Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, Türkiye’nin çok ciddi bir terör mücadelesi içinde olduğunu belirterek, bu zor günlerde ekonomi ve iş dünyasının daha çok üretme ve yatırımlara hız verme zamanının geldiğini, Çanakkale’nin de bu yarışta geri kalmaya tahammülü olmadığını söyledi.
 
ÇTSO Ekim ayı toplantısında Türkiye gündemi masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, ülkenin son zamanlarda çok sıkıntılı ve üzücü olaylar yaşandığı, 15 Temmuz darbe girişimi ile de ne kadar büyük bir tehlike içine düşmek üzere olduğunu gördüklerini söyledi. Kalkışma sonrası ülke, toplum olarak ne kadar olağanüstü bir dönem içinde bulunulduğunu aktaran Kılıç, “Hükümetimizin FETÖ terör örgütüyle mücadelesi aralıksız devam ediyor. Maalesef diğer taraftan terör olayları durmuyor, terör Güneydoğu’dan çıktı ve bugün Türkiye’nin her yerinde. Türkiye’nin uzun yıllardır en büyük sorunu terördü. Bugün de aynı, terör deyince hepimizin aklına PKK ile mücadele geliyordu. Bugün ise işimiz çok daha zor. PKK’nın yanı sıra yeni düşmanlar da türedi. IŞİD ve FETÖ belası da ortaya çıktı. Bu terör olaylarının 15 Temmuz kalkışması ile beslendiği de alenen ortaya çıkıyor. Hükümetimizin çok ciddi bir mücadele içerisinde olduğunu görüyoruz. Ülkemiz için önemli bir gelişme de, Fırat-Kalkanı harekâtı ile Türk askerinin Cerablus’a girmesi ve Irak’taki Musul operasyonu oldu. Suriye ve Irak’ta ülkemizin geleceği ve güvenliği ile ilgili mücadele devam ediyor. Hiçbir ülkenin kolay kolay aşamayacağı sorunları biz art arda yaşıyoruz. Kriz yönetiminde izlenen yol ne olursa olsun, kabul etmeliyiz ki hiç kolay bir süreç değil. Başta Fırat Kalkanı operasyonu olmak üzere teröre karşı fedakârca görev yapan güvenlik güçlerimizin Allah yardımcısı olsun. Güvenliğin, huzurun, demokrasinin olmadığı yerde, ekonominin, millet olma bilincinin olmayacağını biliyoruz. Bir kez daha terörün her türlüsünü lanetliyor, vatan uğruna mücadele ederken şehit düşen güvenlik güçlerimizi, yaşamlarını yitiren masum vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine sabır ve başsağlığı dileklerimizi yineliyoruz. Siyasi, toplumsal ve ekonomi alanlarında adeta kuşatılmış bir görüntü söz konusu olsa da, inancımızı ve umudumuzu her daim korumak zorundayız. Elbette bu zor günlerde moral ve motivasyonumuzun düşmesine, kaygı düzeyimizin artmasına engel olmak kolay değil. Ancak artık önümüze bakma zamanı geldi, ekonomi ve iş dünyasının daha çok üretme ve yatırımlara hız verme zamanıdır. Şehrimizin bu yarışta geri kalmaya tahammülü yoktur” dedi.
 
OHAL ve terör olaylarının ekonomiyi doğrudan etkilediğini belirten Kılıç,15 Temmuz sonrası kredi notumuzu değiştirmeyen Moody’s’in Eylül ayında bu notu kırdığını aktardı. “İç kalkışma, Fırat Kalkanı, Güneydoğuda canlı bomba, bombalı saldırılar ekonomiyi sarstı. Ancak, yapısal dönüşüm için duraksamadan çaba göstermek zorundayız” diyen Kılıç, ekonomi çarklarının yavaşta olsa döndüğünü vurguladı.
 
TÜRKİYE ARALIKSIZ BÜYÜYOR
Türkiye’nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarının açıklandığı hatırlatan ve bu dönemde Türkiye’nin yüzde 3,1 büyüdüğüne dikkat çeken ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, “27 çeyrektir aralıksız büyüyoruz. 2014’te büyüme oranımız yüzde 3, 2015’te yüzde 4 olmuştu. 2016 yılı ilk yarısında büyüme hızı ise yüzde 3,9. büyümeye en fazla katkı yapan sektörler ise sırasıyla; eğitim, bilgi ve iletişim, finans ve sigorta, gayrimenkul ve inşaat. Yine, dünyanın en çok büyüyen ülkelerinin ilk sırasında yer alıyoruz. Hükümetimizin izleyeceği politikalar hayati önemdedir. Hükümetimiz büyümeyi daha da yukarıya taşımak ve iç talebi canlandırmak için yeni önlemler alındığını açıkladı. Genel taksit sayısı 9’dan 12’ye çıkarıldı. Tüketici kredilerindeki vade azami 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Bu sayede ticareti, alışverişi hareketlendirecek bir adım atılmış olacak. Bununla birlikte Eylül ayında okulların açılması, eğitim öğretimin heyecanı, sosyal ve ekonomik açıdan bir dinamizme yol açtı. Diğer taraftan çocuklarımızın yarınları için sorumluluklarımızı daha derinden hissetmeliyiz. Gençlerimize yönelik daha fazla yerli malı kullanımı ve sağlıklı beslenme konusunda da ülkemizde bir seferberlik başlatıldı. Ülkemiz için bu yaklaşımın önemi önümüzdeki yıllarda daha da artacak ve milli sermayenin büyümesine destek verecektir. Bankaların baskılar doğrultusunda kredi faizlerini düşürmeleri inşaat sektöründe de bir hareketlenme yarattı. Bütün bu olaylar dünyada en kaygan zeminde var olan turizm sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Terör konusu ile birlikte, seyahat etmekten kaçınmaya devam etmenin ve korkmanın bir çözüm olmadığını da her ortamda anlatmalıyız” dedi.
 
Kılıç sözlerini şöyle noktaladı; “Hep birlikte ülkemizin kutuplaştırılması girişimlerine karşı çıkalım istiyorum. Panik yapmadan, çekingenlik içine girmeden, inadına daha yüksek sesle demokratik ve parlamenter rejimi savunalım. Bir karanlık gece yaşadık, sabahında yine aydınlık vardı. Önümüzün de aydınlık olması dileğiyle.”
 
Daha kürsüye gelen ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gün ise oda faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. TOBB tarafından hazırlatılan,“Demokrasi Vazgeçilmezimiz, Milli İrade Gücümüz, Kardeşliğimiz Geleceğimiz” filminin de izlendiği ekim ayı meclis toplantısında, Hesap İnceleme Komisyonunun 2016 yılı Eylül ayına ait raporlarının okunup onaylanmasıyla devam edildi. Raporların meclis tarafından onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konulara geçildi.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi