5 Haziran Çevre günü sebebiyle Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında Marmara Belediyeler Birliği koordinasyonu ve Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ desteğiyle düzenlenen Marmara Hepimizin etkinliğinde Barış Kordonunda sembolik atık toplama etkinliği ile gerçekleşti. Sembolik çalışmaya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da katıldı.
 
 
‘’Marmara belediyeler birliğiyle beraber böyle bir etkinliği yapıyoruz’’
 
Etkinlik ardından açıklama yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; ‘’ Haziran biliyorsunuz çevre günün Marmara belediyeler birliği de 8 haziranı Marmara denizinin mevcut temizliğine dikkat çekmek için, temiz kalması için bir etkinlik düzenledi. Bu 7 il var Marmara belediyeler birliğinde bu belediyelerin tamamında aynı saate ilçeler de dahil etkinlik yapıyoruz. ‘’Bizim sloganımız birlikte temiz tutalım’’ biliyorsunuz Marmara denizi geçen yıl ciddi bir felaketle karşı karşıya kalmış, müsilaj felaketiyle karşı karşıya kamıştı. Olmaması için yegane şart temiz olması, denizi kirleten bütün unsurlardan korunması bizde bu bağlamda tekrar dikkat çekmesi için Marmara belediyeler birliğiyle beraber böyle bir etkinliği yapıyoruz. Şimdi sembolik olarak burada kumsalımızı temizleyeceğiz ve bir bilinç oluşturmak toplumda kirliliğin özellikle deniz kirliliğinin sonuçlarının çok zor telafi edildiğini, bu denizi korumamız gerektiği konusunda bir bilinçlendirme çalışması arkadaşlarımız geldiler Marmara belediyeler birliğinden burada hep beraber yapacağız halkımızı da bu noktada anlatmaya çalışacağız’’ dedi.
 
 
‘’Çanakkale halkı burada yoğun bir kullanım gösteriyor’’
 
Yeni kordondan bahseden Gökhan;  ‘’Burası halk plajı, Çanakkale halkı burada yoğun bir kullanım gösteriyor. Geliyorlar burada oturuyorlar yiyorlar içiyorlar ama giderken lütfen atıklarını kuma değil çöp kutularına atmalarını rica ederim. Çünkü bütün bunlar rüzgarla, dalgalarla denize gidiyor ve denizde bunlar biliyorsunuz yüzyıllar boyu kaybolmuyor. Marmara denizi kapalı bir deniz olduğu için maalesef bütün kirini üstünde tutuyor ve buradan da hareketle müsilajlar oluyor balıkların nesli kayboluyor. Birçok konuda sıkıntı oluyor. Mesela bu sene bir çok mavi bayrak Marmara bölgesinde iptal edildi. Şükür Çanakkale de böyle bir şey söz konusu değiliz çünkü biz boğazın sonunda olduğumuz için ama Marmara’nın ortasında bazı bölgelerde ciddi oranda aslında bütün Türkiye de aynı konu var ama Marmara bizim için çok daha önemli bir çok mavi bayrağımız iptal oldu, tam tersi mavi bayraklarımızın çoğalması lazım bu denizimiz bizim için servet. Ciddi bir balık ve deniz ürünü yetiştirilebilecek konumda burası çünkü Karadeniz’den daha az tuzlu sulardan buraya daha tuzlu sulara doğru balıkların akımı yavrulama onların yumurtlama ve barınmaları açısından çok önemli bir deniz. Ama biz bunu maalesef önemli bir servetimizi mahvediyoruz. Yıllardır hala daha atıklar, zehirli atıklar dökülmeye devam ediyor onun için bunun bir an önce engellenmesi gerekiyor. Nitekim Çanakkale’de de balık konusunda sıkıntılar başladı yani ürün çeşitliliği açısından. Bu bir sembol onun için atıcam bir tane naylon bundan ne olur demeyelim. Lütfen bunlara özen gösterelim damlaya damlaya göl oluyor burda da damlaya damlaya kir oluyor.’’ diyerek sözlerini tamamladı.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI