü olan Bayramiç Zeytinyağı ve Lapseki Şeftalisinin işaret belgesi verildi.
 
Çanakkale’de yetiştirilen ürünler de  ülke sınırlarının dışında da nam salmaya başladı. Ülkemizin en çok coğrafi işaret patenti sahibi ürünlere sahip illerden biri olan Çanakkale’de iki ürün için tescil belgesi verildi. Çanakkale’nin atmosferinde, Kazdağları havası ile olgunlaşan Bayramiç Zeytinyağı ve Lapseki Şeftalisinin Patent Tescil Belgesinin verilmesi için Türk Patent Kurumunda bir tören düzenlendi. Türk Patent ve Marka Kurumunda gerçekleştirilen Bayramiç Zeytinyağı ve Lapseki Şeftalisi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Törenine AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Millet Vekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Lapseki Kaymakamı Fatih Çelikkaya, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Lapseki AK Parti İlçe Başkanı Namık Ergin, Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Özel Kalem Müdürü Orçun Keskin, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Bayramiç İlçe Tarım Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Lapseki İlçe Tarım Müdürü Ali Kaçan, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı S.Kaya Üzen, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan katıldı.
''Türkiye'nin 7. coğrafi işaretinin uluslararası alanda tescili gerçekleştirilmiş oldu''
Türkpatent Başkan Vekili Cemil Başpınar, kurum olarak coğrafi işaretlerle ilgili tescil faaliyetlerini yoğun şekilde sürdürdüklerini bildirdi. Bin 139 tescilli coğrafi işaret olduğunu Başpınar şunları kaydetti "Bunun yanında 700 coğrafi işaretle ilgili tescil faaliyetlerini sürdürüyoruz. Coğrafi işaretler bu ülke ve topraklara ait olan bizim değer dünyamızı yansıtan semboller. Bu ürünlerin coğrafi işaretlerinin tescil edilmesi, belirtilen şartlara uygun üretilmesi ve ticarileştirilmesi hepimizin sorumluluğudur."dedi.
'Tescil Sayısının 10’a Yükseltmenin Gururunu Yaşıyoruz''
Türk Patent Kurumunda yapılan belge takdim töreninin ardından bir açıklama yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen “Başkan Kaya Üzen, “Coğrafi işaretlerimiz, kırsal kalkınma ve yerinde istihdam sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle yerel ekonomiyi ayakta tutarken, üreticilerimize de rekabet üstünlüğü sağlıyor. Coğrafi işaret tescilli ürünler, aynı özellikteki benzerlerine kıyasla yaklaşık 2 kat daha yüksek fiyatla pazarda alıcı bulabiliyor. Çanakkale’miz ürün çeşitliliği açısından müthiş bir zenginliğe sahip. İl olarak bizlerde bu değerlerimizi coğrafi işaretlerle koruyarak tescilli ürün sayımızı 10’a yükseltmenin gururunu yaşıyoruz. Halen başvurusu devam eden ürünlerimizin işlemleri de devam etmektedir. İnşallah alınacak yeni coğrafi işaret tescilleriyle, bu ürünlerimizin hem kent ekonomisine daha fazla katkıda bulunmasını hem de Çanakkale’mize özgü değerlerin koruma altına alınmasını hep birlikte sağlamış olacağız.Çanakkale’nin 9’uncu Bayramiç’in 4. Coğrafi İşaret Tescilli Ürünü olan Bayramiç Zeytinyağının Türk Patent ve Markalar Kurumunda yapılan törenin ardından belgeyi teslim alan Çanakkale Heyeti, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Belediye Başkanı Mert Uygun, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Saçaklı Kooperatifi Başkanı Natık Civir, Pıtıreli Kooperatifi Başkanı Ramazan Algül, Camikebir Mahallesi Muhtar Nurettin Atmaca, Meclis Kurulu Başkanı  Yücel Çayıroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Adem Örnek ve Genel Sekreter Yardımcısı Eren Mutlu ile birlikte Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ı ziyaret ettiler. Ülke ekonomisi ve tarımı hakkından fikir alışverişinde bulunuldu. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Belediye Başkanı Mert Uygun ve Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Genel Başkan Şemsi Bayraktar'a yöresel ürünlerin bulunduğu hediye sepeti ve Coğrafi İşaret Tescilli ürünü Bayramiç Zeytinyağı hediye ettiler.
 
Sevi Gözay UĞURLU