Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, dünyada ve ülkemizde yaklaşık 3 yıldır sürmekte olan Covid 19 vakalarının asgari düzeylere düştüğünü ve kısıtlamalar bir bir kaldırıldığını hatırlatarak sözlerine başladı. Son olarak Çin hükümetinin kapanmaları gevşetti ve global piyasalar için olumlu bir hava oluştuğunu aktaran Kılıç, “Bu olumlu havanın etkisiyle küresel enerjide talep arttı ve en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden olan Rusya’ya yaptırımlar sonucunda global tedarik zincirinden çıkarıldı ve dolaylı olarak brent petrol fiyatlarında yükseliş yaşandı ve halen yaşanmakta. Enerjiye talep artıyor, arz ise daha da düşürülüyor. Umut ediyorum ki biran önce opec+ tarafından arz daha da arttırılır ve Venezuela ile İran petrolündeki yaptırımlar kaldırılıp global sisteme dahil edilir. Yoksa değerli üyeler enerji ve lojistik maliyetlerimiz daha da artmaya devam edecek ve enflasyon daha da tetiklenecek. Çünkü güzel ülkemiz %74 oranında enerji de dışa bağımlı. İnşallah bu oran Karadeniz’de ve Akdeniz de ki sondaj gemilerimizin keşiflerinin ulusal sistemimize dâhil edilmesiyle düşecektir. Hepimizin yakından takip ettiği makro piyasalarda Covid 19’dan da öncelikli enflasyon oldu artık. Ülkemizde dâhil olmak üzere en büyük 5 ekonomi dahil, tüm ülkeler enflasyon artış rekorları kırıyor. Bu yüksek enflasyon verileri ve ülkelerin büyüme oranlarında ki düşüşler neticesinde, yeni küresel krizimiz resesyon oluştu. Dünya ülkeleri ve global yatırımcılar tedirgin durumda bu da en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini çok hızlı ve sert etkilemektedir. Çünkü çok kırılgan bir ekonomimiz var ve temelleri çok sağlam değil, dışa bağımlıyız maalesef. Bu yüzden devletimizin aldığı tedbirler kadar bizler de iş insanları olarak kendi tedbirlerimizi hazır bulundurmalıyız” dedi.

''Terör ülkemizin; evlatlarımızın, topraklarımızın ve ekonomimizin bir numaralı düşmanıdır''
Kılıç şöyle devam etti; “Son günler de yeni bir sınır dışı harekât olacağı konusunda hepimiz bilgi sahibiyiz. Ülkemiz her dönem, teröre karşı savaş vermiş ve bu bağlamda savunma yatırımlarına çok ciddi yatırımlar yapmıştır, bu da ekonomik olarak bizlere yara vermektedir. Yıllık ortalama savunma giderlerimiz 15.5 milyar dolardır. Yeni bir sınır dışı harekât demek ülkemizin gayrisafi milli hasılasının düşmesine sebebiyet verecektir. Bu bağlamda terör ülkemizin; evlatlarımızın, topraklarımızın ve ekonomimizin bir numaralı düşmanıdır. İsveç ve Finlandiya’nın PKK ve uzantılarına karşı sempatizan duruşlarını kınıyorum, NATO’ya alınmamaları için devletimizin vermiş olduğu kararlı duruşu destekliyorum. Rusya- Ukrayna savaşı neticesinde bir enerji krizi oluştu ve ülkemizin de içinde bulunduğu birçok ülkede enerji fiyatlarında sağlıksız bir fiyat oluşumu gerçekleşti. Bu da bütün tedarik zincirinin maliyetlerini dolayısıyla fiyatlarını etkiledi ve zam yarışı başladı. Gerekli gereksiz her sektör etkilendiği kadar değil gönlünden geçtiğince zam yapmaya başladı. Ülkemizde enflasyonun bu kadar sert yükselmesinin sebeplerinden biri de budur değerli üyeler, o yaptı bende zam yapayım mantığı.
 
“TEBRİK EDİYORUM ANCAK BU KABUL EDİLEMEZ”
 
Bankacılık sektörünün nisan ayında kârı yıllık %707,8 artışla 34,9 milyar TL oldu. Enflasyonist bir ortam da, küresel Covid sürecinin olduğu bir dönemde bankaların karlılıklarını bu denli artırmasını tebrik ediyorum ancak bu kabul edilemez. Faizler düşüyor; Bankalar Merkez Bankasından düşük maliyetle borçlanıp piyasaya yüksek karlılıkla likidite sağlıyor. Faizler düşünce TL /Dolar paritesi yükseliyor. Doları tutamıyoruz ve ülkemizde toplu iğneye kadar her şeye zam geliyor. Çünkü ekonomimizin dışarıya bağımlılığı yüksek. Faizleri indirdiğimizde doları dolayısıyla girdi maliyetlerimizi düşüremiyorsak faiz oranlarını neden düşüyoruz. Dünya faiz artışı yarışına girmişken biz düşürüyoruz. Faiz oranlarını yükseltelim, dolar kurunun geri gelmesini sağlayalım. Faiz oranları düşük olsa bile biz o oranlardan kullanamadıktan sonra reel sektöre bir faydasını göremiyoruz. Değerli üyelerimiz; sivil toplum kuruluşundaki görevlerimiz gereğince gördüğümüz eksiklikleri belirtmeli, güzel işleri de tebrik edebilmeliyiz. Ancak bu zihniyette olabilirsek ülkemiz için güzel işler başarabiliriz. İş dünyası olarak bizlerin ayakta kalması demek, sürdürülebilir bir yapıda olmamız demek devletimizin daha da güçlü yapıda olması demektir. Bu yüzden şehrimiz için ve dolayısıyla ülkemiz içinde iyi olabilecek eleştiri ve önerileri gönlümüzce çekince duymadan ifade edebilmeliyiz.”
 
“ATATÜRK’ÜN ÇALIŞMA OFİSİNİ RESTORE ETTİK”
 
“Odamızla birlikte 2 gün önce Bulgaristan’a bir iş gezisine gittik. Ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 1913-1915 Yılları arasında Askeri ateşe olarak görev yaptığı Sofya da Büyükelçilimizi ziyaret ettik. Odamızın ismini orada yazdırmak gurur verici oldu. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Yine Sofya’da turizm komitemiz olarak ve yönetim kurulu arkadaşlarımızla Sofya’da bulunan seyahat acentalarına Çanakkale’mizi anlattık, onları da davet ettik. Kıymetli bir organizasyon oldu farklı ülkelere de böyle çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyorum tüm arkadaşlarımızı emeğinden ötürü kutluyorum. Bir çok ulusal basında gündeme geldik, bu çalışmalarımızın önümüzdeki dönemlerde meyvesini hep birlikte göreceğiz.”
 
“BACASIZ SANAYİMİZİ HEP BİRLİKTE GÜÇLENDİRELİM”
1915 Çanakkale köprümüzün açılması turizm sezonuna denk gelmesiyle birlikte, şehrimize yerli ve yabancı turist girişinin artışını hep birlikte gözlemliyoruz. İlerleyen zamanlarda bu yoğunluk daha da artacak ve bölgemizin taleplere yetişemeyeceği kanısındayım. Bacasız sanayimizi hep birlikte güçlendirelim. Bizler turist çekmek için elimizden gelen gayreti gösterelim sizler de onları Çanakkale halkına yakışır bir şekilde ağırlayın. Ağırlamak için alt yapıyı oluşturmalıyız butik ve yıldızlı otel, çadır konaklama alanları, restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları sayılarını çoğaltalım. Misafirlerimize; şehrimizde mutlu, eğlenceli ve huzurlu tatili yaşatalım.
 
“BİZLER ÜRETİP GÜÇLÜ OLURSAK DEVLETİMİZ GÜÇLÜ OLUR”
Bölgemizin toprakları çok bereketli ve hemen hemen her türlü sebze ve meyvenin yetişmesine olanak sağlayacak iklim yapısına sahibiz. Bölgemiz için bir diğer geri kalmış ve yatırım bekleyen sektör tarımdır ve küresel piyasalarda yapıldığı gibi tarımı endüstriyel ve makine gücüyle daha verimli hale getirmeliyiz. Dünya nüfusu devamlı çoğalmakta ve tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artmakta, tarım yatırımları ise aksine azalmaktadır. İyi bir fizibilite araştırmasıyla endüstriyel bir yatırım ile bölgemizin ulusal ve global pazarda söz sahibi olması mümkündür. Devletimizin tarım sektörüne gerekli desteği daha fazla vermesi gerektiğini düşünüyorum ve yine devletimizin iş dünyası üzerindeki yükleri hafifletmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizler üretip güçlü olursak devletimiz güçlü olur.”
 
''Bizim görevimiz üyemizin sorunlarını belli bir üslupla yetkilileri iletmek''
 
Daha sonra kürsüye gelen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, bir aylık faaliyetlere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Katıldıkları programlara ait detayları da aktaran Semizoğlu, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklana Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer bulan Çanakkale ve ülke ekonomisine katkılar sağlayan firmalara tebrik ve teşekkür etti. Semizoğlu konuşmasında ise şunları söyledi; “Biz her fırsatta şunu ifade ediyoruz; Birlik Başkanımız Rifat Bey de bize şunu söylüyor; biz hakim, savcı değiliz. Biz avukatız. Turgay Başkanımın da biraz önce ifade ettiği gibi bizim görevimiz üyemizin sorunlarını belli bir üslupla yetkilileri iletmek. Her siyasi partiye eşit davranıyoruz. Öyle durmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda geçen hafta CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte ve Yönetimleri Yönetim Kurulumuzu ziyaret ettiler. Ziyarette İlimiz için beklediklerimizi, seçilmişlerden beklediklerimizi olması gerekeni dilimiz döndüğünce anlattık.
 
''1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale her yere daha da yakınlaştı''
 
Gerçekten ömrüm boyunca unutmayacağım bir Sofya gezisi gerçekleştirdik. Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği resmi konutunda Atamızın çalışma odasında ‘Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır’ tabelası çok anlamlıydı. Gerçekten duygulu anlar yaşadık. Katılan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.  Bir şey daha gördük turizm için fuarlara katılmaktan daha verimli oldu. İlgililerle kaynaşarak, yüz yüze görüşerek daha küçük bütçelerle daha etkili program yapacağımızı gördük. Bulgaristan ile başladık, önümüzdeki dönemde Romanya, Yunanistan ve Makedonya’yı da düşünüyoruz. Turizm en kolay ihracat yolu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale her yere daha da yakınlaştı. Edirne’ye 1,5 saatte gidebiliyoruz, bu bağlamda Balkan pazarına önem veriyoruz.”dedi.
Meclis açılış konuşmalarının ardından Meclis ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Batuhan Eyit tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Mayıs ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Mayıs ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
 
Gülçin AKIN