ÇTSO Başkanı Semizoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale’nin lojistik anlamda daha farklı bir yerde olduğunu düşünerek, kente Lojistik ve Ulaşım Fakültesi kazandırmayı hedeflediklerini ve çalışmalara başladıklarını bildirdi.
 
21 meslek komitesi üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ortak komite toplantısının açılış konuşmasını ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu yaptı. Son meclisten bu yana faaliyetler ve güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmelerde bulunan Semizoğlu, lojistik ve ulaşım fakültesi kazandırmak için lobicilik çalışmalarına başladıklarını bildirerek, “1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale’mizin lojistik olarak çok daha farklı bir yerde olduğu düşüncesiyle ilimize Lojistik ve Ulaşım Fakültesi kazandırmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Lobicilik için sizlerin her birinin desteğine ihtiyacımız var. Biz Çanakkale’de olmasını arzu ediyoruz. Burada fiziki ihtiyaçlar binamız, her şeyimiz hazır. Selahattin Hoca’da Türkiye’de sadece İstanbul Üniversitesi’nde olduğunu söyledi. İkincisini de inşallah şehrimize kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale’nin 9. Coğrafi işaretli ürününün Bayramiç Zeytinyağı olduğunu anımsatan, “Tescil sürecine oda olarak biz de destek vermiştik. Bayramiç Ziraat Odamıza da girişimleri ve yoğun gayretleri için çok teşekkür ediyorum. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’ı kutluyorum. Sadece Bayramiç’te 4 tane tescilli coğrafi işaretli ürünümüz var. Bayramiç Beyazı,  Bayramiç Elması, Tahin Helvası ve Zeytinyağı oldu. İlde 9 olan coğrafi işaretli ürün Bayramiç’te 4 oldu. Mesela Biga’da hiç yok. İsmail Pehlivan’ın bu konuda katkısı büyük” dedi.
 
“ARTAN ENERJİ FİYATLARI ÜLKEMİZ İÇİN PEK ÇOK SORUNU DA BERABERİNDE GETİRDİ”
Enerji maliyetlerinin tüm sektörlerin rekabet gücünü kırarak, tüketicileri de zorladığını aktaran Semizoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu konuda bir açıklama yaptım. Sanayinin tükettiği doğalgaz fiyatı 2021 başından bu yana % 568, elektriğin ise yine aynı dönemde % 323 arttı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile daha da artan enerji fiyatları ülkemiz için pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Bu maliyet artışı fiyatlara yansıyınca piyasalarda hem belirsizlik hem tedarik sorunu yaşandı. Dışa bağımlılığımızı azaltacak alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemizden başka çözüm yok maalesef. Biz burada bir aileyiz sizinle paylaşmamda hiçbir sakınca yok. Mevcut içerisinde bulunduğumuz Oda’nın elektrik faturası bir buçuk yıl önce 18-20 bin TL civarında gelirken, geçen ay 93 bin TL geldi. Biz de Allah’tan kur artışından önce çatımıza elektrik paneli uygulamasını gerçekleştirdik. Artık yazışmalar devam ediyor, fiziki olarak tamamlandı. İnşallah bu ay sonu kendi güneş enerjimizden faydalanacağız. Üyelerimizin enerji maliyetlerini düşürmelerine destek olması açısından KOSGEB’in yeşil dönüşüm destek programını incelemelerini tavsiye ediyorum. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşüm konusunda mevcut durumlarının tespit edilerek sorun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, gerekli stratejilerin oluşturulması ve kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile KOSGEB Yeşil Dönüşüm Destek Programı açıklandı. Son 12 ay içinde toplam enerji tüketimi 10 TEP’ten 50 TEP’e kadar olan işletmeler için elektrik motorları etüt hizmeti desteğinden verimlilik arttırıcı giderler desteğine 400 bin TL üst limitli destekler mevcut. Bu GMKA’da da var. Şirkete geliyorlar, şirketin enerjiyi doğru kullanıp kullanmadığına veya aynı enerjide daha fazla üretim yapması konusunda bir rapor sunuyorlar. KOSGEB’in çalışmaları için sekreteryamıza başvurursanız biz de aracı oluruz. Gerçekten bu desteklere üreticimizin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.   Bir güzel destek de elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarına geldi ve hibe programı yayınlandı. Şimdi desteklerde 250 bin TL’ye kadar destek sağlanabilmekte. Ayrıca yeşil hizmetler alanındaki ihracat da ilk defa hizmet ihracatları destekleri kapsamına alındı. Çevre kirliliğinin önlenmesi ve iklim değişikliği alanlarında verilecek danışmanlık, teknik destek, belgelendirme hizmetleri bu kapsamda değerlendirilecek.”
 
İhracat ile ilgili rakamlardan da bahseden Semizoğlu, “Geride bıraktığımız Nisan ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 23,4 milyar dolar olarak ve tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı olarak açıklandı. Bu sevindirdi bizi ancak enerjide dışa bağımlı olduğumuz için en büyük kalemde ithalatımızda bu oran  %34,9 oranında artışla 29 milyar 466 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat %21,7 oranında artışla 83 milyar 565 milyon dolar, ithalat  %40,1 oranında artışla 116 milyar 73 milyon dolar olarak gerçekleşti. Enerji kalemi, 7,7 milyar dolarlık pay ile ithalatımızda önemli bir yer tutmayı sürdürüyor. Savaş, özellikle ithalat maliyetlerinde ciddi artışa neden oluyor, üretimin önünde bir risk olarak duruyor. Yüksek enflasyon da yatırımcı için ayrı bir risk” dedi.
 
“SANKİ KÖPRÜ FİYATIYLA DENKLİYORMUŞUZ GİBİ ALGILANIYOR”
Semizoğlu, son dönemde gündemde yer alan Gestaş zamlarına ilişkin de bir açıklamada bulunarak, “GESTAŞ’ın zamları ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Ben sizler adına Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak GESTAŞ A.Ş.’nin Yönetim Kurulu’nda bulunuyorum. GESTAŞ’ın politika malzemesi yapılması gerçekten çok üzücü bir şey. Ben buranın Yönetim Kurulu’ndayım her Yönetim Kurulu toplantısına da katılıyorum. Sanki köprü fiyatıyla biz onu denkliyormuşuz gibi algılanıyor. Bu şirketin %100’e yakını İl Özel İdaresinin yani Çanakkale halkının. Bu şirket Çanakkale halkının boğazlara veya adalara gitmek için vatandaşlara hizmet etmek için kurulmuş. Giderinin %50’sinden fazlası akaryakıt olan GESTAŞ’ın 2020-2022 yılı periyotta akaryakıt maliyetinin artışı %480. Yine aynı dönemde GESTAŞ’ın fiyat güncellemesi %115. Politika malzemesi yapılması gerçekten hoş değil ama konuşulacaktır” diye konuştu.
 
Müşterek Komite toplantısında 2021-2022 Çanakkale Kurumlararası 2. Troya Karma Voleybol Turnuvasında şampiyon olan ÇTSO voleybol takımına plaket ve hediye verildi. Daha sonra ortak komite toplantısında meclis ve komite üyeleri söz alarak düşüncelerini dile getirdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU