Su ürünleri avcılığının 1 Eylül itibariyle başlamasının ardından tezgahlarda yeni yeni yerini amaya başlayan lüfer boyutuna ve gramına göre 45 ile 50 liraya tezgahları süsledi. Hava şartlarının kötü olması ve avcılığın az yapılması nedeniyle yüksek fiyatla satılan denizin en değerli balıklarından olan lüfer bu haliyle kırmızı ete adeta rakip oldu. Geçtiğimiz bir aylık dönemde düşük fiyatlar nedeniyle palamuta doyan vatandaşlar ise lüfer ve kırmızı et arasındaki tercihini damak tadına göre yapıyor.

Çanakkale’de balık hali esnaflarından Volkan Kaşıkçı, tezgahlara lüfer düşmeye başladığını söyledi. Lüferin şuanda kırmızı etle aşağı yukarı aynı fiyattan tüketiciye ulaştığını belirten Volkan Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti: “Lüferin kilosu 45 liradan satılıyor. Dar gelirli vatandaş lüferi tercih etmiyor. Onun yanında lüfer fiyatlarının daha da düşmesini bekliyoruz. Bu olumsuz hava şartlarından dolayı lüfer fiyatları biraz daha yüksek. Havalar düzeldiği müddetçe fiyatlarda düşüş bekliyoruz. Tezgahlarımızda palamut devam ediyor. 10 ile 12.5 lira civarında. Sarıkanat var tezgahlarımızda. 30 liradan satıyoruz. Hamsi şuanda 10 lira. İlerleyen dönemlerde daha da düşmesini bekliyoruz. Havalar düzeldikten sonra. Şuanda lüfer denizlerde bol. Ama hava şartlarından dolayı avlanması az. Şuanda vatandaşların ilgisi zayıf. Gelir durumu orta seviyede olanlar tercih edemiyor. Bir üst tabakalar lüferi tercih ediyor. Ama şuanda satışlar az”
 
Kasap Ender Öztürk ise “Normal olarak kurban bayramından sonra et fiyatları düştü. Herkesin evinde kurban eti olduğundan dolayı haliyle fazla talepte olmuyor. Şuanda kıyma fiyatları 40 lira. Normal şartlarda kıyma fiyatı 43 lira kadar çıkıyor. Şuanda kurbandan çıktığımızdan dolayı 40 liraya satıyoruz kıymalık eti. Kuşbaşı 42 lira. İşlenmiş kuzu fiyatı 52 lira. Kurban’dan çıktığımızdan dolayı dediğim gibi et fiyatları da düştü. Herkesin evinde et var. Kurbandan dolayı ve özellikle balığa da talep olmasından dolayı” diye konuştu.


Kaynak: Haber Merkezi