Çanakkale’de 2016 yılında gerçekleşen dokuz aile yakınlarının organlarını bağışlaması ile toplam 27 kişi organ nakli ile sağlığına kavuştu.
 
3-9 Kasım Organ Doku Bağış Haftası kapsamında Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan sosyal tesislerinde organ bağışı duyarlılığını arttırmak için organ bağış standı açıldı. Türkan Saylan sosyal tesislerinde açılan organ bağışı standında Çanakkale İl Sağlık Müdür Yardımcısı Suat Özen, Çanakkale Organ Nakli İl Koordinatörü Dr. Azem Ülkü, sağlık personeli katıldı.
 
“25 BİN 361 HASTA ORGAN NAKLİ BEKLİYOR”
Çanakkale İl Sağlık Müdür Yardımcısı Suat Özen, organ bağışının önemine dikkat çekerek, Ekim 2016 itibariyle Türkiye’de toplam 25 bin 361 hastanın organ nakli beklediğini söyledi. Organ nakli bekleyen bu hastalardan 22 bin 062’sinin böbrek, 2 bin 236’sının karaciğer, 729 hastanın ise kalp nakli beklediğini ifade eden Suat Özen, 2016 Kasım ayına kadar tespit edilen toplam beyin ölümü sayısı 1614 iken organları bağışlanan donör sayısı’nın 479 olduğunu belirtti.
 
Özen, “Çanakkale’de 2004 yılından bu yana Çanakkale Devlet Hastanesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma Hastanesinde toplam 153 beyin ölümü tespiti yapılmış ve bunlardan 68 aile yakınlarının organlarını bağışlamış ve başkalarına yaşama umudu olmuştur. İlimizde bağış oranları yüzde 44 oranında, Avrupa standartlarında iken maalesef bu oran yüzde 5 civarındadır. 2016 yılı Kasım ayı itibariyle Çanakkale’de 20 beyin ölüm sonucu 9 donör organlarını bağışlamış. 27 kişi’nin hayatı kurtuldu” dedi. Konuşmanın ardından organ bağışı standında vatandaşlara dağıtılan el broşürleri ile organ bağışının duyarlılığı ve önemi anlatıldı.
 


Kaynak: Haber Merkezi