Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Tüketici güven endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 oranında artarak 67.6 oldu. Verileri gazetemize değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’Güven endeksinden önemli alım gücü onun durumu verilerle doğru orantılı değil’’ dedi.
 
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,4 oranında arttı; Nisan ayında 67,3 olan endeks, Mayıs ayında 67,6 oldu.Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi nisanda 49,1 iken mayısta yüzde 1,2 azalarak 48,5 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise nisanda 63,9 iken mayısta yüzde 4 artışla 66,5'e yükseldi. Nisan ayında gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi 67,3 iken mayısta yüzde 1,5 azalışla 66,3 olarak gerçekleşti. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi nisanda 88,8 iken mayısta yüzde 0,3 artışla 89'a çıktı. Rakamları bize değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay durumun analizini ayrıntıları ile aktardı.
 
‘’Eğer  para değer kaybetmeye devam ederse, güven endeksi böyle olur mu bilmem’’
 
Finans Uzmanı Ömer Karabay; ‘’Tüketici güven endeksi alım gücünün üstünde eşdeğer bir şekilde gittiğini söylemek zor. Neden mi her geçen gün alım gücü azalıyor. Par değer kaybediyor amiyane tabirle para pul oluyor. Eğer bu ölçüde para değer kaybetmeye devam ederse, güven endeksi böyle olur mu bilmem ha şunu da söylemek gerek bu ekonomik darboğaz fazla para çıkararaktan gerçekleşmiş. Nedeni finansal piyasaların faiz ve kur şoku ile birlikte nasıl hareket edeceklerini bilmemeleri’ ’dedi.
 
Karabay; ‘’Dövizin artış beklentisi ile gerçekleşen enflasyon artışı her geçen ay hissedilirliği arttırıyor. Yıkıcı bir şekilde ürünlere yansıyan gıda ürünleri, halkın büyük kısmını daha derinleşen bir yoksulluğa ilerletiyor.’’ şeklinde konuştu.
 
Dolar etkisi ile artan enflasyon üzerine değerlendiren Karabay; ‘’Dolar hiç olmadığı kadar yukarı çıktı bu pahalılık elbette bir süre daha devam edecek. Ama ne kadar sürecek yani hane tek sayılarını ne kadar daha devam eder ve yıllık artan enflasyon sıralı şekilde devam edebilir’’ şeklinde ifade etti.
 
İbrahim Akın KAZANCI