Toplantıya CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, CHP İl Genel meclisi üyeleri İsmail Gürses ve Ömer Ar hazır bulundu. Açıklamayı okuyan CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural;” Deniz aşırı ulaşım kara ulaşımına göre daha meşakkatli ve pahalıdır. Ancak, devletin çok önemli görevlerinden birisi deniz aşırı ulaşıma destek vererek vatandaşlarımızın ulaşım haklarına çözüm üretmektir” dedi.

Çanakkale Boğazı ile Gökçeada ve Bozcaada’ya deniz ulaşımını sağlayan Gestaş, fiyatlarda zam yaptı, Yapılan zamlara tepkiler art arda gelirken bir tepki de CHP Çanakkale İl başkanlığından geldi. Toplantıya CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte, CHP İl Genel meclisi üyeleri İsmail Gürses ve Ömer Ar hazır bulundu. CHP’nin basın açıklamasını okuyan CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural; ”Değerli Çanakkale’liler Yarımadalılar ve Adalılar değerli Basın Mensupları Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugünkü basın açıklamamız son günlerin önemli konusu GESTAŞ zamları ve konuyla ilgili kamuoyunun sesini sizlerin aracılığıyla ilgililere duyurmaktır. Deniz aşırı ulaşım kara ulaşımına göre daha meşakkatli ve pahalıdır. Ancak, devletin çok önemli görevlerinden birisi deniz aşırı ulaşıma destek vererek vatandaşlarımızın ulaşım haklarına çözüm üretmektir. Komşumuz Yunanistan 6.000 ada ve adacıktan oluşmakta bu adaların yaklaşık 200 adetin de yaşam sürdürülmekte ve devlet bu konuyu vatandaşı için Süspanse ederek yürütmektedir. Hep birlikte deniz ulaşımı nasıl yapılıyordu, isterseniz birlikte buna bir göz atalım. İstanbul da deniz ulaşımı sorunsuz ve sürekli geliştirilerek yürüyor. Marmara’daki  adalar, Bandırma – Tekirdağ hatları ihtiyaca cevap verecek şekilde çözüm odaklı yürüyor. Çanakkale’mizde Boğaz geçişi ve 2 adamız, Bozcaada ve Gökçeada ulaşım zorunlulukla yapılıyor. Halkın Sorunları diz boyu, insanımız mutsuz ödeme zorluğu çekiyor. GESTAŞ Ülkedeki zamlara uyarak yılın 2. Fahiş zammını da yapmakta gecikmedi.’ ’diye sözlerine başladı.
 
GESTAŞ kimin şirketi?
“GESTAŞ kimin şirketi, ne zaman ve ne için kuruldu buna da hep birlikte şöyle bir bakalım” diye sözlerine devam eden ve Gestaş hakkında bilgi veren Ural; “2006 Yılında % 99,87’si İl Özel İdaresine ait, Çanakkale Bölgesindeki iskele ve Deniz ulaşımının özelleştirilmesi kararıyla Denizcilik işletmeleri ( TDİ ) ndan İl Özel İdaresine devir ile oluşturulmuştur.2006 yılından bu yana Çanakkale'mizin yükünü çekmiş, Valilerin, iktidar mensuplarının sorunların çözüm şirketi olarak görev yapmıştır. Özellikle:  İktidarın arka bahçesi, İl Özel İdare üzerinden siyasi harcamaların, tören ve ağırlama giderlerinin çözüm merkezi olmuştur. Buna bağlı olarakta, kendini yenilemek yerine eski, işletme maliyetli yüksek, masraflı gemilerin deposu haline gelmiş, getirilmiştir. Şimdilerde ise Gestaş Yıllarca Türkiye Deniz İşletmelerinin yaptığını bile yapamamakta ve halkımızı, insanımızı her türlü zorlukla karşı karşıya bırakmış durumdadır.  Feribot ücretlerine ( 2022 yılının 2. Zammıyla ) bir gece de % 42 - %117 arasında zam yapmıştır.” dedi
 
‘’Yine zamlı fiyatlardan şikâyetçi Gökçeadalılar’’
Gestaşla aynı işi yapan İstanbul İdo’ya ve İzmir  İzdeniz’den tarife ücretlerini hatırlattıktan sonda konuşan Metin Ümit Ural Ak Parti İl Başkanı Naim Makas’a soru sorarak; ‘’Bu nedir halkımıza ne diyeceksiniz, yoksa GESTAŞ’la geçmeyin köprüden geçin mi diyeceksinsizniz Bozcaada’nın sorumlarına gelecek olursanız. Adamız yaşayanlarıyla, üreten çiftçisiyle, esnafıyla ve Turizmiyle önemli bir adamızdır. Yapılan zamlar ve alternatif geçiş çözümleri istememiz adadaki, tarımı navlun dolasıyla esnafı ve dolasıyla yaşamı zorlaştırıyor. Günübirlik gelip geçenler için adalar için adalıların çözüme ihtiyacı var, talep ediyorlar.Deniz trafiğinden Gökçeadanın sorunlarından bahseden Ural; “Burada deniz ulaşımı daha da zor. Ada’dan Çanakkale’ye gelen işini görüp dönmek isteyenler, yine Çanakkale’den Ada’ya gidip dönmek isteyenler işlerini aynı gün yapıp dönmemekten şikayetçi.Kış aylarında yapılamayan seferlerin, ada yaşamını zorlaştırması Kabatepe’ye gelen yolcuların aktarım yapma sorunların düzelmesini ister Gökçeadalılar Yine zamlı fiyatlardan şikâyetçi Gökçeadalılar.İşte GESTAŞ, işte Adalıların sorunları halkın çözüm bekleyen, zamları yüksek buluyor, seyahat etme haklarının Anayasal hak olduğunu ve devletçe desteklenmelerini istiyor. dedi.

Gestaş Yöneticilerine ve Akp’nin İl Başkanına Naim Makas’a sorular soran CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural; “Yapılan Zamlar, Köprü geçiş ücretlerine alt yapımı oluşturuyor, yoksa arkabahçe için kar peşinde misiniz? Köprüde garanti olan 45.000 Araç, rakamı 5.000’ de kaldığı için, GESTAŞ fiyatlarını arttırarak, GESTAŞ yerine Köprüye mi araç yönlendirmeyi hedefliyorsunuz? Özellikle Adalar için, adalarda yaşayan insanımıza üretene, esnafa zulüm mü yaparak işini yürütmesinde işleri karışsın zorda kalsınlar, Adalarda yeni girişimcilerle bir hesap peşinde misiniz?Hiç iş bilmiyorsanız; sürekli geçiş kullanan yerleşik yolcu ve esnaf için süspanse ederek özel fiyatla kamu olarak halka hizmet etmeyi neden düşünmüyorsunuz? İstanbul ( İDO ) ve İzmir ( İZDENİZ ) gibi kamuya hizmet eden kuruluşlarla aranızda ne fark var! Yoksa siyasete arka bahçe olmak için mi? Zamlar la halkı zora sokuyorsunuz. Ve yine ; GESTAŞ fiyatlarını köprü fiyatlarına yaklaştırarak karlı hale getirip Kamu malını özelleştirmek için mi bu zamları yapıyorsunuz? Halkımız, insanlarımız zorda, bu zamlarla yaşamın sürdürülmesi mümkün değil. Biz onların sesi olarak buradayız ve size sesleniyoruz. Bizim önerimiz çok net. Bırakın gidin diyoruz, bunun yolu halktan geçer, erken seçin değil, hemen seçim diyoruz. Halkımız da bunu istiyor.” şeklinde konuştu.
 
Gülçin AKIN