Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Seddülbahir Köyü ‘İlk Şehitler Anıtı’ nda gerçekleştirilecek olan anma programında günün anlam ve önemini belirten konuşmalardan sonra Kur’an Tilaveti yapılacak ve Mevlidi Şerif okunacaktır. Daha sonra anma programına katılan saygıdeğer misafirlerimiz ve vatandaşlarımıza ikramlarda bulunulacaktır.
Tüm halkımız 3 Kasım Perşembe günü saat 10:00’da, Seddülbahir Köyü ‘İlk Şehitler Anıtı' nda gerçekleştirilecek olan anma programına davetlidir" şeklinde belirtildi.

Çanakkale Muharebeleri Başlıyor: İLK BOMBARDIMAN, İLK ŞEHİTLER
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı 'ilk şehitler' anısına kısa bir tarihi yazı yayımladı.

"Çanakkale’de 1915 yılında verilen mücadele irade, vatanseverlik, milli^ duruş, sebat, kararlılık, inanç, kahramanlık, insanlık ve karakter olarak Türk milletinin uyanışı, dirilişi ve ayağa kalkışının şüphesiz yegâne örneği olmuştur. Kurtuluşa olan inanç her çarpışma alanında, her siperde vatanseverlik ile bütünleşerek düşmana karşı yıkılmaz bir duvar örmüştür.
İçinde bulunduğu 20. yüzyılın tüm uluslar katında dengelerini değiştiren ve ardından gelen yüzyıla yön veren Çanakkale Muharebeleri 3 Kasım 1914’teki taarruz ile başlamıştır. Boğaz’ı geçmeyi hedefleyen Birleşik filo tarafından 3 Kasım 1914 sabahı 06.50’de Boğaz giriş tahkimatımız bombardıman edilmiştir. Türk tarafınca bombardımana saat 07.05’te Ertuğrul ve Orhaniye Tabyaları’ndan karşılık verilmesi üzerine filo, saat 07.12 sularında geri çekilmeye başlamıştır. Henüz fiili^ ve resmi^ bir savaş durumu olmamasına rağmen gerçekleştirilen bu ilk bombardıman, bir sonuç almaktan ziyade, Rusya’dan sonra İngiltere ve Fransa’nın da Osmanlı Devleti’ne karşı savaşı başlatma, başka bir ifadeyle “savaş ilanı” mahiyetini taşımıştır.
17 dakika süren 3 Kasım taarruzunda tabyalardaki toplar ve çevresindeki kışlalarda meydana gelen yıkıntılar dışında önemli bir hasar oluşmamıştır. Fakat Rumeli Ciheti İstihka^m Subaylığından gelen raporda, Seddülbahir Kalesi içerisindeki batarya cephaneliğinin isabet alarak havaya uçtuğu bildirilmiştir. Böylece 3 Kasım bombardımanında, Çanakkale Muharebelerindeki ilk şehitlerimiz verilmiştir. Bu taarruzda zayiatımız 5 subay, 81 er olmak üzere 86 askerdir. Seddülbahir Kalesi girişinde yer alan “İlk Şehitler Anıtı”, 3 Kasım 1914 taarruzunda verdiğimiz ilk şehitlerimizin anısına dikilmiştir. Söz konusu saldırıda şehit olan askerlerimizin yattığı alan ise “Seddülbahir Cephanelik Şehitliği” olarak bilinen, limana inen yolun sağ tarafında ve Kalenin duvarına bitişik durumda bulunan şehitliktir.
Bu taarruzdan sonra Başkomutan Vekili Enver Paşa tüm subay ve erleri selamladığını bildirmiş, muharebede başarılı görülenlerin taltif edilmek üzere isimlerinin bildirilmesini istemiştir.
Başkanlık olarak bu kutlu vatan savunmasının ilk mücadelesini veren şehitlerimiz nezdinde, milletimizin sinesinde çok ayrı bir yer edinen şehitlerimizi saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz."


Kaynak: Haber Merkezi