2016-2017 Dönem Çanakkale Rotary Kulübü Derneği Başkanı Emine Şengören Güzel yaptığı açıklamada, “1.cilik Ödülünü Çanakkale Sosyal Bilimler Lisesi Hazırlık sınıfı öğrencisi Şevval Tarakçı, 2.cilik Ödülünü Küçükkuyu Fernur Sözen Anadolu Lisesi 12.ci sınıf öğrencisi Kibariye İpek, 3.cülük Ödülünü Çanakkale Final Temel Lisesi 12.ci sınıf öğrencisi Cankız Orhan kazanmışlardır
Kendilerine para ödülleri,NUTUK KİTABI ve Rotary çantaları hediye edilmiştir.Ödül törenine aileler,öğretmenler ve Rotary Ailesi katılmıştır.
Cumhuriyetimizin 93.cü yılını kutlama etkinliklerimiz arasında yer alan ve bu sene  6.cısını düzenlediğimiz Liselerarası Kompozisyon Yarışmamız ödül törenine hepiniz hoşgeldiniz.
Bu seneki kompozisyon konumuz  Mustafa Kemal Atatürkün,güncelliğini kaybetmeyen güzel sözlerinden biri:Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir.
İlgi göstererek bize yazı gönderen tüm katılımcılarımıza,öğretmenlerine ve velilerine içtenlikle kulübüm  ve şahsım adına teşekkür ediyorum.Ama üzülerek belirtmek istiyorumki katılım oldukça az.Edebiyata ve yazmaya ilgiyi arttırmak sanırım öğretmenlerimize düşüyor.Bizlerde elimizden gelen katkıyı yarışmalar düzenleyerek koymaya çalışıyoruz.
Bu etkinliğimizin amacı,Büyük Atatürkün  bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin, ne büyük zorluklar içinde kurulduğu ve yaşatılmasının olmazsa olmazlarımız arasında yer alması gerektiğinden hareketle oluşan bilincin artırılması ve tabiki edebiyatımıza yeni yeni kalemler , yetenekler kazandırmak için gençlerimizi motive etmektir.
Evet,Tarih 29 Ekim 1923,Türkiyemiz ne durumda ?gelin bir köşe yazarımızın tesbitlerine hep birlikte  göz atalım:
Nüfus 13 milyon, 11 milyon kişi köyde yaşıyor. 40 bin köy var, 37 bininde okul yok, postane yok, dükkan yok .30 bin köyde,cami yok, yani her dört köyün üçünde. Traktör sayısı sıfır, biçerdöver sayısı sıfır, karasaban var. Ayçiçeği üretimi yok, şeker üretimi yok, ekmeklik un bile ithal.Yani hiç tarım yapılamıyor. Hayvanlar hastalıktan kırılıyor .
Verem ,tifüs,tifo,frengi,gibi hastalıklar yaygın.Her iki bebekten biri ölüyor,memlekette sadece 337 doktor var.
Yanmış bina sayısı 115 bin, hasarlı bina sayısı 12 bin, tamamen  kül edilmiş köy sayısı binin üzerinde, ülkeyi yeniden inşa etmek gerekiyor, kiremit bile ithal. Limanlar, madenler,demiryolları yabancılara ait. Toplam sermayenin sadece yüzde 15'i Türk. Dört fabrikamız var: Hereke ipek, Feshane yün, Bakırköy bez, Beykoz deri… Kişi başına düşen  milli gelir 45 dolar. Elektrik yok,karayolu yok,otomobil yok.
Kadınların;seçme ,seçilme,meslek edinme,eşit işe eşit ücret,boşanma,kendisine miras kalan mallarda tasarruf hakkı yok,yok..
Tiyatro yok, müzik yok, resim yok, heykel yok, spor yok.
Saat ve zaman kullanımı karmakarışık.
Ağırlık ölçülerimiz Dirhem, okka, çeki
Uzunluk ölçülerimiz Arşın, kulaç, fersah
Ne ağırlığımız dünyaya ayak uydurabiliyor, ne uzunluğumuz…
Türkçe'miz dejenere edilmiş. Fransızca, İtalyanca kelimeler, Levanten terimler dilimizi istila etmiş. Karşılıklı sesli-sessiz harfleri olmayan Arapça'yla Türkçe yazmaya çalışılıyor. Erkeklerin sadece yüzde yedisi, kadınların sadece binde dördü okuma yazma biliyor.Okul yok,öğretmen yok.
Evet sevgili gençler ve değerli misafirler,1923 Türkiyesinin görünümü genel hatlarıyla bu şekilde
Böyle bir Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde pek çok mucize gerçekleşiyor.Cumhuriyetin ilanıyla bizi ileriye götürecek pek çok devrim hayata geçiriliyor ve biz bugünlere geliyoruz.Eğer batı yönünde  yurtdışına çıktıysanız veya çıkarsanız ,sadece harf devrimini yaptığı için bile Mustafa Kemal Atatürke hayranlık duyarsınız.Diktatörlerin yaygın olduğu o günlerde Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet rejimini Türk halkına armağan etmiştir.
Bugün, 30  Ekim 2016 …Aradan 93 yıl geçti.Neredeyiz,nerede olmalıydık???Bu sorunun cevabını sizin düşünmenizi istiyorum Sevgili gençler.

1923 ten 2016 ya tabiki  pek çok gelişme ve ilerleme kaydettik Ancak önemli olan bu kazanımları korumak ,ilerlemek,geriye gitmemektir.Atamız tarafından bize emanet edilen Cumhuriyetimize sahip çıkarak edindiğimiz kazanımları ileriye götürmek hepimizin asli görevidir.Büyük bir mucizeyi gerçekleştirerek bizi bugünlere ulaştıran Atamıza , Cumhuriyetimize  ve yarınlarımıza sahip çıkarak yeni ve yeniden mucizeler gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz.Hepinizi sevgi ve saygıyla kucaklıyorum” ifadelerine yer verdi.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi