Cumhuriyet Halk Partisinin dijital yayın organı olan Belediye Gazetesinin sorularını yanıtlayan kent yönetimi hakkında görüşlerini ve merak edilenleri ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür  Gökhan; ‘’Her vatandaşın temiz bir çevrede yaşama hakkını karşılamak zorundayız’’ dedi.

Geçtiğimiz seçimleri kazanmasından sonra çalışmaları ve belediye icraatları hakkında bilgiler veren Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan üç yıldaki temel hizmetlerinizi beş başlıkta anlattı. Başkan Gökhan; ‘’2019 yerel seçimlerinin ardından belediye meclisi üyesi arkadaşlarımızla, personelimizle birlikte çalışmalarımıza başladık. Kısa bir süre sonra pandemi süreci başladı. Pandemi nedeniyle çalışma önceliklerimizi belirledik. Salgınla mücadele çalışmalarını yürütürken, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için sosyal destek programları oluşturduk. Öğrencilerin eğitime devam edebilmesi için projeler ürettik. Vatandaşların temel ihtiyaçlarını elimizden geldiğince karşılamaya çalıştık. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde vatandaşlara destek olduk. İhtiyaç sahibi vatandaşlara Halk Kart, Sosyal Market, sıcak yemek dağıtımı uygulamalarımızla destek olmaya çalışıyoruz. Öğrenciler için kampüslerde çorba ikramı yapıyoruz. Altyapı ve üstyapı çalışmalarını aksatmadan sürdürdük. Çanakkale son yıllarda gözde kentlerden biri oldu. Bu nedenle kentimizin nüfusu her geçen yıl artıyor. Dolayısıyla yeni yaşam alanlarının ve kentsel gelişim bölgelerinin oluşturulması gerekiyor. Belli bir plan ve program dahilinde yeni yaşam alanları oluşturuyoruz, altyapı ve üstyapı çalışmaları yapıyoruz.’’ dedi.
 

‘’Seçim sonrası hemen çalışmaya başladık’’ diye sözlerine devam eden Ülgür Gökhan; ‘’Yerelden kalkınmaya yönelik projelerimiz de devam ediyor. Yerelden kalkınmanın, ülkenin kalkınması için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda yerelden kalkınmaya öncülük edilmesi, sürecin planlanması oldukça önemli. Seçime giderken ekibimizi bu anlayışla oluşturduk, seçim sonrası hemen çalışmaya başladık. Belediyemiz bünyesinde Yerel Kalkınma Birimi oluşturduk. Üreticileri harekete geçirdik, kooperatif kurmaları için onları teşvik ettik. Kadınları, kadın kooperatifinin çatısı altında üretime dahil ettik. Kadınlar kendi kooperatiflerini kurdu. Ürünlerin tüketiciyle buluşması amacıyla Halkın Bakkalı’nı açtık. Halkın Bakkalı’nda sadece kurulmasına öncülük ettiğimiz kooperatiflerin ürünlerini değil, başka kentlerdeki üretici kooperatiflerinin ürünlerini de tüketiciyle buluşturuyoruz.Vatandaşların anayasal haklarından biri, temiz bir çevrede yaşama hakkı. Her vatandaşın temiz bir çevrede yaşama hakkını karşılamak zorundayız. Bu kapsamda atık su arıtma tesisleri (IFAS) ve güneş enerjisi santralleri kurduk. Çevreyi korumaya yönelik bu çalışmalarımızla plajlarımıza mavi bayrak aldık. Çevre yatırımlarına önem veriyoruz. Çevre odaklı çalışmaların ne kadar önemli olduğunu müsilaj sorununda da gördük. Yapımı devam eden belediye binasını da bu anlayışla planladık.Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi adını verdiğimiz binamız, kendi enerjisini üretecek, gri sudan, yağmur suyundan, güneşten yararlanacak, enerji verimliliği açısından yüksek performansa sahip platin LEED sertifikası alacak şekilde kısa süre içinde kentimize kazandırılacak.’’ dedi.



‘’Geleceğe yapılacak en büyük yatırım, temiz bir çevredir.’’


‘’Çanakkale’nin eşsiz doğal ve mitolojik değerleri için tehdit oluşturan altın madenciliği faaliyetlerine karşı yöre halkıyla birlikte Kazdağları için mücadele ettik, zordu, zorluydu, ama mücadelemizi başarılarla ördük. Atikhisar’da suyumuza sahip çıktık, ülkemizin dört bir yanından bize destek veren binlerle suyumuzun kirlenmesine, kaynaklarımızın yok olmasına karşı dimdik durduk, su hakkımızı koruduk.
Kentimizin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın beslendiği Kazdağları için verdiğimiz çevre mücadelesini dünyaya duyurduk. Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say da bu mücadeleye destek olmak amacıyla bir beste yaptı, Balaban’da binlerce vatandaşın katıldığı resitalde mücadelemize destek verdi. Kendisine ve bu mücadelede bizi yalnız bırakmayan sanatçılara, siyasetçilere ve vatandaşlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Bitti mi? Hayır. Yaşam alanlarımız, çevre hakkımız, ağaçlar, kuşlar, böcekler, toprak, su, hava için mücadelemiz devam edecek. Bu mücadelemizin her zaman hatırlanmasını isterim. Geleceğe yapılacak en büyük yatırım, temiz bir çevredir.’’ diye ifade etti.

‘’Planladığımız birçok proje ve yatırım var’’

‘’Sağlıklı bir yaşam için temiz bir çevre ne kadar önemliyse, vatandaşların spor yapabileceği alanlar oluşturmak da o kadar önemli. Bu nedenle kent gelinde planladığımız yeşil alanlarda vatandaşların spor yapabileceği koşu ve yürüyüş yolları, spor ekipmanları da yer alıyor. Esenler Mahallesi’ndeki Şehit Kıvanç Kaşıkçı Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne ek olarak Barbaros Mahallesi’nde Sağlıklı Yaşam Merkezi yapmak için çalışmalara başladık.
Planladığımız birçok proje ve yatırım var. Ancak ekonomik koşullar nedeniyle vatandaşların refahına yönelik hizmetlere ve kentin temel ihtiyaçlarına öncelik veriyoruz. ’şeklinde ifade etti.


Görev süresinin kalan iki yıldaki hedefleri soru üzerine Gökhan; ‘’Karbon ayak izini azaltma hedefine yönelik yukarıda anlattığım projelere ek olarak yenilenebilir enerji üretimini artırmak amacıyla belediyemize ait alanların ve binaların çatılarına GES kurulumu için başlattığımız çalışmalar tamamlanmak üzere. Mevcut içme suyu kaynağına ilave olacak yeni içme suyu kaynaklarının tespit edilmesi için teknik altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Sosyal yardımları da çeşitlendiriyoruz. Sosyal Yaşam Evleri’nin sayısını artırıyoruz. Yapımı devam eden “Ben Seni Bildim” Sosyal Yaşam Evi’nde vatandaşların yanı sıra kentimizde misafir olan mülteciler için de özel programlar düzenleyeceğiz. Devam eden çalışmalarımız arasında Sarıçay üzerindeki taşıt köprüsü, “Herkes İçin Sağlık Herkes İçin Spor” sloganıyla hayata geçirdiğimiz Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin ikincisi, sokak hayvanları için geçici rehabilitasyon merkezi ve yeni yerleşim alanlarında yeşil alan düzenlemeleri yer alıyor’’ dedi.


‘’Amacımız, kente ve vatandaşlara hizmet etmek’’
 
Seçildiğinden bu yana hizmet döneminde siyasi engellemelerle karşılaştınız mı? Sorusuna cevap veren Gökhan; ‘’ Yerel yönetimler her ne kadar devlet kurumları olsa da, seçilmişler tarafından yönetilen kurumlardır. Biz, kurumsal denetim ve hesap verilebilirlik dahilinde şeffaflık ilkesini her zaman fazlasıyla önemsedik. Bugüne kadar soruşturmalardan, mahkemelerden alnımızın akıyla çıktık.  Amacımız, kente ve vatandaşlara hizmet etmek. Bu amacımızın engellenmesine yönelik her türlü siyasi müdahaleyle mücadele etmeye her zaman hazırız. Kentimizin refahı için yapacağımız ve planladığımız yatırımlar için parti gözetmeksizin Çanakkaleli milletvekillerine taleplerimizi ilettik, yardımlaştık, aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz.’’ dedi.
 
 
İbrahim Akın KAZANCI