23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 102. yıl dönümü sebebiyle Kent Konseyi Kadın Meclisi basın açıklaması yaptı. Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Didem Gürdoğan’ın yaptığı açıklamada; ‘’Sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılış tarihi değil, aynı zamanda demokrasi ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı gündür.’’ ifadelerini kullandı. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 102. yıl dönümü sebebiyle Kent Konseyi Kadın Meclisi basın açıklaması yaptı. Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Didem Gürdoğan , Stj. Av. Ertuğrul Efe Ayran ve Avukat Bahar Mayıs Sakallı’nın yaptığı açıklamanın sonunda; "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir." diyen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK sözleri ile bitirmek istiyorum’’ denildi.

‘’Memleketi esas aydınlığa boğacak olan sizsiniz’’ 

Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Didem Gürdoğan’ın yaptığı 23 Nisan  açıklamasında Gürdoğan;  ‘’ Sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılış tarihi değil, aynı zamanda demokrasi ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı gündür.’’ dedi. Gürdoğan açıklamanın devamında; ‘’23 Nisan Milletimizin, kendi geleceğini belirlediği, egemenliğin, millet iradesine teslim edildiği ve Milletin bağımsızlığının, tüm dünyaya ilan edildiği gündür.23 Nisan Sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılış tarihi değil, aynı zamanda demokrasi ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı gündür.23 Nisan ‘Küçük hanımlar, küçük beyler. Sizler hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi esas aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız.’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün, tüm dünya çocuklarına bayram olarak armağan ettiği gündür.’’ dedi. 

 ‘’Bugün bağımsız bir ülkede yaşayabiliyorsak, bunu özgürlük uğruna can verenlere borçluyuz’’ 

Gürdoğan; ‘’23 Nisan gününün Türkiye Cumhuriyeti'nin her vatandaşı için çok önemli bir gün olduğunu belirtmek isterim. Bugün, bu topraklarda egemenliğin kayıtsız şartsız millete emanet edilişinin 102'inci yıldönümü. Biz yetişkinlerin ve ülke yönetiminde söz sahibi olanların, çocuklarımıza yani gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en değerli miras "Bağımsız bir ülke"dir. Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği kurtuluş mücadelesi, bağımsızlık ateşini yakmak ve özgür bir ülke yaratabilmek içindi. Bugün bağımsız bir ülkede yaşayabiliyorsak, bunu özgürlük uğruna can verenlere borçluyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi saygıyla, şükranla anıyoruz. Bize düşen sorumluluk ise; onlardan aldığımız emaneti yaşatmak ve bizden sonraki kuşaklara da özgür bir ülke ve yaşanabilir bir dünya bırakmaktır." şeklinde ifade etti.  

Gürdoğan; ‘’Dünyadaki tek çocuk bayramının Türkiye'de kutlanıyor olmasının ve halkın egemenliğini ilan ettiği günün çocuklara adanmasının Atatürk'ün çocuklara duyduğu sevgi ve güvenin ifadesi olduğunu da belirtmek isterim. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, demokrasinin temellerinin atıldığı bugünde; Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi  Çocuk Hakları ve Kültürü çalışma grubu tarafından; Çocuklarımızın kentimizde temsili demokrasiyi, katılımcı demokrasi sistemlerine dönüştürebilmelerine imkan sağlamak ve bu  doğrultuda Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca çocuklarımızın sahip olduğu en önemli haklarından bir tanesi olan “katılım haklarını” hayata geçirmek amacıyla, kentimizin karar alma süreçlerine dahil olmaları için çalışmalar ve araştırmalar yürütülmektedir. Ayrıca çalışma grubumumuzun hedeflerinin odağında ise; kentimizde yaşayan “Çocuklarımızın eğitim, kültürel ve sosyal etkinliklere erişimleri, temiz bir çevre için yeterli yeşil alana sahip olmaları, etnik köken, ırk, gelir, cinsiyet, engellilik durumu gözetilmeksizin her hizmete haklarının var olduğunu önemseyerek kentte yaşadıkları sorunlarından, gereksinmelerinden ve beklentilerinden yola çıkarak, bu konularda çözüm önerileri ile projeler üretmeyi ve çocuklarımızın yerel hizmetlerinin yürütülmesinde daha fazla sorumluluk üstlenmeleri konusunda çalışmalar ve teşvik edici atölyeler oluşturmayı planlamaktadır.’’ denildi.  
Bütün çocukların çok bayramını kutlayan Gürdoğan; ‘’21. yüzyıla yaraşır bir şekilde BM’ in “sürdürülebilir kalkınma hedeflerini burada Çanakkale de yerelleştirebilmek ve Çocuk Dostuğunu önemseyen farkındalık çalışmalarıyla; BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin dört temel ilkesi olan; “ayrım gözetmeme”, “çocuğun üstün yararı”, “yaşama, hayatta kalma ve gelişme hakkı” ve “çocukların görüşlerine saygı” ilkelerini benimsenerek, çocuklarımızın çalışmaları destekleyen ortamlar ve koşullar oluşturmaktır. “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 102.yılını, Türkiye’nin ve dünyanın tüm çocuklarının Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum. Son olarak "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir." diyen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK sözleri ile bitirmek istiyorum’’ dedi.  

İbrahim Akın KAZANCI