Birçok tepesinde rüzgâr güllerinin döndüğü Çanakkale’de 895,5 megavat enerji üretiliyor. Bu rakam ile Çanakkale ülkenin üretiminde büyük bir yere taşındı.

Dünya’da ve ülkemizde yenilenebilir enerji hayli konuşulmaya ve yatırım yapılmaya başladı. Öyle ki son dönemde yenilenebilir enerji dünyanın yaşadığı global enerji krizi ile birlikte daha ihtiyaç duyulmaya başlandı. Türkiye’de bu sorunu yaşayan ülkeler arasıdna yer aldı. Bu yüzden enerji konusuna daha çok önem verilmeye başlandı. Türkiye’de petrol ve doğalgaz rezervi çok az olduğu için alternatif enerji alanlarına yatırım yapılıyor Alternatif enerji kısmında ise en büyük potansiyellerden biri rüzgar enerjisi. Rüzgar enerjisine en uygun yer de Çanakkale geliyor. Hemen her mevsim rüzgar alan Çanakkale’de yüksek tepekler de çok olduğu için rüzgar alan kısımlar da çok fazla. Bu yüzden şimdiye kadar bu bölgede rüzgar enerjisine önemli yatırımlar yapılıyor.
 
Çanakkale Öncü Kentlerden Biri Oldu
Çanakkale’nin birçok bölgesinde rüzgar gülleri bulunuyor. Hem Türk hem de yabancı şirketler buraya önemli yatırımlar yaptı. son yapılan yatırımlarla beraber Çanakkale, rüzgar enerjisinde Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor. Ağırlıklı olarak lisanslı santrallerin bulunduğu Türkiye'de rüzgar enerjisi kurulu gücünde 1728,3 megavatla (MW) İzmir lider durumda bulunuyor. İzmir'in ardından Balıkesir 1358,3 megavat, Çanakkale 895,5 megavat, İstanbul 776,2 megavat, Manisa 701,6 megavat, Hatay 420,2 megavat, Aydın 387,3 megavat, Kırklareli 384,8 megavat, Bursa 349,7 megavat ve Afyonkarahisar 323,8 megavatla rüzgar enerjisi kurulu gücü en yüksek ilk 10 şehir olarak sıralanıyor.   Enerji kaynaklarından alınan bilgiye göre; Türkiye, geçen yıl rüzgar enerjisinde yaklaşık 1750 megavatla yıllık bazda tarihindeki en yüksek kapasite artışını gerçekleştirdi. Rüzgar enerjisinde 10 bin megavat kurulu gücüne ulaşılarak bu alanda bir eşik de aşılmış oldu. Türkiye'de geçen yıl devreye alınan elektrik kurulu gücünün yarısını rüzgar enerjisi santralleri oluşturdu.

2005 YILINDA DEVREYE GİRDİ 
Türkiye'de rüzgâr gücü, 2005 yılında devreye giren YEK (Yenilenebilir Enerji Kanunu) ile hızlı bir gelişime girmişti. 2015 yılında rüzgâr ile elektrik üretimi, Türkiye toplam tüketiminin %4,38'ini karşılamıştı ve 11.543 GWh (gigawatt.saat) rüzgârdan elektrik üretmişti.   Geçen yıl rüzgar enerjisi santrallerinde üretilen 13 milyon 751 bin 842 megavatsaat elektrik, Türkiye'de yılın ilk yarısında üretilen elektriğin yüzde 9,22'sini oluşturdu. Bu yıl yapılan açıklamaya göre son hayata geçirilen projelerle bu oranın yüzde 10.8’e çıktı.
 
Sevi Gözay UĞURLU