Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz TRT Haber’e yaptığı açıklamada yıllardır konuşulan ve Çanakkale halkının yapılacağına bir türlü inanmadığı köprü için ilk kez somut adımların kısa sürede atıldığını belirtti.
 
Çanakkale’de heyecan dorukta
Çanakkale halkının 25 yıldan bu yana köprü sohbetini yaptığını belirten Özkurnaz:”  Bugün geldiğimiz noktada 18 Mart 2017 tarihinde köprünün temelinin atılacağını Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız belirttiler” dedi.
 
Çanakkale’de heyecanın dorukta olduğunu kaydeden Özkurnaz:”  Çanakkale tarım, turizm ve üniversite kentidir. Çanakkale’nin 565 köyü ile birlikte tarımın üst noktada ve hayvancılığa baktığımızda günlük 1000 ton süt üretimimiz var. Tüm bu ürünlerimizin İstanbul’da ki pazarlara gitme süreci ise çok uzun sürüyor. Köprünün temelinin atılacak olması ve ulaşıma açılması ile birlikte İstanbul’a 6-7 saatte varan araçlarımız 2,5-3 saat gibi bir sürede ulaşabilecek. Bu da Çanakkale tarımı için oldukça çekici bir işlem olacaktır. Ayrıca yine orta ölçekli işletmelerin çok olduğu, sanayi olarak Ağır Sanayi’nin de Biga ilçemiz yönünde olacağı, turizmin ise Ayvacık yöresinde yoğunluk kazanacağı, konut alanları ile birlikte güzel bir Çanakkale yaratacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Özkurnaz hava şartlarının kötüleştiği günlerde feribot seferlerinin durduğuna ve Bayram gibi özel günlerde feribot seferlerinde aşırı yoğunluk olduğuna dikkat çekerek;“ Çanakkale’de bu fırtınalı havaların yanı sıra yılın 300 günü kadar kuzey rüzgârları esmekte. Ancak aşırı fırtınalı havalarda gemi seferlerinin durması ve rötarlı geçişlerin olması Anadolu ile Avrupa yakasındaki irtibatı koparmaktadır. Çanakkale’ni hem çekici bir güç olması hem de arada böyle ulaşım kesintilerinin olması Çanakkale halkında ve diğer illerden gelen vatandaşlarımız arasında ciddi sıkıntı yaratıyor. Köprünün ulaşıma açılması ile birlikte bu sıkıntıların tamamı aşılacak ve Çanakkale’nin hak ettiği yeri bulacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale Merkezi Üs Olacak
Köprünün ulaşıma açılması ile birlikte Çanakkale’nin merkez bir üs haline geleceğini belirten Özkurnaz sözlerine şöyle devam etti:” İç Anadolu bölgesinden gelen narenciye ve Akdeniz bölgesinden gelecek narenciye ürünlerinin Avrupa kapısı Çanakkale’den geçer.  Tüm ürünler buradan geçerek gümrük kapıları vasıtasıyla AB ülkelerine ulaştırılıyor. Köprüyü bu açıdan değerlendirdiğimizde, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesi üreticilerinin de maliyetleri azalacaktır. Köprü bu açıdan bakıldığında Türkiye ekonomisine de artı bir katma değer katacaktır”
 
Çanakkale halkı olarak devletimizin ilimize ve bölgemize yaptığı yatırımları oldukça yakından izliyoruz sözlerini kullanan Özkurnaz konuşmasına şu sözlerle son verdi:” Çanakkale halkında da büyük bir sinerji yarattı. Ayrıca Merkez kent yönetiminin de bu konuyla ne kadar ilgileniyor diye irdelememiz gerekiyor diye düşünmemiz gerekiyor. Sonuç itibariyle; Çanakkale halkı devletin yaptığı bu tür yatırımlara sahip çıkıyor, çıkmaya da devam edecektir. Çünkü Çanakkale bu ülkenin güzel yüzüdür, şehitler diyarıdır. Tarihi, turizmi ve tarımı ile üniversite kenti olan ilimizdeki öğrenci topluluklarımızla Çanakkale hep bir arada olmuştur”
 
Fehmi Şenyiğit
 


Kaynak: Haber Merkezi