2. Oturumda yer alan “Borçlanma ve Kefalet Yetkisi Verilmesi” gündem maddesinde GESTAŞ’ gemilerin tersane bakımları için ihtiyaç olan 20 Milyon TL borçlanma ve kefalet verilmesi Plan Bütçe Komisyonuna Havale edildi.
 
Gündem maddesinin komisyona havale edilmesi öncesinde gündem maddesi ile ilgili konuşma yapan CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Avukat Güneş Pehlivan, ana işi yolcu ve araç deniz taşımacılığı olan GESTAŞ’ın gemilerinin tersane masrafı ile ilgili borçlanma yetkisi istemesinin düşündürücü olduğunu ifade ederek “ Borçlanma yetkisi ve kefalet talebi yazısında, tersane programlarının kış sezonu sonuna gelmesi nedeni ile oluşan nakit ihtiyacı olarak ifade ediliyor. Yani GESTAŞ’a ait gemilerin tersane bakımlarının yapılması için oluşan bir nakit ihtiyacından bahsediliyor.  Tabi bu talep plan bütçe komisyonunda artıca değerlendirilecek. GESTAŞ’ın öz varlığı deniz ulaşımı yapan bir şirket. Şirkete ait gemilerin rutin bakımları da bu şirketin en rutin işlemlerinden biri.  GESTAŞ  Ocak ayında %30’lara varan bir zam yaptı. Nisan ayında %42 - %117 aralığında çeşitli hizmetlerine ulaşım zamları yapıldı. Son 3 yıla baktığımızda toplam %300 gibi GESTAŞ’ın hizmetlerinin zamlandığı görülüyor. Tabiî  ki maliyetlerde çeşitli artışlar var. Ama maliyetlerdeki artışlar Yalova, İzmir, İstanbul gibi diğer deniz ulaşım hizmeti veren şirketler içinde geçerli. Bu şirketler ile kıyaslandığında ve verilen hizmetin mil olarak değerlendirildiğinde deniz ulaşımı tarifeleri arasında ciddi bir fiyat farkı olduğu görülüyor. Buna rahmen gemilerin rutin bakımlarının yapılması gibi basit bir işlem için yani şirketin esas faaliyet amacı için 20 milyon TL borçlanmaya ihtiyaç duyması bizim açımızdan çok düşündürücü. Komisyonda gerektiğinde de GESTAŞ Genel Müdürü’nün Meclisimize davet edilerek bu konuda bilgi verilmesi ve konunun incelenmesini rica ediyorum.” dedi.
 
ZAM TALEBİ ÜLGÜR GÖKHANIN’ DA OLDUĞU GESTAŞ YÖNETİM KURULUNDAN OY BİRLİĞİ İLE ÇIKTI
 
CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan’ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz yaptığı konuşmada “ GESTAŞ’ın borçlanma ve kefalet talebi ile ilgili GESTAŞ yönetim kurulu ile görüştük. Biliyorsunuz GESTAŞ Yönetim Kurulunda Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ da var. Yönetimde Hem zam, hem de borçlanma kararı oy birliği ile aldık. Yönetim kurulunda da bu konu konuşuldu. 2021 yılında  GESTAŞ’ın  ÖTV’siz yakıt alıyor. 2021’de ortalama 4.5 TL’ yakıt alınıyordu. Şu an yani 2022 yılı içerisinde GESTAŞ 1 litre yakıtı 15 TL’ye alıyor. yani  % 350 bir maliyet artışı var. Bu oranda yaklaşık 2021’e göre 3.5 kat bir maliyet artışına neden oldu. Ayrıca asgari ücrete yapılan zam da işçi maliyetlerini arttırdı. Nasıl belediyelerde toplu taşımaya zam yapıldıysa    GESTAŞ yönetim kurulunda bu konuları tartıştık görüştük ve zam kararını aldık. Bu zammın nedeni artan maliyetler. Bende plan bütçe komisyonu başkanı olarak Güneş Pehlivan gibi GESTAŞ Genel Müdürünün komisyon toplantısına katılarak burada bize borçlanmanın neden istendiği ile ilgili bilgileri komisyon üyelerine aktarmasını talep ediyorum. Komisyonda da kafasına sorular olan komisyon üyeleri bu soruları sorar.” dedi.  Konuşmaların ardından GESTAŞ’ın 20 milyon borçlanması ve kefalet verilmesi ile ilgili günden maddesi oylanarak Plan Bütçe komisyonuna havale edildi.
 
Gülçin AKIN