Törende Belediye Başkan Vekili Birten Sarıbaş, Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu, Kent Konseyi Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Sevimay Çanlıoğlu ile kentte faaliyet yürüten engelli derneklerinin temsilcileri yer aldı. Atatürk Atına çelenklerin sunulması ile başlayan törende, saygı duruşu ardından İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını Kent Konseyi Engeliler Meclis Başkanı Sevimay Çanlıoğlu yaptı.
 
Engelliler Haftası’nın 10-16 Mayıs arasında 3 Aralıkta da olduğu gibi Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde farkındalık çalışmalarının eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği bir hafta olduğunu belirten Çanlıoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Engelli bireylerin egitsel, sosyal, demokratik ve kültürel açıdan toplum yaşamına katılımına engel oluşturan sorunlar gerek devlet erkinin çeşitli kademelerinde gerekse sivil toplum kuruluşları ile masaya yatırılır bu sorunlara ilişkin çözümler hayata geçirilmeye çalışılır. Toplumda engelli bireyler açısından farkındalık yaratmak empati kurulmasını hedefleyen özel bir hafta olan bu dönemde televizyon radyo yazılı ve görsel basın yoluyla toplumun engellilik ve engellilerin sorunlarını çözümcül şekilde duyarlılığın arttırılması hedeflenir.
Bugün yeni normalleşmeye devam eden süreçte dahi engelli bireylerin yaşama, sağlık, eğitim, bilgi erişimi, adalete erişimi, bağımsız yaşayabilme ve topluma dahil olma hakları da olmak üzere birçok hakları nerdeyse yok sayılmakta ve karşılanamamaktadır.
 
Yıllardır dile getirilen bu sorunlar göz ardı edilmekte çözüme kavuşturulamamakta iken yaşadığımız iki yıllık pandemi sürecinde alınan tedbirler engelli bireylerin mağduriyetini arttırmıştır. Yaşamda zaten engellenen evlere hapsolmuş ve yalnız kalmıştır. Özel bireylerimizin hayata daha kuvvetli tutunması, her alanda kendini yetiştirmesi, yaşama sevinçlerini kaybetmemesi için her birimize düşen sorumluluklar vardır. Bu bir insanlık görevidir. Her vatandaşın yaşam hakkı ve özgürlüğü neyse eşit hak ve özgülüğe sahiptir. Ülkemizde gerek sivil toplum kuruluşları gerekse bu alandaki kuruluşlar yapılaşmayı düzeltmek hakkı olan eşit eğitim, istihdam, erişebilirlik, ulaşabilirlik alanında her zaman büyük sıkıntılar çekip çözümcül olarak haklarını aramaya çalışmak zorunda kalmaktadır. Engel sadece kişinin değil insanlığın ortak sorunudur. Acıyarak yada onlara bakıp duygulanarak sorunlarını çözemeyiz.
 
Hele ki önemli günlerde basında medyada yapılan ‘Sevgi her engeli aşar’ veya ‘her birimiz engelli adayıyız’ gibi söylemlerle kalmayıp çözümcül kurumsal çerçeve içerisinde devletimizin bir an önce eşit hak ve özgürlükler standartlarına uygun hale getirilip yürürlüğe geçirilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde engeller aşılır. Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkma çağdaş toplum olmanın gerekliliğidir. Sağlık, eğitim,  sosyal yaşam, istihdam gibi yaşamsal hizmetlerden tam ve eksiksiz bir şekilde yararlanmaları en temel insan haklarıdır. Engelli vatandaşların ve ailelerinin yaşam kalitelerini arttırmak geleceğe umut ve güvenle bakabilmelerini sağlayacak şartların oluşturulması devletin öncelikli görevidir. Bu bağlamda engellerin; engellilerin engeli olmadığı ve aşmak içinde çabalamadığı bir ülkede toplumda var olması kadar doğal bir şey olmamalıdır. Kısacası Engelli Haftası bir kutlama değil farkındalık oluşturma günleridir. Biz de varız diyerek olması gerekenleri oldurmak, eksikliklerin giderilmesi konusunda çabalamaya, sesimizi duyurmaya ve yaşam kalitemizin arttırılması konusunda bir hak mücadelesi içindeyken daha fazla sesimiz çıkarabileceğimiz bir haftadır.
 
Engelli olmanın bireye yüklenebilecek bir kusur olmadığı devletin objektif sorumluluğunun bulunduğu, engellilik alanında hassasiyetin ulusal bilinç temelinde uluslararası standartlara yükseltilebilmesi için çabaların yoğunlaştırılması, çalışmalarda çağdaş ve bilimsel temelli çözüm odaklı düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve mutlu bir Türkiye’de mutlu toplum ve mutlu birey hedefine ulaşmak. Söylemlerin eylemlere dönüşmesi temennisiyle sözlerime son veriyorum, teşekkür ediyorum.”  Program şiir dinletisinin ardından tören, halk oyunları gösterisi ile sona erdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU