Anavatan Partililer Başbakan eski Yardımcısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer’in verdiği geleneksel iftar yemeğinde bir araya geldi.
 
Anavatan Partililer Başbakan eski Yardımcısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer’in verdiği geleneksel iftar yemeğinde bir araya geldi. 37.’si düzenlenen iftar programına Anavatan Partisi eski ilçe başkanları, Anavatan Partisi eski belediye başkanları, Anavatan partisi  il, merkez ilçe ve ilçe yönetim kurulu üyeleri katıldı. İftar zamanı dua ile başlayan iftar yemeğinin ardından Başbakan eski Yardımcısı ve Enerji ve tabii kaynaklar eski Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer kürsüye gelerek bazı değerlendirmeler yaptı.
 
“Zeytin dalı öncelikle barışın sembolüdür
Başbakan eski Yardımcısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski bakanı Mustafa Cumhur Ersümer geleneksel iftar programında Anavatan Partilere hitaben yaptı konuşmada bazı tespitler yaptı. Zeytin Yasası değinen Ersümer. Enerji üretmek için ille de zeytin ağaçları kesilmesi gerekmiyor” dedi. AK Parti Hükümetinin değiştirmeye çalıştığı “Zeytin Yasası” ile ilgili görüşlerini anlatan Ersümer “İlk Zeytin Yasası ile ilgili değişiklik gündeme geldiğinde ben Fox TV’den İsmail Küçükkaya’ nın programına katıldım ve orada zeytin yasası ile ilgili bilgiler verdim” dedi. Zeytin ağacının çok önemli olduğunun altını çizen Ersümer “ zeytin dalı öncelikle barışın sembolüdür. Zeytin ile ilgili yasa 3573 sayılı yasa 1939 yılında 4. Başbakanımız rahmetli Celal Bayar döneminde çıkmış. Aradan 83 yıl geçmiş, 56 Hükümet değişmiş, 39 Başbakan değişmiş,  hiçbir Başbakan, hiçbir hükümet, hiç kimse zeytin yasasına dokunmamış. Ama AK Parti hükümeti bir yasa değişikliği getirdi. Neyse ki o yasa iptal oldu. Fakat  nasıl bir hırssa, nasıl bir saldırı ise bir haber  “zeytinler ile ilgili yönetmelik değiştirildi, zeytinlik alanlarda enerji yatırımlarının yapılmasına izin verildi” diye. Ben hemen yine sağa, sola konu ile ilgili görüşlerimi yazdım. Bu sefer hukuki bir açıklama yaptım. Bu açıklamamda dedim ki “ Yönetmelikle yasa değişmez, yasaya aykırı yönetmelik düzenlenmez. Bu açıklamaları yapmak için hazırlıkta yaptım. Açıklamamda da “bu yönetmelik yargıya gidecek, danıştay, yargı doğru karar verecek” dedim.  Niketim yargıda doğru kararı vermiş bu karar ile zeytinler bir daha kurtuldu bunların elinden. Benim anladığım kadarı ile bu zeytinleri, zeytin ağaçlarını zeytinlikleri kurtarma mücadelesi devam edecek. Ya bırakın zeytinlerimizi kendi hallerine. Enerji üretmek için ille de zeytin ağaçlarını kesmek gerekmiyor. Enerjinin üretilebileceği bin yol var.” dedi
 
‘’Enerji politikalarında yap-boz olmaz’’
 
Türkiye’de enerji fiyatlarındaki inanılmaz artışı konusunda da bir değerlendirme yapan Ersümer “Enerji çok hassa ve çok ciddi bir iştir. Enerji bir vizyon işidir. Öğlesine önemli bir vizyon işidir ki enerjiyi üretebilmek için enerjide hata yapmamak lazım. Enerjide yapılacak olan hatalar büyük sıkıntılar yaratır ve o sıkıntılar nesillerce devam eder. Şimdi bakıyoruz Türkiye’nin enerji durumuna. Şunu da söyleyeyim eski bir enerji bakanı olarak enerji ile ilgili konuşmuyorum ama bugün öğle bir duruma geldik ki enerji böyle yönetilmez. Enerji politikalarında yap-boz olmaz. Bundan 20 yıl önce Türkiye’nin tüketeceğinden fazla elektrik üretmek için hazırlık yapmışız. Türkiye’nin tüketebileceğinden fazla doğalgaz anlaşması yapmışım ve bu iddialar ile yargıya gittik. Neyse ki bu iddiaları ortaya atanlar boylarının ölçüsünü aldılar. Ama bugün geldiğimiz duruma bakın Türkiye’de Elektrik kesintileri yaşıyoruz. Doğalgaz kesintileri yaşıyoruz. Türkiye’de enerji, Dünyada en pahalı kullanalan enerjilerden biri.  Elektrik fiyatlarının pahalılığında Avrupa ikincisiyiz, doğalgaz fiyatlarının pahalılığında ise Avrupa birincisiyiz.” dedi.
 
Gülçin AKIN