Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Çanakkale Milletvekili Bülent Öz’ü makamında ziyaret etti. Ziyaret nedeni hakkında açıklama yapan Öz, Büyükelçi Larsen’nın , Suriye, Irak ve Türk Dış Politikası ile gündemdeki Başkanlık Sistemi tartışmalarına ilişkin fikirleri merak ettiği için ziyaret ettiğini söyledi. “Bu konulara nasıl yaklaştığımızı bir de bizden dinlemek istemiş” diyen Öz, ziyarete ilişkin detayları paylaştı.

“SALDIRILARA GÖZ YUMULUYOR”
Öz, görüşmede Avustralya Büyükelçisi’ne sınırda devam eden savaşın ülkeye sıçramasına müsaade edilmeyeceğini, ülkenin dış politikasının Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” düşüncesi ile çizildiğini belirtti. Komşu ülkelerden ülkemize yönelik olarak gerçekleştirilen saldırılara göz yumulduğunu ifade eden CHP Milletvekili Bülent Öz, buna bölgedeki aktörlerin de göz yumduğunu ve bunun Türkiye açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ GERÇEK GÜNDEM DEĞİL”
Milletvekili Öz, Başkanlık sistemine ilişkin tartışmalara ilişkin ise ülkenin gerçek gündemi olmadığını ve sorunun işleyen demokrasiyi tıkayan tiranlık sevdasındaki Sayın Cumhurbaşkanı etrafında köpürtüldüğünü ifade ederek, “Parlamenter demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işletilmesine ihtiyaç olan bir süreçten geçiyoruz. Biz ülkemizde yaşayan her yurttaşın temel insan haklarının ihlal edilmesinin karşısında insan hak ve özgürlüklerini savunan bir anlayışı ortaya koyuyoruz” dedi. Başkanlık sisteminin en güçlü uygulandığı ülkelerdeki federatif yapı ve eyalet modelinin Türk Milletinde oluşturduğu bölünme kaygısından ötürü, Başbakanın Başkanlık gelmez ise ülke bölünür ifadelerinin en hafifinden milleti tehdit olduğunu ve bölünme riskine kaynaklık teşkil edeceğini ifade eden Öz,  yürütülen tartışmada nasıl bir Başkanlık sorusunun ortada durduğunu, verili koşullarda kuvvetler ayrılığı ilkesini yok sayan bir anlayışın Başkanlık arzusunun gerçekçi temelleri olmadığını ve ülkeyi Ortadoğu ülkelerindeki gibi bir diktatörlüğe ve bölünmeye götüreceğine vurgu yaptı  ve  bu anlamda tavırlarının işleyen bir demokrasiden yana olacağının altını çizdi.

TÜRK VE AVUSTRALYA HALKI DOSTTUR
Milletvekili Öz, Büyükelçi Larsen'a,  Çanakkale Savaşlarında atalarımız istemese de emperyalist devletlerin kışkırtması yüzünden savaştınlarını ve bu savaşta ülkesini savunan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının komutasında kazanan Türk Milleti olduğunu söyledi. Öz, “Ama bugün Anzaklar ve Türkler o savaştan barış çıkaran bir anlayışın öncüleri olmuşlardır" ifadesini kullandı.


Kaynak: Haber Merkezi